avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... absente nemotivate vs ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

absente nemotivate vs ore suplimentare

As dori sa stiu daca seful meu ma poate obliga la ore suplimentare. In luna decembrie a acestui an in firma s-a lucrat la foc continuu. Se lucrau 9 ore pe zi (1 ora pauza obligatoriu chiar daca nu o primeai) + sambetele si duminicile (sambata 9 ore/zi - 1 pauza, dumincia 7 ore/zi - 1 pauza). Dupa ce am anuntat in prealabil ca doresc ca in data de 28 decembrie (vineri) sa-mi iau concediu - cerere respinsa si ca nu sunt dispus sa fac ore suplimentare pe 29, 30 (Sambata si Duminca), pe 31 fiind liber, am fost anuntat ca, pe in baza a 3 absente nemotivate (vineri, sambata si duminica), conform R.I. mi se va deface contractul de munca (individual). Are angajatorul acest drept? Apoi.. oricum intentionez sa-mi dau demisia.. pot solicita ca durata preavizului sa fie micsorata cu orele suplimentare deja facute in luna Decembrie?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: live_maz , utilizator 10:06, 5 Ianuarie 2008
daca seful tau e de acord , poti sa iti dai demisia cu acordul partilor, caz in care nu e necesar sa stai in preaviz deloc. Daca esti dat afara sa stii ca trebuie sa stai in preaviz insa numai 4 ore pe zi, si esti platit pt 8 ore pe zi. Cauta pe net codul muncii si sunt sigura ca te vei lamuri, este f simplu si asesti raspuns la toate intrebarile tale. Eu zic sa te tii are pe pozitie, deoarece seful tau nu prea are dreptate, insa profita de faptul ca tu nu cunosti legea.
imi pare rau sa-ti spun ca nu exista demisie cu acordul partilor ci incetarea CIM cu acordul partilor 55 b. daca se aproba demisia cu preaviz CIM isi produce toate efectele . nu este adevarat ca poti sta doar 4 ore si sa te plateasca 8 ore. asta e valabil doar in cazul concedierii din vina angajatorului. pe de alta parte, nu te poate da afara pt. ca nu ai lucrat sambata si duminica, decat daca e scris in R.I. ca se lucreaza sambata si duminica si oricum trebuie sa-ti dea libere sau sa te plateasca cu 100% sal. nu cred ca a fost cineva atat de.... incat sa scrie in R.I. sau in C.C.M. ca se lucreaza obligatoriu in zilele de repaos fara sa scrie si modul de compensare al acestor zile. daca vrei poti pleca linistit. fa o cerere inregistrata la societate prin care soliciti incetarea CIM cu acordul partilor, pastreaza si tu un exemplar inregistrat si mai vorbim

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz in caz de demisie geo30 geo30 Buna seara, Cate zile de preaviz sunt legale in cazul in care nu e o functie de conducere? In cazul meu: tura 1 se lucreaza 8 ore pe zi sambata si duminica ... (vezi toată discuția)
Ore sambata si duminica Mainerici  Ctin Mainerici Ctin la o firma de paza se lucreaza in regim de tura,un angsajat intr o luna are ore lucrate 168(LUNA ARE 21 ZILE LUCRATORE)din care 48 ore lucrate samba si ... (vezi toată discuția)
La calcularea zilelor de preaviz intră și sărbătorile legale?bună ziua. aș vrea să îmi dau demisia luni și nu știu dacă ... LaurLucreția LaurLucreția Bună ziua. Aș vrea să îmi dau demisia luni și nu știu dacă la calcularea zilelor de preaviz intră și sărbătorile legale, adică 1 iunie și ... (vezi toată discuția)