avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Speta - Dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Speta - Dreptul muncii

In cazul unui angajat cu contract de munca pe per. nedeterminata care a dobandit in anul 2009 calitatea de pensionar, prin dec. de pensionare eliberata de Casa Judeteana de Pensii, devine obligatorie incetarea contractului de munca si reangajarea la acelasi angajator cu un nou contract de munca, sau poate sa-si desfasoare activitatea in cadrul aceluiasi CIM, cumuland astfel salariul cu pensia!?

Observatie f. importanta: este legala derularea activitatii pe durata nedeterminata in cadrul contractului initial dupa dobandirea calitatii de pensionar !?

Rog un raspuns urgent...Multumesc anticipat !!!
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
andrei_pap87, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:47, 5 Octombrie 2010
[ link extern ] /
La data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, contractul individual de muncă al acestuia încetează de drept. Pentru a evita situaţiile conflictuale este de preferat ca decizia de pensionare să fie comunicată deopotrivă angajatului şi angajatorului.
Salariatul pensionat pentru limită de vârstă sau pentru invaliditate de gradul III, îşi poate continua raporturile de muncă şi după comunicarea deciziei de pensionare, dar pentru acest lucru este necesară încheierea unui nou contract individual de muncă.
andrei_pap87 a scris:
Observatie f. importanta: este legala derularea activitatii pe durata nedeterminata in cadrul contractului initial dupa dobandirea calitatii de pensionar !?

Asta face parte, ma scuzati :"> , din categoria "aberatii generate de aplicarea Legii nr. 49/2010". Adica, celor care indeplinesc conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta dupa data de 01.04.2010, data intrarii in vigoare a Legii nr. 49/2010, cim le inceteaza de drept.

In schimb, cei care au iesit la pensie pentru limita de varsta inainte de data intrarii in vigoare a Legii nr. 49/2010 si lucreaza in baza aceluiasi cim, isi pot continua linistiti activitatea, intrucat legea nu retroactiveaza. Este, zic eu, si cazul persoanei pentru care intrebati.
În temeiul prevederilor art. 41 alin.(5) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, în forma adoptată prin Legea nr.49/2010, "asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, în condiţiile legii."
În cazul în care nu există acordul angajatorului sunt aplicabile prevederile art.56 alin (1)lit.d) din Legea nr.53/2003-Codul Muncii, astfel cum a fost modificat de Legea nr.49/2010.
Pe cale de consecinţă, persoanele care au acordul angajatorului pot continua activitatea în baza aceluiaşi contract individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie Radu Aura Radu Aura Rog sprijin pentru urmatoarea situatie: un salariat cu CIM norma intreaga, doreste sa se pensioneze pentru limita varsta, cu 10 ani reducerea varstei ... (vezi toată discuția)
Incetarea cim - pensie de invaliditate ioanav04 ioanav04 Buna seara tuturor, am rugamintea sa-mi spuna cineva cum inceteaza CIM al unui salariat in momentul inscrierii la pensie de invaliditate (gradul ... (vezi toată discuția)
Continuarea activitatii dupa pensionare la firma privata Dana Flondor Dana Flondor In cazul unui angajat care a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, este obligatorie incetarea CIM la data pensionarii si incheierea unui nou ... (vezi toată discuția)