avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dilema Sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dilema Sindicat

1.concediere colectiva la firma care am lucrat;
2.am fost trimis in somaj;
3.am participat la negocierea contractului colectiv de munca,alaturi de membrii de sindicat,ca reprezentant al salariatior(2 ani la rand),exista mai multe procese verbale scrise in care se consemneaza faptul ca am facut parte din grupul de negociere,cu consiliul de administratie;
4.nu exista un proces verbal din care sa reiese ca am fost ales reprezentant al salariatilor(s-a pierdut),insa a fost facuta o sedinta,o adunare in acest sens;
5.vreau sa deschid litigiu de munca la judecatorie...pot sa invoc faptul ca sunt protejat de lege,ca reprezentant al salariatilor?...la sedintele de negociere,in procesele verbale,cons.de adm.a consemnat urmatoarea formula..."din partea sindicatului reprezentantii..."inclusiv numele meu.

Cel mai recent răspuns: Prekazi , utilizator 18:22, 6 Octombrie 2010
Art .223 C.Mun.(2) si Lg.54/2003 art.10 prevede protectia reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor.Vedeti si discutia de pe forum www.avocatnet.ro/content/for... .
In cazul concedierilor colective ,sindicatul trebuia sa incunostinteze angajatorul despre situatia persoanelor cu functii eligibile.
Dar ,poate ca exista persoane de pe forum ,care au trecut prin asa ceva si care sa spuna ca nu a fost nevoie de inregistrarea la Judecatorie.
Este vorba de liderii de grupa sindicala care ocupa o functie eligibila in sindicat fiind aparati de art.60 din Codul Muncii...mai sunt persoanele care fac parte din Comisia de cenzori a sindicatului ...Comisia de cenzori nu este un organ de conducere dar are un rol destul de mare in sindicat....Nici reprezentatul salariatilor nu trebuie inregistrat la judecatorie ..
Trebuie sa redactez cererea de chemare in judecata,si vreau sa prezint situatia cat de cat aproape de adevar,si sa imi sustin cauza.
In fapt ce s-a intamplat!...Eu am mobilizat colegii intr-o sedinta,pentru a ne infiinta un sindicat,insa un alt coleg,fost lider de sindicat la o societate lichidata,a propus afilierea la fostul sindicat al firmei lichidate.
In drept,s-au depus actele la judecatorie(adeziune si ce mai trebuie),si au iesit actele. In fapt(iarasi:sorry:),fostul coleg,era si fostul lider al acelui sindicat,astfel incat el a urmarit sa fie sef in continuare ,simplu si usor cu tot cu ceilalti, fosti membrii din conducere,fara a mai trebui sa «suporte »emotiile unor alegeri pe care era posibil sa nu beneficieze de sefia sindicatului.
La toate sedintele cu consiliul de administratie,am facut parte din comisia de negociere(la solicitarea liderului),si astfel,nu s-a contestat prezenta mea in atfel de pozitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectie lider grupa sindicala arhontele arhontele Sindicat simplu fara personalitate juridica si reprezentativitate ,dar cu 50 de membri ....Daca acesta este afliat la un sindicat cu personalitate juridica ... (vezi toată discuția)
Pentru un "cunoscator de drept" pasionat arhontele arhontele Ce se poate face pentru ca o persoana aleasa in conducerea unui sindicat sa fie inregistrata in registrul special de la judecatorie si dupa depasirea ... (vezi toată discuția)
Concediere lider de sindicat Lucian Dumitrescu Lucian Dumitrescu Buna Ziua. Am si eu o problema ca sa zic asa....poate fi concediat din motive care nu tin de persoana salariatului un lider de sindicat angajat cu carte de ... (vezi toată discuția)