Am cumparat un apartament intrun bloc nou construtit in urma cu un an.Terenul pe care s-a construit blocul a apartinut unui cetatean care detine langa bloc o casa .Blocul este asezat langa o sosea dar datorita diferentei de nivel dintre sosea si terenul pe care este contruit blocul accesul nu se pate face din sosea ci trebuie facut prin partea opusa soselei. Blocul este prevazut in partea opusa soselei cu garaje la subsol. De curand pe terenul de langa bloc s-a construit o casa de catre fiica celui de la care a fost cumparat terenul pe care se afla blocul. Problema pe care doresc sa o ridic este urmatoarea: Pe terenul pe care se face accesul la cele doua case vecine blocului este proprietar cel de la care s-a cumparat pamantul pt bloc.Pe planul urbanistic zonal de la primarie apare ca acel teren este drum. in momentul de fata accesul la bloc ne este ingradit de cel care este proprietar pe teren . Mentionez faptul ca acel teren care apare ca drum in puz este singura cale de acces catre garajele blocului.Ce trebuie sa facem pt a avea acces la garaje?(am incercat calea amiabila dar fara succes)Drumul deserveste in momentul de fata 2 proprietati dar cel care il detine spune ca este drumul lui si al fiicei sale care are casa in vecinatatea blocului si drept urmare nu ne lasa sa il folosim si noi.Cum trebuie sa procedam?
Trebuie sa plecati de la contractul de vanzare cumparare pentru teren. Prin acel contract se putea vinde calea de acces ca proprietate comuna a titularilor, se putea crea un drept de servitute de trecere sau poate sa nu se mentioneze nimic referitor la acea cale de acces.
Daca s-a vandut, il puteti actiona in judecata pentru nerespectarea regimului proprietatii comune.
Daca s-a instituit o servitute de trecere puteti sa solicitati obligarea acestuia la respectarea servitutii si implicit a contractului.
Daca nu s-a mentionat nimic si nu aveti o alta cale de iesire la drumul public atunci persoanele interesate pot solicita instituirea unei servituti de trecere pe acea cale de acces, insa in acest caz trebuie sa nu existe o alta cale de iesire la calea publica
in contract nu se specificica nimic cu privire la acces.
exista acces la bloc pietonal dar nu si cu auto la garajele de la subsol.
in spatiul ramas liber in jurul blocului nu se pate amenaja drum pt acces auto pt ca este insuficient.
Cale de acces
mihai32
Am un teren cu deschidere la sosea de 21ml din care am vandut o parcela de 330mp situata in partea din spate a terenului fiind obligat la momentul vanzarii sa ... (vezi toată discuția)