avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte de BLOC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte de BLOC

Buna ziua,
pentru inceput am sa va povestesc in mare cam care e situatia in blocul in care locuiesc.
Actualmente blocul meu face parte dintr-o Asociatie de Proprietari. In urma cu cativa ani, un vecin.. din cauza ca nu s-a gasit o majoritate interesata sa desemneze un presedinte de bloc, s-a desmnat singur presedinte, presedentia fiindu-i acceptata de cei de la Asociatie.

Intrebarea mea pana in acest moment e urmatoarea:
1. Daca presedintele de bloc nu e ales printr-o adunare generala a locatarilor din acel bloc, cat timp are voie sa ocupe aceasta functie?

Toti vecinii sunt nemultumiti de acest presedinte, vor sa-l dea jos dar nimeni nu se ofera sa-i ia locul. Vecinii ma tot bat la cap pe mine, sa ma pun presedinte....... Problema e ca presedintele actual de bloc, nu doreste sa-si dea demisia iar in cazul in care doresc sa preiau aceasta functie avand sustinerea locatarilor din bloc, nu stiu exact cum se procedeaza.
Pot forta mana celor de la Asociatia de Proprietari sa ii retraga functia? Banuiesc ca exista un proces verbal... Exista o baza legala de investire in functie?
Ma gandesc ca ar trebui sa existe un proces verbal din momentul investirii iar daca acesta nu e realizat in urma unei adunari generale a locatarilor, atunci functia presedintelui actual e doar provizorie. Detaliile acestea nu le cunosc, oamenii de la Asociatie fiindu-i apropiati actualului presedinte de bloc dar nu si locatarilor din bloc.
2. Ce spune legea... cum se pune un presedinte de bloc si cum poate fi inlaturat, legal?

3. In cazul in care voi fi presedinte ce atributii, drepturi si obligatii voi avea ca presedinte de bloc? Doresc pentru binele tuturor locatarilor sa ne desprindem de actuala Asociatie de Proprietari dar etapa asta presupune timp. Deocamdata ramanem asa si as dori sa stiu ca presedinte de bloc ce stimuli pot oferi, legal pentru cei ce fac ceva in bloc. Spre exemplu daca cineva taie gardul viu sau taie iarba din jurul blocului, i se poate oferi un stimul sau rasplata prin asociatie aplicand legea? La noi intotdeauna a existat problema asta... La curatenia generala nu iese nimeni si daca se gaseste un vecin cu vointa... ar face-o doar daca i s-ar oferi ceva. Cum bani nu se pot strange ca nimeni nu da un leu... ma gandesc ca prin asociatie s-ar putea ceva. As vrea sa stiu daca legal e prevazut vreun beneficiu pentru aceste persoane, pentru a invoca legea la Asociatie pentru ca mai mult ca sigur actuala asociatie din care facem parte... nu e de acord cu vreun stimul pentru acesti vecini ce vor sa mai faca ceva pentru bloc, caz in care as invoca prevederile legale.

Va multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:47, 6 Octombrie 2010
Legal nu este prevazuta situatia mentionata de dvs
Activitatea de organizare si functionare a asociatiilor de proprietari este guvernata de prevederile L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007,care precizeaza concret cadrul legal de numire presedinte de asociatie,drepturile si obligatiile acestuia
Pentru a va familiariza cu problematica si opiniile de solutionare,parcurgeti cu atentie subiectele existente pe sectiunea asociatii de proprietari
Tocmai de asta am si intrebat... pentru ca nu e vorba de presedinte de asociatie ci doar de bloc, ori ceva legislatie legata de presedintele de bloc.. nu am gasit. Deci nu este... Inseamna ca la aceasta functie se adera dupa bunul plac al unuia sau a altuia...
a21alex a scris:

Tocmai de asta am si intrebat... pentru ca nu e vorba de presedinte de asociatie ci doar de bloc, ori ceva legislatie legata de presedintele de bloc.. nu am gasit. Deci nu este... Inseamna ca la aceasta functie se adera dupa bunul plac al unuia sau a altuia...


1-Legiutorul a dispus ca proprietarii care detin spatii cu destinatia de locuit in condominii sa se organizeze in asociatii de proprietari
L nr 230/2007 in Art 31 ,precizeaza concret atributiile presedintelui de asociatie
2-Functia de presedinte de asociatie de proprietari ,reprezinta calitatea si responsabilitatea obtinuta in baza hotararii majoritatii participantilor la adunarea generala a membrilor asociatiei de proprietari
Parcurgeti cu atentie continutul L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007 si veti constatata limitele de competenta obligatiile si responsabilitatea ce revine persoanei care indeplineste functia de presedinte de asociatie de proprietari
Pentru documentare cititi Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii 230/2007.
Nu exista functia de "presedinte de bloc", deci nu aveti ce inlocui si nici ce pune in loc.

Daca doriti sa va desprindeti din asociatia actuala, sa va constituiti in asociatie de sine-statatoare pe un singur bloc, inainte de toate infiintati asociatia, prilej cu care faceti si alegerea comitetuli executiv, a presedintelui, a comisiei de cenzori si numai in asemenea fel puteti sa intrati in legalitate.
Pana una alta nu puteti sa recompensati pe nimeni, cu nimic nefiind intr-o functie aleasa sau desemnata oficial si legal.

Procedura de infiintare a asociatiei o gasiti ca si textul celor doua acte normative in primul topic din sectiunea noastra Documentatie specifica asociatiilor de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie de locatari stefana88 stefana88 Buna ziua! Ce acte sunt necesare pentru a infiinta o asociatie de locatari si care sunt pasii care trebuie urmati? Multumesc! (vezi toată discuția)
Ag asociatii proprietari adriana83 adriana83 Fac parte dintr-o asociatie de proprietari care are 205 apartamente.Presedintele as. este sprijinit politic si face ce-l taie capul fara sa raspunda de faptele ... (vezi toată discuția)
Contract apa andrale andrale o persoana locuieste intr-un bloc unde nu exista asociatie de proprietari. Furnizorul de apa spune ca suntem obligati sa ne constituim in asociatie sau sa ... (vezi toată discuția)