avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conflict persoane întreþinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conflict persoane întreþinere

Bună ziua,

Situaţia noastră este următoarea:
- eu deţin un apartament unde am locuit singur = 1 persoană la întreţinere;
- soţia mea (suntem căsătoriţi de câteva luni) a locuit împreună cu mama ei în alt apartament = 2 persoane la întreţinere;
- după căsătorie locuim împreună în ambele apartamente, adică o săptămână într-un loc (2 persoane), o săptămână în celălalt (3 persoane), mai multe sau mai puţine zile consecutiv (poate chiar şi 2-3 săptămâni într-unul, apoi în celălalt alte câteva zile, săptămâni = nu e ceva fix).
- momenten suntem trecuţi la întreţinere cum am fost şi înainte de căsătorie, adică 1 persoană la un apartament, 2 persoane la cel de-al doilea.

Vecinii (deşi la asociaţii nu ni se spune cine exact) fac presiuni în ambele locuri pentru încă o persoană la asociaţia respectivă. Noi am vrea să rămânem ca şi până acum, deoarece e greu să trecem 0 persoane la un apartament şi totuşi să locuim acolo un număr variabil de zile, sau 1 persoană la celălalt când şi pe acolo stăm un număr variabil de zile 3 persoane.

Cum ar trebui să abordăm această problemă la cele 2 asociaţii?

Aştept cu interes răspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:56, 6 Octombrie 2010
Legea 230/2007 indica in art. 48. - "(1) Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna.
(2) Cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari pentru plata unor servicii de utilitati publice sau de alta natura, legate de proprietatile individuale din condominiu si care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu furnizorul respectivului serviciu."
Legea, in general, cauta in mod ideal, sa acopere toate posibilitatile oferite de realitatea sociala. Ceea ce insa este ideal nu este si complet realizabil, reusindu-se numai o tendinta ...asimptotica spre aceasta acoperire.:D
De aceea, avind in vedere principiile mai sus enuntate, situatia unor coproprietari si locatari ai unor imobile care sa..."topaie":) absolut fara nicio regula de timp si nr. de persoane intre doua locuinte, desi nu a fost perfect acoperita de lege, trebuie sa respecte aceleasi principii legale enuntate in cuprinsul actului normativ.
In concluzie, ar "trebui sa abordati problema la cele 2 asociatii" de proprietari pe principiul situatiei reale si a respectarii prevederilor legale. Cu toate acestea, orice afirmatie si abordare legala poate fi (si este de cele mai multe ori!) vazuta foarte diferit (a se citi subiectiv) de partile care o discuta si..disputa. Astfel incat exista si posibilitatea acordului dar si a abordarii proprii inflexibile, aparent paradoxal chiar, ambele bazate pe argumente!:D In ultima instanta insa, in situatia luarii hotararilor si a contestarii acestora de catre partea nemultumita, importante sunt posibilitatile de a proba argumentele si realitatea!
Nu uitati deci si acest aspect in ...abordarea dvs.! Succes!
Hotarati-va sa va declarati locuirea intr-un loc, trei saptamani de exemplu, aici veti plati intretinerea, iar la a doua asociatie declarati ca veniti in vizita numai o saptamana, pentru care perioada nu veti fi inclusi in cotele de intretinere potrivit Legii 230/2007.
Art 17 r) din HG nr 1588/2007 Comitetul executiv stabileste cotele de participare la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar,minimum 15 zile pe luna ;stabileste perioada pentru care proprietarii,respectiv chiriasii,pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna ,conform hotararii adunarii generale

Interesul dvs de a locui concomitent in mai multe spatii cu destinatia de locuit,
produce evident costuri,pe care este moral si legal sa le achitati
Va sugerez sa vorbiti cu fiecare din administratori sau presedinti de la cele 2 asociatii, sa le explicati situatia asa cum ati explicat aici pe forum.
Daca as fi in locul reprezentantilor asociatiilor v-as propune sa va treceti la chetuielile de intretinere alternativ cand la o asociatie cand la alta impreuna sot-sotie. Sau sa ramana sotul permanent cu o persoana, mama permanent cu o persoana iar sotia sa fie trecuta ca a 2-a persoana cand la o asociatie cand la alta.
In final totusi sa platiti ca si pana acum iar vecinii sa vada ca sunteti trecuti la intretinere in ambele asociatii chiar daca nu luna de luna.
Sunt persoana fizica si nu am deloc cunostinte juridice.

Recent m-am confruntat cu o problema similara (prietenul care locuieste cu parintii doarme in apartamentul meu 2-3 nopti, iar eu dorm in apartamentul parintilor lui 2-3 nopti).
Am facut in felul urmator:
Am luat de la asociatia de proprietari unde locuiesc o adeverinta pe care scria ca sunt trecuta la intretinere si mi-am platit cheltuielile pe ultimele 3 luni). Am dus adeverinta la asociatia de proprietari unde locuieste prietenul.

La fel, prietenul a luat o adeverinta de la asociatia lui de proprietari; in adeverinta se consfintea ca el este trecut la plata si plateste in fiecare luna.
Am dus adeverinta la asociatia mea.

Ambele adeverinte sunt stampilate. Si corecte. Nu stiu daca vecinii sunt fericiti, dar cel putin am rezolvat problema "pe partea administrativa".

Alte discuții în legătură

Plata intretinere a unei persoane care este la randul ei proprietar a2ioio a2ioio Buna Ziua. Daca ma puteti asista, va rog, in situatia in care avem doua persoane care detin un apartament in Bucuresti (adica eu si prietenul), si daca ... (vezi toată discuția)
2 plati la intretinere be_my_666 be_my_666 Bune ziua, am o mare dilema si as avea nevoie de ajutor. Locuiesc intr-o gars , dar imi petrec timpul mai mult la prietenul meu. Acum sefa de administratie din ... (vezi toată discuția)
Numar persoane intretinere Michaela2014 Michaela2014 Buna ziua, In martie anul acesta am facut o cerere cum ca nu locuiesc la adresa si am fost trecuta la intretinere cu numar redus de persoane, pana in luna ... (vezi toată discuția)