avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum ar trebuie sa se imparta cheltuielile cu energia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum ar trebuie sa se imparta cheltuielile cu energia electrica pe scara blocului?

Sunt din Drobeta-Turnu-Severin si locuiesc pe o scara cu 8 apartamente care face parte dintr-o asociatie de locatari care cuprinde mai multe blocuri. In fiecare luna administratoarea ne incaseaza 5 RON/apartament pentru energia electrica consumata. In urma cu o luna contorul de pe scara (de fapt si cele de la celelalte scari si blocuri) toate a fost debransat pe motiv ca nu a fost achitata factura de energie electrica. Am intrebat administratoarea cu privire la acest lucru si mi-a spus ca n-a achitat pentru ca n-a primit factura. Acum ne-a cerut sa platim bransarea si debransarea. Problema este urmatoarea: am urmarit contorul de pe scara (este chiar la usa mea) si am luat citirile. Timp de o luna s-a consumat 1 kw. Sa mai adaugam 1 kw cat ne-ar reveni din consumul pe care-l are la sediu. In total sunt 2 KW/luna/pe scara. La tariful de aprox. 0,42 RON/kw ar insemna curentul pe toata scara cu accize, tva s.a.m.d. sa zicem 2 RON/scara (cred ca este chiar mai mult decat suficient), deci 0,25 RON/apt./luna.
I-am spus administratoarei aceste lucruri si ca o sa platesc celelalte cheltuieli, dar nu platesc curentul si a spus ca nu imi incaseaza banii nici pentru celelalte cheltuieli, sa o dau in judecata sau sa ma duc la protectia consumatorului sau sa ne facem asociatia noastra. Am cerut facturile de curent sa le vad si eu a spus ca nu le are acolo. Mi se pare ca ne fura pe fata si drept sa va spun cred ca si noi suntem de vina ca ii permitem. Niciodata nu afiseaza lista cu cheltuielile, de fiecare data stau langa ea sa calculeze cat am de platit si ne acuza tot pe noi ca nu suntem corecti. Cui sa fac contestatie si tot ce prevede legea cand nu se stie cine este presedinte, cenzor si ce mai trebuie sa fie la o asociatie.
Cum putem sa o schimbam? sau Putem sa ne facem fiecare apartament de pe scara contract cu furnizorii de utilitati (fiecare apartament are apometre si repartitoare instalate si sunt si la intrarea in scara ) ?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:18, 6 Octombrie 2010
HG nr 1588/2007 sectiunea a 4-a Repartizarea cheltuielilor pe cota -parte indiviza de proprietate Ar 44 Cheltuielile pe cota parte indiviza de proprietate reprezinta chletuielilie asociatiei cu privire la proprietatea comuna cu privire la :....energie electrica,casa scarii,podul spalatoria,uscatoria,....
Pentru lamurirea situatiei se impune initial sa desfasurati demersuri pentruu a va alinia prevederilor in vigoare ,respectiv sa va organizati ca asociatie de proprietari
Administratorul de imobil are calitatea de angajat al asociatiei de proprietari.
Art 12 A din HG nr 1588/2007 Proprietarii membrii ai asociatiei pe langa drepturile si indatoririrle prevazute in statutul asociatiei de proprietari au si urmatoarele drepturi si ob;igatii
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces ,la cerere ,la orice document al acesteia
d)sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiie de proprietari si ,eventual sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari ,in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata.Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda in termen de 7 zile


Adunarea generala a proprietarilor ,daca exista posibilitatea tehnica ,si acordul furnizorului de servcii poate sa dispuna incheierea de contracte individuale
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
ynocentta, utilizator
Da, administratora va fura si ii este usor sa va trimita la Protectia Consumatorului sau sa mergeti in instanta sa o dati in judecata pentru ca stie ca nu o veti face.

Puteti insa sa o reclamati la primarie si pe termen mai lung sa va ganditi sa va constituiti in asociatie de proprietari numai pe blocul dv. renuntand la serviciile actualei administratore.
Poate ca administratorul inseala si nu puteti avea control asupra activitatii asociatiei.
Dar va dat totusi un sfat bun: constituiti un grup de initiativa si convocati o adunare generala pe o scara sau pe 2-3 scari care au utilitati in comun. Constituiti o asociatie de proprietari conform legii 230/2007 si HG 1588/2007.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A intra in legalitate cu ajutorul infiintarii asoc. proprietari zolyxx zolyxx Noi acum dorim sa infiintam asociatia de proprietari in scara cu 20 de ap. Pana acum nu am avut nici asociatia de locatari, nimic. Strangeam bani pt consumul ... (vezi toată discuția)
Factura asociatie hellene2005 hellene2005 Buna ziua, Am cumparat un ap cu o camera intr-un bloc nou si recent a venit prima factura de la asociatie.Cand l-am cumparat si am intrebat de cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Consum mare de energie electrica ContSters189595 ContSters189595 am o intrebare mie mi se pare mult 230 kw consum energie electrica pe o scara timp de 2 luni. nu avem decat interfonul ,la fiecare apel din interfon ... (vezi toată discuția)