In luna mai 2010 am vandut niste marfa catre o societate comerciala.
Administratorul acesteia mi-a platit cu 3 file CEC eliberate de un client al dansilor pe care le-a girat catre societatea mea.
Acestea aveau termen de plata 30 zile .
Dupa 30 zile cand le-am depus in banca am primit refuz la plata pe motiv de lipsa disponibil in cont
Au urmat vreo 3 luni de incercari amiabile de recuperare a valori dupa care m-am dus la politie sa depun o plangere penala pentru inselaciune.
Aici mi s-a spus ca termenul legal pentru depunerea plangeri este de 2 (doua) luni de la savarsire iar eu am depasit acest termen.
Este real aceasta prevedere referitoare la termenul de 2 luni?
Daca da , ce mai pot face pentru a determina totusi organele sa-l acuze pe respectivul debitor?
Pentru infractiunea de inselaciune nu este incidenta prevederea referitoare la termenul de 2 luni, organele de politie au facut o confuzie. Aveti posibilitatea de a depune plangerea direct la Parchet.
Inselaciunea cu file CEC nu este o infractiune, din cele prevazute de de lege, care trebuie sa fie depusa plangere prealabila, in termen de 2 luni.
Potrivit dispozitiilor art. 215 alin.4 Cod penal exista infractiunea de înselaciune atunci când se emite un CEC asupra unei institutii de credit sau unei persoane stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, nefiind date elementele constitutive ale infractiunii în situatia în care la data emiterii instrumentelor de plata beneficiarul stia ca inculpatul nu are disponibil financiar în banca.
Puteti depune pangere penala, daca politia sau parchetul nu se sesizaza din oficiu.
Fila cec anulata
melyse01
Vreau sa fac o plangare penala impotriva unui client care mi-a dat pentru marfa ridicata o fila CEC anulata fiind si in interdictie bancara. Ma puteti ajuta cu ... (vezi toată discuția)