avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de uzucapiune invocat de mostenitori?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de uzucapiune invocat de mostenitori?

Parinti decedati in urma cu 10 si respectiv un an .Au locuit din 1972 ,la ultimul domiciliul respectiv pina in 2000 tatal cind adecedat si pina in 2010 mama cand a decedat si aceasta.Nu au avut act de vanzare cumparare pe imobil si terenul aferent casei (total 450 mp),ci numai o chitanta de mana pe care copii nu o gasesc.Copii pot cere pentru parintii decedati uzucapiunea, intrucat nu pot face dezbaterea succesoral fara act de proprieate , iar fostii proprietari nu mai traiesc si nici nu au avut mostenitori, nu se mai stie nimic de alte rude? .Exisat martori vecinii , inregistrarea in rolul fiscal pe numele defunctilor precum si alte contracate de utilitati.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:43, 5 Octombrie 2010
sunt 38 de ani. reinterez uzucapiunea
Asa este.E posibilia invocarea uzucapiunii de lunga durata si a accesiunii imobiliare artificiale, insa si varianta hotararii care tine loc de act autentic de vanzare cumparare este incidenta in prezenta speta.
In cazul in care fostii proprietari nu sunt de gasit/sau mostenitorii acestora, este greu de introdus actiunea in constatarea dobandirii dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii, dat fiind faptul ca nu exista parat in cauza.
In acest caz eu recomand solutia administrativa, prin care se"ocoleste" instanta si multe din costurile si alergatura asociate unui proces: emiterea Ordinului prefectului pentru constatarea existentei dreptului de proprietate, in baza art. 23 din legea 18/1991 republicata si actualizata.
Dosarul se depune la primarie si contine:
- cerere;
- certificat de calitate de mostenitor de pe urma parintilor;
- acte stare civila mostenitori;
- extras registru agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 pentru partida de rol aferenta imobilului (OP va iesi pe numele persoanei care figureaza in aceste documente ca si cap al gospodariei);
- istoric de rol fiscal;
- schita cadastrala a imobilului executat de un expert autorizat;
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, in cazul in care suprafata rezultata din masuratori o depaseste pe cea din registre;
Ordinul prefectului echivaleaza act de proprietate, in baza lui putand fi facute cadastrul si intabularea.
Succes!
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
Kyandra, moderator
nu au cum sa ,,ocoleasca" instanta din mai multe motive dar PRINCIPALUL este acela ca nu au deschis succesiunea asa cum am mentionat.Logic ca nu au cum sa aiba nici un certificat de mostenitor .Referitor la certificatul de mostenitor acesta se elibereaza in termen de 6 luni de la deces,adica in termenul de optiune, si daca in acest termen se dezbate succesiunea ,dupa 6 luni se elibereaza cerificatul de mostenitor care presupune altceva.
Eu stiu ca certificatul de mostenitor se elibereaza oricand se dezbate succesiunea...iar in cele 6 luni de la deces se poate da declaratia expresa de acceptare a mostenirii, nu neaparat certificatul de calitate de mostenitor. Certificatul de calitate de mostenitor se poate obtine si dupa trecerea termenului de 6 luni daca se merge la notariat cu 2 martori care sustin ca succesibilii au acceptat tacit succesiunea in termenul prevazut de lege.
Iar cum lucrez cam in fiecare zi cu Ordinul prefectului, vad destule certificate de calitate de mostenitor eliberate cu mult dupa termenul de 6 luni de la deces...Acum, depinde ce vrea persoana in cauza...instanta sau administratie locala, insa nu va putea intenta actiune in constatarea uzucapiunii fara parat (s-a spus mai sus ca despre cei care au vandut, initial, imobilul, nu se mai stie nimic, iar primariile nu prea au calitate procesuala pasiva in acest fel de actiuni, desi am vazut destule actiuni din acestea pline de imaginatie, inaintate instantelor de judecata).
Este doar parerea mea:)

Alte discuții în legătură

Pe numele cui se obtine titlul de proprietate dupa uzucapiune? izabela_25 izabela_25 Sunt unul dintre cei 3 mostenitori ai unui teren de 300m si o casa in bucuresti, care a apartinut bunicului, dar acesta are doar o chitanta de manadin 1949 cu ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor - succesiune - act de proprietate valy13 valy13 Buna ziua, Am nevoie de un sfat in urmatoarea situatie: - tatal meu a mostenit de la parintii lui terenul si casa in care locuieste (succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)
Acte de proprietate pe teren florin-soare florin-soare buna ziua, situatia in care ma aflu este ca la casa parinteasca nu exista act de proprietate si nici titlu de proprietate eliberat dupa anul 1991, existand ... (vezi toată discuția)