Am postat mai demult un subiect legat de acordarea unei servituti de trecere.
Intre timp am initiat un proces. Solicitarile mele aveau in vedere stabilirea dreptului de servitute pentru drumul de acces catre locuinta mea. Lucrurile au luat intorsaturi ciudate.
Paratul a depus o intampinare in care, in stil telenovelistic, incerca sa justifice interzicerea trecerii mele pe drumul de acces auto si obligarea mea sa accesez proprietatea (casa de vacanta) pe niste scari construite de el dupa inceperea procesului.
Drumul de acces a servit un imobil din care eu am mostenit partea fara iesire la calea publica iar paratul partea prin care trece drumul de acces. In sentinta nu este specificata existenta drumului, pentru ca mostenitorii sunt rude de gradul 1 si s-a considerat ca toti sunt de buna credinta.
Accesul auto este imposibil prin alta parte decat cea prin care s-a facut inca de la construirea imobilului.
Este posibil sa fiu obligat sa accesez proprietatea (casa) pe scarile construite? In acest mod, ar fi imposibil sa desfasor vre-o activitate de intretinere a proprietatii, la fel si de aprovizionare cu lemne de foc.
Ce trebuie facut pentru a evita o astfel de situatie?
e mai mult decat ciudat insasi faptul ca s-a facut o iesire din indiviziune (inteleg ca s-a dezmembrat un imobil dumneavoastra ramanad cu partea fara iesire la calea publica) si o dezmembrare fara stabilirea servitutii.
scuzati ca va intreb, dar imobilele in cauza sunt intabulate?
fiind proprietarul unui fond infundat ca urmare a unei dezmembrari si unui partaj facut aiurea, puteti cere instituirea servitutii pe calea hotararii judecatoresti.
faptul ca sunteti rude si "de buna credinta" nu are nici o relevanta in aplicarea legii. daca dumneavoastra vindeti, vecinii nu mai sunt rude si daca nu se plac cumparatorul nu poate ateriza decat cu helicopterul. sentinta este stramba!!!
Intr-adevar, dezmembrarea s-a facut fara stabilirea sevitutii, printr-o conventie incheiata intre mostenitori care a fost consfintita printr-o sentinta judecatoreasca.
Nu este vorba de doua imobile, ci de unul singur, care are o singura cale de acces si o intrare comuna (hol). Constructia este un fel de "duplex", din acel hol comun facandu-se accesul catre doua apartamente distincte. Acel imobil nu a fost intabulat.
Din pacate a trebuit sa constat si eu ca "buna credinta" si gradul de rudenie sunt fara valoare.
Problema mea cea mare este ca, desi paratul a fost despagubit in natura (cca 100 mp - reprezentand tocmai suprafata acestui drum), in conventia incheiata s-a omis, "cu buna credinta" sa se specifice acest lucru. Este important de stiut ca de redactarea conventiei s-a ocupat chiar paratul, in numele tuturor.
Acum, cand situatia face obiectul unui proces civil, a construit acele scari (fara autorizatie legala, dealtfel) si a solicitat stabilirea servitutii pe acolo, ca fiind calea cea mai scurta si mai putin impovaratoare pentru el. Ori, eu am accesat dintotdeauna proprietatea pe drumul de acces auto, avand si un garaj construit pe proprietatea mea. Acest drum reprezinta si singura cale de acces pentru aprovizionare cu lemne de foc.
Construirea unui alt drum de acces auto este imposibila, data fiind configuratia terenului (circa 5m diferenta de nivel fata de drumul public si o lungime de maxim 17m (panta neacceptata de reglementarile in constructii).
Este posibil ca instanta sa imi limiteze accesul la locuinta pe acele scari?