avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA-urile trebuie sa dispara din Romania din cauza ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA-urile trebuie sa dispara din Romania din cauza Contributiei de Asigurari de Sanatate pe legea 95 din 2006 ?

Buna ziua !
Acum un an am deschis un PFA cu un punct de lucru intr-o piata.
Dupa 2 luni am inchis acel punct de lucru pentru ca nu am mai putut plati chiria. Am pastrat activitatea PFA-ului, dar reparatiile le fac doar la domiciliul clientilor putini pe care-i gasesc intamplator.
Anul 2009 l-am incheiat cu pierdere de aproximativ 1250 lei.
Azi 4 Octombrie 2010 am fost la Casa de Asigurari de Sanatate a Mun. Bucuresti.
Dupa ce am stat la coada cateva ore pentru a ma asigura la CASMB, o doamna de la ghiseul respectiv mi-a spus ca am de plata incepand de anul trecut.
PROBLEMA ESTE CA MI-A CALCULAT CONTRIBUTIA CA SI CAND EU REALIZEZ SALARIUL MINIM BRUT PE TARA LUNAR, CEEA CE NU ESTE ADEVARAT !
Veniturile Realizate de PFA-ul meu sunt sub 100 de lei lunar, adica sub nivelul Venitului minim Garantat de Stat prin Lege, Actualizat !...

Asigurarea unei protecţii mai bune a categoriilor defavorizate în perioada de criză economică prin acest ajutor social pentru familii a fost introdus prin legea 416/2001 care spune ca el "se intemeiaza pe principiul solidaritatii sociale" si a fost actualizat ...
În acest moment, primesc Venit minim garantat 290.000 de familii şi persoane singure, iar bugetul estimat pentru anul viitor este de 629 milioane de lei.

Sper sa cresc veniturile pe masura cresterii nr. de clienti gasiti intamplator!...

INTREBARILE AR FI :

MAI POT SALVA PFA-ul meu IN ACESTE CONDITII ?
CE AS PUTEA FACE ?
SUNT OBLIGAT SA MA ASIGUR, SAU POT RAMANE NEASIGURAT ?

TREBUIE SA INCHID URGENT PFA-ul
CA SA NU MA EXECUTE SILIT, IN PIATA PUBLICA?

MAI PUTEM SUPRAVIETUI IN ROMANIA ?...

ESTE NEVOIE SA MA JUDEC CU CAS-ul ?
VA TREBUI SA EMIGRAM URGENT DIN ROMANIA ?
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
lazarescu_irinel, utilizator
Cel mai recent răspuns: irmapaladin , utilizator 09:25, 14 Martie 2011
Din pacate asta e legea, esti obligat sa te asiguri la sanatate si nu poti sa platesti mai putin decat contributia la salariul minim (33 RON / luna sau cat e).
1.a Nu cred ca trebuie sa vorbesti de salvare; daca nu platesti datoriile la casa de sanatate de pe urma activitatii PFA te urmaresc astia pe persoana fizica. Sa nu crezi ca inchizand PFA-ul scapi de datorii / te salvezi in vre-un fel.
1.b. Ce ai putea face: daca nu sunt sanse sa castigi mai mult, gandeste-te bine daca se merita sa mergi inainte cu PFA-ul. Daca nu-ti surade viitorul suspenda PFA-ul sau inchide-l. Daca crezi ca sunt sanse sa castigi mai mult mai rabda putin si asuma-ti pierderi.
1.c. Conform legii 95 / 2006 esti obligat sa te asiguri la sanatate. Atentie la pensii, daca nu esti angajat esti obligat sa te asiguri si la pensii, pot curge si de acolo niste penalitati.

Daca te judeci cu statul in ceea ce priveste sanatatea nu prea ai sanse sa castigi. Nu cred ca-i asa usor sa te judeci cu statul, ma gandesc in primul rand la costurile de judecata.
Daca nu ai bani sa platesti poti esalona datoriile la sanatate. Le dai un avans si restul il imparti in 4-5 rate.
Emigrarea este o solutie, depinde insa cat esti de hotarat si ce stii sa faci. Cred ca e destul de greu peste tot acum, nu stiu in ce masura te-ar ajuta sa emigrezi si sa faci foame peste hotare.
Multumesc Popu pentru raspunsul tau.
M-am asigurat la pensii incepand cu OUG 58 care a fost valabila 2 luni ...
Apoi asigurarea la pensii se continua pe legea 19 / 2000 actualizata !!!...
Insa contributia 31,3 % se aplica la VENITUL REALIZAT, incepand de cand am deschis P.F.A.-ul.
LA P.F.A.-uri nu exista SALARII, NICI BRUTE, NICI NETE !!!
ASTA ESTE ABUZUL PE CARE-L FACE CASA DE ASIGURARI DE SANATATE.
DACA NE OBLIGA SA NE ASIGURAM LA CAS-ul LOR, ESTE IN REGULA !!!
DAR SA RESPECTE SI EI LEGEA CONTRIBUTIEI DE 5,5 % (sau 6,5%) LA VENITURILE REALIZATE !!!
ALTFEL SE TRANSFORMA IN STAT IN STAT, CA SI CUM NU S-AR AFLA PE TERITORIUL ROMANIEI !!!
Veniturile Realizate de PFA-ul meu sunt sub 100 de lei lunar, adica sub nivelul Venitului minim Garantat de Stat prin Lege, Actualizat !...

Asigurarea unei protecţii mai bune a categoriilor defavorizate în perioada de criză economică prin acest ajutor social ( Venit minim garantat de Stat !... ) pentru familii a fost introdus prin legea 416/2001 care spune ca el "se intemeiaza pe principiul solidaritatii sociale" si a fost actualizat ...
În acest moment, primesc Venit minim garantat 290.000 de familii şi persoane singure, iar bugetul estimat pentru anul viitor este de 629 milioane de lei.

Sper sa cresc veniturile pe masura cresterii nr. de clienti gasiti intamplator!...

Plata catre CAS se stabileste in functie de declaratia care se depune la finante pana pe 25 ianuarie, Declaratie care este pentru PLATI ANTICIPATE PENTRU ANUL IN CURS, adica TREBUIE SA SE ESTIMEZE CE VENITURI VA AVEA pentru anul in curs, apoi se imparte in cele 4 trimestre, contributia catre CAS trebuind sa fie platita pana in ultima zi a fiecarui trimestru.
Daca SUMA ESTIMATA ESTE MAI MARE, diferenta platita se returneaza contribuabilului, iar daca SUMA ESTIMATA ESTE MAI MICA SE PLATESTE DIFERENTA.
IDEEA ESTE : CASA DE ASIGURARI DE SANATATE APLICAND IN MOD ABUZIV LEGEA 95/2006 LA Venituri NeRealizate ( VENITURI IREALE !!!), MODIFICA PROCENTAJUL STABILIT PRIN LEGE DE CONTRIBUTIE DE 5,5 % ( SAU CAT O FI ...) LA VENITURILE REALIZATE, NU LA CELE ESTIMATE, SAU LA SALARII CARE LA p.f.a. NU EXISTA !!!
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
lazarescu_irinel, utilizator
Dac ma gandesc bine Constitutia Romaniei garanteaza dreptul la munca si libertatea alegerii si multe alte libertati de care guvernantii nostri nu au auzit.. Adica e alegerea mea daca vreau sau nu sa am asigurare medicala, si ar trebui sa-mi aleg singura firma de asigurari; la fel si cu pensia, poate vreau pensie privata si nu e treaba statului unde ma asigur eu - deci legea asta e cumva anticonstitutionala!!!!
Si mai cred ca e drept sa platesc la venitul realizat nu la estimarile inteligentilor din ministerul de finante... Cred ca micii intreprinzatori ar trebui sa intieze un demers in acest sens, adica daca ne unim si avocatii ne sustin poate putem schimba ceva...
Multi someri s-ar apuca de o mica afacere ca sa supravietuiasca si nu ar mai astepta nimic de la statul roman.. Si uite asa guvernantii ar cheltui mai putini bani
E foarte bine sa ai o asigurare de sanatate. Daca o activitate nu-ti aduce profit , nici macar salariul minim pe economie nu prea vad de ce o mai desfasori. E mai simplu sa te angajezi , vei castiga mai mult , vei avea asigurarile platite. Sincer eu nu cred ca tu traiesti cu mai putin de 100 de Lei pe luna ...
Casmb nu are un jurist bine pregatit,asa ca daca iti iei un avocat bun il faci praf.Poti arata ca te-ai imbolnavit stand la cozi la casmb.Poti face zilnic poze la fata locului cu cozile imense,la care o persoana cu un job ,nu are cand sa stea,mai ales ca programul este pana la 14.30.Am stat la acea coada a umilintei si am platit de 2 ori sanatatea,in conditiile in care nici in spitalul in care lucram nu aveam curajul sa ma tratez.Asta m-a facut sa ma decid parasesc sistemul sanitar din Ro.
Suntem 5 colegi care plecam la un spital din Franta,care ne-a primit cu bratele deschise si un contract de munca decent .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea activitatii pfa suspenda si contributiile la casa de asig.soc. de sanatate? lazarescu_irinel lazarescu_irinel Am doar un PFA din 01.10.2009 si este singurul meu venit. In anul 2009 am avut pierdere fiscala de 1250 lei. Am un Necaz cu CASS care este 5,5% din Venitul ... (vezi toată discuția)
Pfa si salariata: platesc cass si ca p.f.a.? roxanaolsanschi roxanaolsanschi Buna ziua. Sunt salariata din 1993 la stat si mi se retine CASS( asigurari sanatate) lunar.Din 2010 mi-am facut si un Pfa pt care mi s-a spus ca nu mai ... (vezi toată discuția)
Contributii la asigurari de sanatate si pensie (documente care trebuie depuse la institutiile statului). neci neci Ce documente trebuiesc depuse si cum trebuie procedat ca membrii unei Intreprinderi Familiale(2) sa devina angajati,cu drepturi (asigurari de sanatate, ... (vezi toată discuția)