avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Buna ziua,

Va rog foarte mult sa ma ajutati cu informatii legate de colecatrea fondului de rulement.

Pana la aceasta data am adunat la fondul de rulment 280 lei. Luna trecuta am dorit sa imi retrag banii de la fondul de rulment, la fel ca majoritatea locatarilor din blocul in care locuiesc. La aceasta cerere, administratorul blocului a raspuns destul de enervat, spunandu-mi ca daca imi retrag acum banii, mi-i va opri in urmatoarele 2 luni, cate 140 de lei pe luna.

Rugamintea mea este sa imi spuneti daca exista prevederi legale in ceea ce priveste suma ce trebuie colectata pentru fiecare persoana la fondul de rulment si daca este specificata vreo perioada in care aceasta ar trebui platita?

Mi se pare un abuz sa se puna problema la modul in care a fost pusa de administratorul blocului.

Astept raspunsul dv.

Va multumesc,

Silvia
Cel mai recent răspuns: Silvia Elmas , utilizator 16:37, 6 Octombrie 2010
Pentru a ne mai lamuri putin citez prevederea din HG 1588?2007:
ART.24(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Asadar fondul de rulment sau o parte a fondului de rulment poate fi retras de proprietar la cerere in situatia cand cheltuielile lunare cu intretinerea scad. Si-avem exemple chiar pe acest forum cand un proprietar platea 1200 lei lunar consumand agentul termic din sistemul public. Logic trebuia sa aiba si un fond de rulment de 1200 lei. Proprietarul respectiv a facut un efort de 5000 lei, si-a instalat centrala de apartament si-acum la asociatie plateste lunar doar 300 lei. Este firesc, si legislatia-i permite, asa cum reiese din art 24(4) al HG 1588/2007,. sa-si retraga 900 lei si sa ramana cu doar 300 lei fond de rulment.
Sigur ca in unele asociatii te poti lovi de hotararea adunarii generale care poate sa nu permita retragerea fondului de rulment in aceste conditii.
Solutia ar fi ca la urmatoarea adunare generala sa se propuna si sa se hotarasca posibilitatea retragerii fondului de rulment in cazul scaderii cheltuielilor, la cererea proprietarului.
Va multumesc pentru raspunsuri. Acum totul imi este foarte clar.

Silvia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond rulment intretinere bloc brendissima brendissima Mai exista sau nu fond de rulment?Eu stiam ca in 2007 s-a decis ca nu mai este obligatoriu, ci optional, dar in acelasi timp s-a nascut foondul de reparatii. ... (vezi toată discuția)
Recuperare fond de rulment,partial! danyboy88 danyboy88 Buna ziua,detin centrala termica din 2007,iar din anul 2009,blocul meu nu mai cotizeaza la fondul de rulment,deoarece toti locatarii au montat centrale ... (vezi toată discuția)
Restituire fond rulment moshu_stef moshu_stef Buna ziua!Am si eu o intrebare si va rog mult cine stie sigur sa imi raspunda!In afara cazului in care se vinde o locuinta, si a hotararii Adunarii generale a ... (vezi toată discuția)