avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de UZUCAPIUNE ! Se poate ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de UZUCAPIUNE ! Se poate ?

In 1990 tatal meu a inceput demersurile pentru recuperarea terenurilor agricole aflate in posesia strabunicilor mei la data colectivizarii, in numele bunicului meu si a fratilor acestuia, cea ce a si reusit ! Dat fiind faptul ca bunicul meu, fratii acestuia, si alti mostenitori locuiau in alte localitati sau nu au dorit sa utilizeze terenurile(locuind in Bucuresti) TOTI au lasat terenul tatalui meu timp de 17 ani, (o sora a bunicului chiar a dorit sa ii faca acte pe el, dar a murit) care l-a lucrat an de an, a cultivat pomi fructiferi, a trasat un drum privat, a amenajat o instalatie de irigat. Anul acesta tatal meu a murit si bunicul si-a amintit de pamant si vrea sa il dea altcuiva. Intrebarea mea este : Eu sau mama mea putem solicita in instanta dreptul de prorpietate (UZUCAPIUNE) a aacestui pamant dupa o perioada de 17 ani ?? Mentionez ca sunt zeci de martori care pot depune marturie a faptului ca tatal meu a fost de buna credinta, ca a stapanit nestingherit, nu in detentie precara, etc, etc ...
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 23:26, 30 Decembrie 2007
Din pacate in acest caz nu se aplica uzucapiunea.Ceilalti frati ai bunicului, impreuna cu bunicul dvs, sunt proprietari in indiviziune ai terenului. Uzucapiunea nu opereaza intre proprietarii invizi, nu poate fi opusa celorlalti coproprietari.
La un eventual proces de partaj puteti cere contravaloarea imbunatatirilor aduse terenului.
Ultima modificare: Vineri, 28 Decembrie 2007
Cristina Pielmus , Avocat
cristina chiva a scris:

Din pacate in acest caz nu se aplica uzucapiunea.Ceilalti frati ai bunicului, impreuna cu bunicul dvs, sunt proprietari in indiviziune ai terenului. Uzucapiunea nu opereaza intre proprietarii invizi, nu poate fi opusa celorlalti coproprietari.
La un eventual proces de partaj puteti cere contravaloarea imbunatatirilor aduse terenului.

Bunicul si celelalte 2 surori au fiecare titlu de proprietate individual pe bucata lui, as putea actiona pe fiecare in parte in instanta singura problema ar fii ca una din surorile bunicului a murit .. ma intereseaza mai intai cazul bunicului si surori care traieste .. apoi cu restul vad eu ce fac ....
In acest caz este posibila aplicare uzucapiunea ???
Daca celelalte surori au titlu de proprietate pe terenul lor, deosebit de titlul de proprietate al bunicului, si dvs. v-ati folosit de teren inca de la inceput, cand s-au retrocedat terenurile in 1991, tot nu aveti de castigat invocand uzucapiunea din 2 motive:
- posesia trebuie sa fi fost exercitata cel putin 30 de ani. Nu puteti invoca uzucapiunea scurta (de 10-20 ani) pentru ca nu exista un just titlu;
- posesia trebuia sa fie sub nume de proprietar, adica tatal dvs. sa fi fost inregistrat la Taxe si Impozite si la Registru Agricol cu acest teren. Ceea ce nu cred ca s-a intamplat, neavand un act de proprietate asupra terenului.
Din pacate in cazul dvs. nu se poate aplica uzucapiunea, puteti cere doar bani pentru imbunatatirile aduse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate Claudiu1994 Claudiu1994 Fratele bunicului meu a intrat in posesia unei bucati de pamant de 4000 m inainte de comunism de la tatal sau! In perioada comunismului nu era nevoie de acte ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune de 30 ani mcrucita mcrucita Tata ar vrea sa deschida o ACTIUNE IN REVENDICARE prin care sa dobandeasca proprietatea asupra terenului de sub casa, a curtii si gradinii aferente invocand ... (vezi toată discuția)
Acte teren agricol: succesiune sau uzucapiune? danimik danimik In 1991 tatal meu, fratele lui si verisoara lor au facut cerere (individual) la primaria din localitate pentru retrocedarea a 12 ha de teren agricol care au ... (vezi toată discuția)