avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Returnez statului 20 de mil. lei vechi din pensia de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Returnez statului 20 de mil. lei vechi din pensia de urmas

pls help me. nu mai stiu ce sa cxred despre statul roman.aveam 1 an de zile cand tatal meu a divortat de mama , iar 18 ani mai tirziu acesta a decedat.de atunci beneficiez de pensie de urmas.am rumat facultatea si acum masterul.deoarece nu ma puteam descurca cu banii , m am angajat din timpul facultatii.zilele trecute imi vine citatie de la oficiul de pensii ca trebuie s areturnez 20 de mil ca am muncit si nu aveam dreptul la pensie de urmas.atat timp cat sunt in scoala, la stat , facultate subventionata si recunoscuta nu este normal sa primesc ajutorul de pensie de urmas??o alta intrebare....nu trebuia sa ma instiinteze si pe mine cineva...sa se autosesizeze cand vad ca au carte de munca si pensie de urmas.eu unu sincer nu am stiut nimic din legile astea.
nu era normal sa se sisteze si atat?fara sa returnez eu o carutza de bani statului roman.astept indicatii.am dreptul sa contest cererea luata , dar nu stiu cu e ma ajutata.emailul meu este lucky2004alex@yahoo.com.ms anticipat
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 10:25, 6 Octombrie 2010
Conform prevederilor din legea 19/2000, respectiv: Art. 92. - (1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
a) pensionarul îşi stabileşte domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România a încheiat convenţie de asigurări sociale, dacă în cadrul acesteia se prevede că pensia se plăteşte de către celălalt stat;
b) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5;
c) beneficiarul unei pensii de invaliditate nu se prezintă la revizuirea medicală periodică;
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari decât jumătate din salariul mediu brut pe economie;
e) copilul urmaş nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 66 lit. b) şi c);
f) soţul supravieţuitor, beneficiarul unei pensii de urmaş, se recăsătoreşte.

Daca suma este sub aceasta valoare nu trebuie sa platiti si nici in situatia in care aveti mai putin de 8 ore pe cartea de munca, nedepasind suma.
oana_mc a scris:

Conform prevederilor din legea 19/2000, respectiv: Art. 92. - (1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
a) pensionarul îşi stabileşte domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România a încheiat convenţie de asigurări sociale, dacă în cadrul acesteia se prevede că pensia se plăteşte de către celălalt stat;
b) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5;
c) beneficiarul unei pensii de invaliditate nu se prezintă la revizuirea medicală periodică;
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari decât jumătate din salariul mediu brut pe economie;
e) copilul urmaş nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 66 lit. b) şi c);
f) soţul supravieţuitor, beneficiarul unei pensii de urmaş, se recăsătoreşte.

Daca suma este sub aceasta valoare nu trebuie sa platiti si nici in situatia in care aveti mai putin de 8 ore pe cartea de munca, nedepasind suma.

Valoarea salariului mediu brut pe economie in 2010 este de 1836

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas vs carte de munca lucky2004alex lucky2004alex buna, Ma numesc Alex si am si eu o problema.Am primit pensie alilmentara timp de cativa ani , iar mai apoi s a transformat in pensie de urmas dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas costeaa costeaa Buna ziua, Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu pensia de urmas, tatal meu a decedat in 2003 si pana acum am primit pensie de urmas, dar acum am terminat ... (vezi toată discuția)
Cat este salariul mediu brut pe economie? ada2113 ada2113 cat este salariul mediu brut pe economie- 1700,1800 ? Daca un copil are pensie de urmas si mai si locreaza in timpul facultatii cat trebuie sa aiba trecut pe ... (vezi toată discuția)