avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1039 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 1/2009. \"Cumparator de buna credinta\". Cum se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 1/2009. "Cumparator de buna credinta". Cum se face dovada?

Legea prevede ca acei ce sunt "Cumparatori de buna credinta" au dreptul la compensatii.

Intrebare:
Avand in vedere complexitatea cazuisticii precum si diversitatea sentintelor judecatoresti prin care s-au anulat contractele de V/C ale celor care au cumparat in baza Legii 112/1995, cum se poate face dovada ca esti "cumparator de buna credinta"?

Ce trebuie sa detii sau ce dovada trebuie sa aduci prin care sa se mentioneze acest lucru.

In cazul meu, detin un document oficial din partea ICRAL Herastrau prin care se mentioneaza ca am achizitionat apartamentul ca si "cumparator de buna credinta" insa nu stiu daca este suficient sau acceptat.

Cu alte cuvinte, cine decide cine a cumparat cu buna credinta si pe ce baza?

Multumesc mult pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: vbogdan , utilizator 00:32, 4 Octombrie 2010
Reaua credinta trebuie dovedita de catre reclamantul care solicita anularea contractului de vanzare cumparare ... buna credinta este prezumata in dreptul civil roman. Depuneti in sustinerea acestei prezumtii adresa ICRAL si, in functie de dovezile aduse de catre reclamant o sa vedeti cu ce puteti veni in contraproba.
Cel care invoca reaua credinta trebuie sa o dovedeasca.Pentru dvs opereaza prezumtia ca ati fost de buna credinta.Apropo intr-un mesaj mai vechi am vazut ca va judecati cu Primaria pentru restituirea pretului conform legii 1/2009 ,gresit.Cu Statul Roman trebuie sa va judecati nu cu Primaria.
Pentru utilizator justicemn:
Multumesc mult pentru sfat.
O remarca. Avand in vedere ca mi s-a anulat deja contractul de V/C, inseamna ca nu mai este de actualitate necesitatea celuilalt de a dovedi reaua credinta.
Tocmai aici apare nelamurirea mea. Avand deja contractul anulat in instanta (de aceea ma folosesc de Legea 1/2009) cum poate face Statul dovada ca am fost de rea credinta (si in consecinta sa nu mi se aplice prevederile Legii Speciale)?

Pentru utilizator mirabella-ana:
Multumesc si dumneavoastra pentru ajutor:
Poate m-am exprimat gresit in mesajele anterioare. Inca nu ma judec cu nimeni pe baza Legii 1/2009. Am un proces deschis pe Dreptul Civil (pretentii) pentru compensatii la valoarea de circulatie, insa acesta nu are nici o legatura cu actiunea pe care vreau sa o lamuresc, cea legata de Legea 1/2009.

Pentru amandoi utilizatorii care mi-au raspuns pana acum:

1. Intentionez sa fac cerere de acordare de compensatii conform Legii 1/2009 insa nu stiu cui sa ma adresez cu aceasta cerere. Normele Metod. publicate in M.Of din 13 Sep 2010 mentioneaza Min Fin Publice insa cei de acolo nu au nici cel mai mic habar.

2. Intrebarea mea initiala se refera la prevederile Legii 1/2009 prin care se acorda aceste compensatii doar celor care au fost de buna credinta.

Deci, revin cu o mare rugaminte:
Avand in vedere clarificarile aduse mai sus, conform carora am deja decizie def si irevoc de anulare a contractului de V/C, cum fac eu dovada ca sunt cumparator de buna credinta conform Legii 112/1995?
A doua lamurire, cui ma adresez pentru a obtine despagubirile?

Multumesc mult de tot
Ministerul Finantelor Publice trebuie chemat in instanta pentru recuperarea banilor la valoarea de circulatie a imobilului pierdut.
Este o mare problema si cred ca si legea 1/2009 este intentionat facuta in asa fel incat statul sa nu fie nevoit sa dea banii inapoi. Sa vedeti ca in majoritatea hotararilor veti observa ca s-a constatat asa zisa rea credinta la incheierea contractului.... si in aceasta situatie bietul om nu va primi nicio despagubire.

Ce va face omul in acest caz, va merge pe varianta unei actiuni in pretentii, in care va cere sa se constate ca a avut loc anularea contractului de v-c si va cere paratului - detinatorul imobilului, care a fost vanzatorul, sa se mearga pe repunerea in situatia anterioara, incercand astfel sa se obtina valoarea actualizata a pretului platit.
Stimata doamna avocat,

Va multumesc pentru raspuns. Este excelent si intr-adevar foarte corect.
Atat timp cat hotararile judecatoresti stabilesc "reaua credinta", 99% din cazuri nu se inscriu pentru compensatii.

Intrebare pentru dumneavoastra:

Daca in hotararea judecatoreasca se motiveaza reaua credinta iar eu detin documentul oficial din partea ICRAL Herastrau in care se certifica buna credinta a achizitionarii, exista vreo sansa ca cel de-al doilea document (al meu) sa fie luat in considerare sau deciziile judecatoresti sunt intotdeauna cele considerate ca si "adevarul absolut"?

Va multumesc din nou pentru timpul alocat intrebarilor mele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paradox:"rea-credinþã prin respectarea legii?" Marta Tot Marta Tot Cum pot fi apreciaţi ca fiind de rea-credinţă 6 familii care au cumpărat apartamentele cu respectarea deplină a Legii 112/1995 la dosarul din instanţă ... (vezi toată discuția)
Legea 112/1995 Marta Tot Marta Tot Bună seara! Am cumpărat un apartament în imobilul în care am locuit încă din 1985, în baza Legii 112/1995. Actul de vânzare cumpărare s-a încheiat ... (vezi toată discuția)
Mi se mai aplica legea 10 noua? stoica daniela stoica daniela Am cumparat in 1994 un imobil in Calea Floreasca pe baza legii 112.Imobilul a fost in momentul cumpararii in proprietatea ICRAL Herastrau la care eu eram ... (vezi toată discuția)