As dori sa stiu daca seful meu ma poate obliga la ore suplimentare. In luna decembrie a acestui an in firma s-a lucrat la foc continuu. Se lucrau 9 ore pe zi (1 ora pauza obligatoriu chiar daca nu o primeai) + sambetele si duminicile (sambata 9 ore/zi - 1 pauza, dumincia 7 ore/zi - 1 pauza). Dupa ce am anuntat in prealabil ca doresc ca in data de 28 decembrie (vineri) sa-mi iau concediu - cerere respinsa si ca nu sunt dispus sa fac ore suplimentare pe 29, 30 (Sambata si Duminca), pe 31 fiind liber, am fost anuntat ca, pe in baza a 3 absente nemotivate (vineri, sambata si duminica), conform R.I. mi se va deface contractul de munca (individual). Are angajatorul acest drept? Apoi.. oricum intentionez sa-mi dau demisia.. pot solicita ca durata preavizului sa fie micsorata cu orele suplimentare deja facute in luna Decembrie?
daca seful tau e de acord , poti sa iti dai demisia cu acordul partilor, caz in care nu e necesar sa stai in preaviz deloc. Daca esti dat afara sa stii ca trebuie sa stai in preaviz insa numai 4 ore pe zi, si esti platit pt 8 ore pe zi. Cauta pe net codul muncii si sunt sigura ca te vei lamuri, este f simplu si asesti raspuns la toate intrebarile tale. Eu zic sa te tii are pe pozitie, deoarece seful tau nu prea are dreptate, insa profita de faptul ca tu nu cunosti legea.
imi pare rau sa-ti spun ca nu exista demisie cu acordul partilor ci incetarea CIM cu acordul partilor 55 b. daca se aproba demisia cu preaviz CIM isi produce toate efectele . nu este adevarat ca poti sta doar 4 ore si sa te plateasca 8 ore. asta e valabil doar in cazul concedierii din vina angajatorului. pe de alta parte, nu te poate da afara pt. ca nu ai lucrat sambata si duminica, decat daca e scris in R.I. ca se lucreaza sambata si duminica si oricum trebuie sa-ti dea libere sau sa te plateasca cu 100% sal. nu cred ca a fost cineva atat de.... incat sa scrie in R.I. sau in C.C.M. ca se lucreaza obligatoriu in zilele de repaos fara sa scrie si modul de compensare al acestor zile. daca vrei poti pleca linistit. fa o cerere inregistrata la societate prin care soliciti incetarea CIM cu acordul partilor, pastreaza si tu un exemplar inregistrat si mai vorbim