avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

As dori raspuns la o intrebare : pensie de urmas ca student primesc doar daca sunt la buget sau si la taxa ? Si daca vreau sa ma retrag de la facultatea care sunt acum din anumite motive (anul I la buget) si ma inscriu la alta facultate tot la buget mai primesc pensie de urmas ?

Buna!
Am pensie de urmas si urmez cursurile unei facultati la stat, dar la taxa. M-am angajat pentru scurt timp si as dori sa stiu daca e posibil sa nu mai primesc.
Venitul total este mai mare decat jumatate din venitul mediu brut dar timpul in care am lucrat este de doar 3 saptamani.
Se poate sa nu mai primesc pensia de urmas?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:26, 26 Mai 2011
Daca se constata ca desfasurati activitate salariala vi se sisteaza plata pensiei nu mai aveti dreptul la ea.Mai exista si varianta in care puteti sa fiti obligat sa restituiti pensia de urmas incasata daca se descopera acest lucru.
m1run4 a scris:
Am pensie de urmas si urmez cursurile unei facultati la stat, dar la taxa. M-am angajat pentru scurt timp si as dori sa stiu daca e posibil sa nu mai primesc.
Venitul total este mai mare decat jumatate din venitul mediu brut dar timpul in care am lucrat este de doar 3 saptamani.

Nu inteleg ce ce vreti sa spuneti prin "scurt timp" si nici pe ce perioada ati primit mai mult de jumatate din salariul mediu brut pe economie.

Teoretic:
-nu conteaza ce fel de cursuri urmati, cu sau fara taxa;
-plata pensiei se suspenda daca realizati dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Important de spus este ca plata pensiei nu se suspenda de la sine si nici casa de pensii nu are vreo obligatie in acest sens. Dvs. aveati obligatia legala sa anuntati casa de pensii (art. 96 din Legea nr. 19/2000), daca si numai daca veniturile lunare sunt mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Nu conteaza ca ati lucrat efectiv trei saptamani, conteaza ce a scris angajatorul in declaratiile nominale depuse la casa de pensii (are obligatia sa le depuna lunar). Daca din aceste declaratii rezulta ca venitul lunar realizat de dvs. a fost mai mare de o patrime din salariul mediu brut pe economie, in viitor veti primi o decizie de debit.
as vrea sa stiu daca acestu lucru mai este valabil acum in 2011 pentru ca am inteles ca s a modificat dar nu stiu unde sa gasesc aceasta modificare (nu mai este limita de o patrime din salariu brut)
ada2113 a scris:
as vrea sa stiu daca acestu lucru mai este valabil acum in 2011 pentru ca am inteles ca s a modificat dar nu stiu unde sa gasesc aceasta modificare (nu mai este limita de o patrime din salariu brut)

Dar cum ati gasit topicul acesta atat de vechi? Sunt si altele, de anul acesta.

Legea nr. 19/2000 a fost abrogata prin Legea nr. 263/2010, in vigoare de la 1 ianuarie 2011. Potrivit art. 118 din Legea nr. 263/2010 puteti sa cumulati pensia de urmas cu veniturile provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie. Situatiile pentru care asigurarea este obligatorie sunt prevazute la art. 6 din Legea nr. 263/2010.

Art. 118. – (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).

Art. 84. – Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.

Prevederile de mai sus sunt din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privitor tot la pensia de urmas selira selira stau intr-un aparatament inchiriat de la o persoana care incaseaza de la stat o pensie de urmas. aceasta persoana a inregistrat contractul de inchiriere la ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas D@nutzu D@nutzu Buna seara, Am si eu o nelamurire cu privire la pensia de urmas, am inteles ca pensia de urmas se sisteaza in momentul in care incepi sa lucrezi cu carte de ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumãtate din salariul mediu brut pe economie; lucrockit lucrockit Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumătate din salariul mediu brut pe economie, in anul ... (vezi toată discuția)