avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiu de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiu de cotizare

Spuneti-mi va rog actul legislativ care prevede ca perioada de concediu medical sa fie considerat ca si stagiu de cotizare pentru cei ce lucraeza in conditii speciale de munca aceste zile fiind considerate tot conditii speciale.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:48, 5 Octombrie 2010
Legea nr.19/2000 prevede :
Art. 38. - (1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
....
DanOltean a scris:
Am lucrat la o unitate miniera in perioada 1986 2004.,iar in lunile octombrie -noiembrie 2003 si mai2004 am avut 25 zile concediu medical. Din adeverinta privind stadiul de cotizare pe care am obtinut-o de la casa de pensii aceste zile apar ca si zile lucrate in conditii normale. Ce pot face ca aceste zile sa imi fie recunoscute in conditii speciale? aceste zile imi sint necesare pentru a mi se recunoaste stagiul complet de cotizare de 20 ani.Mentionez ca am depus o cerere la unitatea lichidatoare iar aceasta spune ca nu este corecta cererea mea.MULTUMESC.

Interventie moderator Am rugamintea sa nu mai deschideti aceeasi discutie in mai multe forumuri, folositi butonul "raspunde" pentru completari. Multumesc!

In legatura cu problema dvs., nu mai puteti face nimic. Daca perioada apare ca fiind lucrata in conditii normale, inseamna ca fostul angajator a platit cota CAS corespunzatoare acestor conditii (respectiv a platit o cota CAS mai mica).

Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
La sesizarea mea untatea respectiva nu ar avea obigatia sa faca declaratii rectificative pentru lunile in cauza?
Fostul angajator este in procedura de lichidare. Dar nu asta ar fi problema, ci faptul ca, pentru perioade ulterioare datei de 1 august 2007, se pot depune declaratii rectificative numai in cazurile expres si limitativ prevazute la cap. A, sectiunea I, pct. 1 din Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 19/2000. Nu va incadrati in niciuna dintre situatiile prevazute acolo.

Im pare rau. :(

Cap. A, sect. I, pct.1 - Ordinul nr. 340/2001
Pentru perioadele ulterioare datei de 1 august 2007, se pot depune declaratii rectificative numai in urmatoarele situatii:
a) au intervenit modificari cu privire la elementele de identificare a asiguratului: nume, prenume, cod numeric personal;
b) au intervenit modificari ale datelor pe baza carora se determina stagiul de cotizare si punctajul asiguratului, cum ar fi: numarul zilelor lucrate in cadrul lunii de referinta; numarul zilelor de indemnizatii;
c) a fost omisa inscrierea unui/unor asigurat/asigurati;
d) asiguratul/asiguratii a/au fost inregistrat/inregistrati fara temei si este necesara anularea respectivei inregistrari.

Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Virat pe un cnp gresit contributiile sociale ContSters147006 ContSters147006 Ma confrut cu o situatie noua.Un fost salariat a avut CNP gresit in certificatul de nastere deci si in B.I.Odata cu schimbarea BI cu CI s-a observat greseala ... (vezi toată discuția)
Stagiu asimilat ContSters103795 ContSters103795 ce perioade fac parte din stagiu asimilat si ce punctaj au acestea ? (vezi toată discuția)
Plata contributie pensie marilef marilef pe perioada somajului imi pot plati in continuare contributia pentru pensie, pentru a nu intrerupe stagiul de cotizare? daca da cum se procedeaza si unde? (vezi toată discuția)