avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... delapidare administrator - situatie absurda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

delapidare administrator - situatie absurda

Buna ziua,va deranjez cu o problema mai veche, care a ajuns intr-un punct cel putin neplacut.
Acum un an,administratora asociatiei noastre pretindea ca i s-a furat suma de aproximativ 40000 RON pe strada( banii asociatiei pentru plata furnizorului de agent termic),din poseta,fapt pentru care nu a facut vreo plangere la politie.A fost inlaturata din functie,s-a angajat un nou administrator iar ea a fost data in judecata.Procedurile au durat destul,acum procesul este in derulare pe invinuirea de delapidare si probabil si alte acuzatii.Problema consta in faptul ca ea nu are niciun fel de bunuri pe numele ei precum si faptul ca este somera,asadar nu putem recupera suma respectiva.Aparent se spune ca va scapa cu o pedeapsa cu suspendare si ca noi,proprietarii,va trebui sa platim pentru aceasta datorie.
Bineinteles ca ni s-a intrerupt furnizarea agentului termic.
Intrebarea mea este daca oamenii pot fi obligati sa plateasca fiecare in parte pentru aceasta datorie si ce se poate intampla daca nu platesc.Se poate lua vreo masura impotriva proprietarilor?
Mentionez ca cea mai mare parte a proprietarilor sunt cu plata intretinerii la zi,dar la aceasta datorie generala se adauga in permanenta penalizari pe care anumite voci sustin ca tot noi trebuie sa le platim.
Astept un raspuns din partea Dvs. legat de aceasta problema si va multumim pentru ajutor.
Suntem cu totii revoltati de posibilitatea de a fi trasi la raspundere individual pentru aceasta datorie in timp ce infractoarea se va plimba libera pe strada si ne va rade in nas.
Cel mai recent răspuns: Nynaeve , utilizator 17:43, 5 Octombrie 2010
Pana nu veti acoperii datoria asociatiei catre societatea care va furnizeaza agentul termic,nu veti beneficia de acesta.Si aceasta asociatie este constituita legal din punct de vedere juridic ,deci poate fi actionata in instanta de catre acea societate.
Se pare ca ea a renuntat la partea ei din succesiune special, banuiesc eu,ca sa evite orice neplacere.


Interesant. In acest caz, avind in vedere ca infractoarea avea datorii, aceasta renuntare la mostenire in favoarea unei terte persoane echivaleaza cu o instrainarea a bunului pentru a-l ascunde de executare.
Informati urgent procurorul de aceasta smecherie, sa anuleze renuntarea la mostenire sau sa urmareasca beneficiarul acestei renuntari in cota respectiva.

Daca ar fi fost cinstita, ar fi renuntat in favoarea Asociatiei pe care a delapidat-o.

Ce se intampla daca oamenii nu platesc aceasta datorie?O sa ne puna noua poprire pe salarii sau o sa ne scoata apartamentele la vanzare?Care pot fi consecintele?


Stati linistiti. Nu o sa va faca nimeni nimic. Sunt asociatii care au datorii de miliarde... O sa va esaloneze, o sa se intinda datoria pe mai multi ani... etc.
Nu veti fi executati individual.
Noul administrator este obligat sa imparta suma la proprietari... iar cei care o platesc (eventual din fondul de rulment, care este constituit si pentru situatii de risc juridic) vor fi in regula, adica vor figura fara datorii.
Oricum, pina la terminarea judecatii... problema acelor bani este in suspensie.

Alberto Kurtyan
Ce se intampla daca oamenii nu platesc aceasta datorie?O sa ne puna noua poprire pe salarii sau o sa ne scoata apartamentele la vanzare?Care pot fi consecintele?

Simplu. Nu veti beneficia de agent termic.

Trebuie sa intelegeti si dumneavoastra si restul de proprietari, ca asociatia este datoare institutiei in cauza. Administratora a fost un simplu angajat si a furat banii vostri. Pana ii recuperati inapoi, proprietarii trebuie sa achite "gaura".

Cum se procedeaza? Se convoaca adunare generala si se stabileste oficial ca lipsa de bani sa fie acoperita de toti membrii asociatiei. Trebuie sa fie si oameni responsabili in asociatie care inteleg ca alta solutie nu este. Deci e de asteptat ca o astfel de hotarare se fie votata.
Drept urmare fiecare proprietar li se va incasa o suma in fiecare luna pentru a acoperi datoria. Cei care nu o achita devin la randul lor restantieri. De aici procedura bine stiuta. restante->penalitati->instanta->executare..
Problema nu este deloc complicata.



Sunt sigura ca exista multi oameni in tara noastra in situatii asemanatoare,in care cineva te fura si tot tu trebuie sa platesti,oameni care doresc sa afle un raspuns in acest sens.

Pai daca mergeti sa platiti lumina, si pe drum va fura cineva banii, le spuneti la EON sa va anuleze datoria ca ati fost furata? Normal ca tot dumneavoastra trebuie sa o platiti. E bine ca astfel de cazuri sa fie invatatura de minte pentru toate asociatiile si sa nu puna ca administratori persoane insolvabile. Administratorii lucreaza cu bani, si de regula multi. E bine pentru linistea proprietarilor ca acei administratori, daca ajung sa se creada mai presus de lege, sa poata fi executati iar pagubele sa fie recuperate.


Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
grandanat, utilizator
Continuand cu "ce e bine sa mai retinem":
- Sa lucram cu banca. Incasarile zilnice sa fie depuse la banca iar plata furnizorului sa se faca prin virament din contul bancar si u cu traista de bani pe strada. Eu nu cred ca s-au incasat intr-o singura zi 40000 ron.
- Sa se caute un administrator sau casier care sa fie din asociatie, cunoscut daca se poate si nu din afara ei.
- Pentru gestiune sa se constituie garantie din partea administratorului sau casierului in favoarea asociatiei.
- Cand, totusi, ar fi nevoie sa se faca o plata in numerar mai mare, administratorul sau casierul sa mai fie insotit de cineva din comitet.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
Adriantot, moderator
Aveti multa dreptate cu totii.Din pacate persoana in cauza fusese administratora noastra aproape 10 ani,este vecina cu noi si a urmat in functie tatalui ei, administrator anterior mortii sale,un om impecabil si respectat.
Povestea cu furtul nu este adevarata,nimeni nu se plimba printr-ún alt oras decat cel in care locuim cu traista cu bani iar fiind victima unui furt de asa valoare nu face plangere la politie.
Probabil cu timpul vom reusi sa ajungem la un consens cu totii si sa rezolvam aceasta problema,dar nu va fi usor.
Va multumesc pentru raspunsuri si sper ca acest caz sa foloseasca si altora care l-au citit pentru a evita acest gen de probleme.Pana la urma greseala noastra a fost sa avem administrator fara garantie,care a profitat de buna credinta a oamenilor care credeau ca o cunosc,acestia trebuie sa plateasca acum naivitatea de a mai crede in principii si valori,prietenie si vecinatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal ca niste bani furati de o persoana sa se impute unei asociatii de proprietari? Santioneanu Santioneanu Se întampla in vara anului 2006 cand asociatia de proprietari a fost sesizata de neplata unor facturi la Radet si de disparitia documentelor din casierie, ... (vezi toată discuția)
Casiera fura, dispare si proprietarii trebuie sa plateasca restantele furnizorului? harloatha harloatha Am o problema cu care ma confrunt. Asociatia de locatari a fost acum doi ani de zile furata de casiera. S-a dat in judecata si s-a castigat, respectivei i s-a ... (vezi toată discuția)
Caldura si apa calda sistata la bloc pentru datorii serban33 serban33 Buna sera ! Am nevoie de sfatul dvs in ceea ce priveste o problema de neplata a asociatiei, fapt ce a dus la sistarea agentului termic (caldura) in ... (vezi toată discuția)