avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestatie permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestatie permis suspendat

mi-a fost suspendat permisul pentru alcool 0.39(contraventie) 90 zile si am depus o contestatie la tribunal ,de unde mi s-a eliberat un certificat de grefa.Intrebarea este daca pot circula in baza acestui certificat si ce se intampla daca sentinta in acest proces care va fi in 30.03.11 va fi una defavorabila mie,tinand cont ca sunt mai multe zile decit suspendarea intre data procesului si termenul de suspendare. Sunt cumva si alte variante mai bune??/
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Constantin 17 , utilizator 11:07, 8 Noiembrie 2022
atat timp cat ati fost testat cu etilotestul nu aveti nicio sansa sa anulati amenda si suspendarea.
perioada de suspendare este de 90 de zile cu posibilitatea de reducere la 30 zile dupa promovarea testului de cunoasterea a regulilor de circulatie.
daca atacati procesul verbal in termenul de 15 zile de la comunicare puteti ridica permisul cu certificat de grefa dar nu faceti altceva decat sa amanati deznodamantul care va fi acelai, amenda si suspendarea permisului. daca nu veti urmari finalizarea procesului si nu veti preda permisul in termen de 5 zile de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti este posibil sa obtineti "premiul" de majorare a perioadei de suspendare cu 30 de zile si sa nu mai beneficiati de reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile.
daca aveti timp de pierdut pe la judecatorie depuneti contestatie.
daca nu, sustineti testul de 13/1 care oricum este obligatoriu si reduceti-va perioada de suspendare la 30 de zile.
ps: platiti 1/2 din amenda in 48 de ore
am beneficiat deja de reducerea suspendarii dreptului de a conduce de la 90 la 30 zile cu sustinerea testului .un an jumatate nu mai pot beneficia de acest lucru ( 2 ani limita) din cate stiu ,dupa cum am scris in mesajul anterior eu imi doresc macar o amanare a suspendarii permisului macar pana la jumatatea lunii viitoare pt a nu ramane fara loc de munca ,
PS: am citit articolul de lege :Art. 16 din Ordonanta nr. 2/2001:
(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:
-data si locul unde este incheiat;
- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia (oug 195/02r alin 3 litera "a" =sanctiune pe 90 zile)

Pv intocmit mie dupa cum spune legea are 2 greseli ,dar nu stiu daca pot duce la anularea amenzi sau transformarea in avertizment :1) lipsa ocupatiei si locul de munca ( sincer nu am vazut nici un pv cu asa ceva scris) , 2) suspendarea dreptului de a conduce pe 30 zile , desi legea prevede 90 de zile ( sunt fricit ca voi avea doar 30 si nu 90) ..

Ms pt tot
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2012
antonyc, utilizator
motivele respective, lipsa ocupatiei si locului de munca nu vor duce la anularea procesului verbal. acestea sunt motive de nulitate "relativa", ptr anularea procesului vebrla sunt necesare motive de nulitate "absoluta", care sunt cele de la art 17 din og 2/2001,
Art. 17. − Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului
constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa
denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a
semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se
constată şi din oficiu.

mai multe motive ptr anularea procesului verbal cititi aici
www.avocatnet.ro/content/art...

daca in pv este trecut art. 102 -alin (3) lit. a , perioada de suspendare este sigur de 90 de zile si nu de 30 de zile cum eronat ar fi trecut in pv. chiar daca este trecuta eronat perioada de suspendare, aceasta se va aplica conform oug 195.
oricum veti primi acasa o "felicitare"de la politie prin care veti fi instiintat despre perioada de suspendare.

pentru amanarea deznodamantului puteti contesta pv, luati certificat de grefa cu care vi se restituie permisul pana la finalizarea procesului. si sa platiti 1/2 din amenda de care oricum nu scapati.
as avea si eu o intrebare am fost oprit si gasit cu alcoolemie de 0,12 si mia fost suspendat permisul pe 3 luni si daca nu ma duc la reexaminare imi mai pluseaza o luna adica 4 luni si amenda de 750 si ca aveam viteza 70 in loc de 50 inca 300,dovada fara drept de conducere...mi se pare foarte aspru pentru un pahar jumatate de vin...nu pot face nimic sa depun contestatie deuarece nu mi se specifica ce viteza si ce alcoolemie am avut in procesul verbal!
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
pedro22, utilizator
aveti motive sa nu va duceti sa sustineti testul 13/14? sustinerea acestui test este obligatorie atunci cand permisul a fost retinut ptr conducere sub influenta bauturilor alcoolice iar suplimentarea de 30 de zile se obtine daca nu promovati testul in perioada de suspendare sau nu va prezentati.

dovada fara drept de circulatie se da in cazul in care conducatorul auto care a avut valoarea concentratiei de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat nu doreste prelevarea de probe biologice. daca mergeati sa va preleveze probele obtineati o dovada cu drept de circulatie.

puteti solicita reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile daca indepliniti cerintele de la art.221 din HG 1391-regulm. de aplic. oug 195.

vi se par aspre sanctiunile primite? eu zic ca sunt blande, dar aici nu discutam cum ar trebui sa fie, ganditi-va putin daca erati implicat intr-un accident cu victime cum vi s-ar fi parut pedeapsa?

OUG 195
Art.102.
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lin.(1) lit.a) şi b, sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

HG1391
Art. 192. – (1) Conducatorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, i se retine permisul de conducere daca valoarea concentratiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovada înlocuitoare fara drept de circulatie, daca nu doreste recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în conditiile stabilite la art. 194 alin. (1).

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.

Alte discuții în legătură

Retinere permis de conducere pasmangiu pasmangiu Buna ziua, Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru o alcoolemie de 0.03 in jud Prahova pentru o perioada de 90 zile. Am depus contestatie la tribunal ... (vezi toată discuția)
Retinerea permisului pt 90 de zile dorycayo dorycayo mia fost retinut permisul pt 90 de zile pentru 0.24mg alcool in aerul expirat si depasirea vitezei cu peste 51 km.ma poate ajuta si pe mine cineva cu un ... (vezi toată discuția)
Permis luat pe 3 luni sau 1 luna? leonsorin leonsorin buna ziua, am facut-o lata ... aseara am baut o bere (fiind cu masina), si m-a oprit politia, si fiindca eu nu beau, corpul meu deja a asimilat-o si am avut ... (vezi toată discuția)