avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii posibilitate somaj
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

posibilitate somaj

Buna ziua,

Am incetat activitatea intr-un loc de munca anterior, intrand in somaj. Dupa aproximativ 2 luni m-am angajat si am continuat sa iau numai 30 % din somaj pt ca-mi gasisem singura un loc de munca. Am luat acei 30% din somaj pana acum o luna iar acum firma la care lucrez se va inchide si ea in doua luni. In acest caz mai pot intra in somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:31, 6 Octombrie 2010
Buna ziua !
Specificati durata in care ati beneficiat de ajutor de somaj si ce la perioada mai aveati dreptul la ajutorul de somaj (calculata de la data angajarii) . In orice caz , fiind vorba de stimulentul de 30% care se acorda pt. angajare (perioada nedeterminata) pana la expirarea perioadei pana la care aveati drept de somaj , aveti nevoie de un stagiu de minim 12 luni lucrate ( nu se ia in calcul perioada in care ati beneficiat de ajutor de somaj) in ultimele 24 luni anterioare depunerii cererii ...Asa ca ar fi bine sa va cautati de lucru in alta parte ptr. ca altfel ramaneti fara niciun fel de venit . Bafta !
1. Ati mai pus aceasta intrebare si pe 22 septembrie 2010 si v-am dat urmatorul raspuns:
1. Cautati-va un alt angajator si veti beneficia, in continuare, de cei 30%.
2. Din Legea 76/2002:
Art. 72. - (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
(2) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).

Art. 73. - (1) Persoanele prevăzute la art. 72 beneficiază de această sumă şi în situaţia în care, în perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează la un alt angajator.
(2) Suma plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantumul stabilit la art. 72, se acordă pentru situaţia prevăzută la alin. (1) până la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptăţită să primească indemnizaţia de şomaj.

2. Daca veti fi concediata din motive neimputabile dvs. veti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
3. Perioada cat ati fost in somaj nu este perioada de cotizare la somaj.
4. Asadar din cele 24 de luni (inainte de concediere) scadeti lunile de somaj si trebuie sa va ramana minimum 12 luni lucrate si cotizate la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuare somaj st_paul st_paul Daca am intrat in somaj la data de 15.11.2009 si ma angajez in luna octombrie inainte de data de 15 anul acesta, cu contract pe o perioada nedeterminata, ... (vezi toată discuția)
Mai pot primi indemnizatie de somaj? bogdan777b bogdan777b salutare...as dori si eu o informatie daca se poate! am fost dat in somaj anul trecut in octombrie si am beneficiat de somaj pana in aprilie dupa care am fost ... (vezi toată discuția)
Incetare pata somaj c_cristi c_cristi Daca in timpul perioadei de somaj sunt angajat la o alta societate cu contract pe perioada nedeterminata iar dupa 3 luni acesta se reziliaza din motive ... (vezi toată discuția)