In momentul in care inaintez o actiune in revendicare solicit instantei sa mi se recunoasca dreptul de proprietate, solicit sa mi se constate si consolideze acest drept in concurs cu un posesor neproprietar.
Se pune in discutie insasi existenta dreptului de proprietate, ori, in cazul actiunii intentata de dvs, evacuarea paratului, nu se doreste decat de a se restitui unul dintre atributele dreptului, respectiv posesia.
Dreptul in sine nu este sub semnul intrebarii.
Cine are castig de cauza in actiunea in revendicare, castiga definitiv si in ce priveste posesia, pe cand cel ce castiga actiunea posesorie are doar un castig provizoriu ce poate sa il piarda ulterior daca judecandu-se in petitoriu, se va admite actiunea reclamantului
Evacuarea este o masura silita.
Evacuarea este si o consecinta a actiunii in revendicare.
Chiar daca se urmareste numai evacuarea, consider ca, pe fond, se stabileste si calitatea de proprietar al celui care solicita evacuarea.
Inadmisibilitatea vizeaza alte aspecte, respectiv cererea adresata instantei nu e de competenta instantelor de judecata, nu a fost respectata procedura prealabila administrativa, e.t.c.
Exemplu de admitere a exceptiei:
Referitor la excepţia inadmisibilităţii acţiunii, instanţa a reţinut că este întemeiată pentru că acţiunea întemeiată pe îmbogăţirea fără justă cauză ce poate fi exercitată numai în condiţiile în care nu mai există nici o altă acţiune în justiţie pentru valorificarea dreptului; or, în speţă, între reclamantă şi pârâtul X există un contract de mandat, şi, deci, reclamanta are la îndemână exercitarea acţiunii izvorând din contractul de mandat.
In concluzie, pot formula o actiune in evacuarea paratului in speta, ar fi fost inadmisibila eventual revendicarea bunului in conditiile in care un alt raport juridic (contractual de ex.) imi permitea sa solicit restituirea bunului prin alta actiune, proprie respectivului raport juridic.
Mai mult, inadmisibilitatea actiunii nu este data de titlul cererii introductive, instanta califica actiunea si administreaza probatoriul in consecinta.
O actiune posesorie se poate transforma intr-o actiune petitorie fara niciun impediment, nu inseamna ca actiunea initiala va fi calificata drept inadmisibila.
wow.
incerc sa nu-mi prind...urechile si ochii...
cat de cat am cam inteles la min. de cunsotinte juridice pe care sa zicem ca le-as poseda :P dar actiunea in revendicare ar fi de fapt atunci cand nu ai un titlu concret de proprietate,nu? ori acesta existand actiunea in revendicare ar fi inutila si atunci din moment ce eu sunt proprietarul cu acte in regula si paratul nu vrea sa-mi iasa din imobil neavand nici un fel de contract cu mine, nu e corecta evacuarea? deci sa inteleg ca aceasta ultima incercare cam ca toate ale lor de pana acum este doar...si va ramane o incercare disperata pe care instanta mai mult ca sigur nu ar putea-o admite din moment ce exista un titlu clar de proprietate, nu?
va multumesc!