avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil minor

Buna ziua!
Am o intrebare pentru avocati: exista vreo posibilitate de a putea scoate copilul minor din tara, in vacanta, copil aflat in intretinerea mamei, fara sa fie obligatoriu acordul tatalui? :((
Tatal nu se intereseaza de copil decat o data la aprox 8-9 luni, dar plateste pensie alimentara, atat cat e ea stabilita de instanta.
Cel mai recent răspuns: ararin , utilizator 14:08, 8 Octombrie 2010
Pentru clarificare, citez, cu permisiunea d-nei avocat cu numele de utilizator cora 2006, pasajul la care faceam referire in linkul mentionat:
Daca minorul a fost incredintat mamei iar tatal minorului nu are stabilit prin hotarare judecatoreasca un program de vizita al copilului, mama poate iesi cu minorul din tara fara acordul tatalui. Sentinta definitiva si irevocabila este suficienta. Daca tatal are stabilit un program de vizita al minorului, prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, plecarea din tara este posibila numai daca nu se ingradeste astfel dreptul de vizita al minorului.

L.C.
Fara contradictie, nu ar fi dezvoltare, iar fara procurori, avocati (in Top100).

Totusi trebuie tinut cont si de art. 18. - alin (2) din Legea 272/2004, ceea ce a facut, in mod corect, vamesu'.
Aplauzele sunt pentru "clarificare"!=D>
Multumesc frumos.

In ceea ce priveste situatia prietenei care a fost intoarsa de la vama, este foarte posibil sa nu fi indeplinit toate conditiile necesare pentru deplasarea in alt stat.
Gasiti aici conditiile de calatorie pentru cetatenii romani minori in alte state: [ link extern ] /
L.C.

Singura conditie pentru care nu a fost lasata sa treaca frontiera, a fost inexistenta declaratiei data la notar de catre tatal minorului precum ca ii da acordul mamei sa iasa din tara cu copilul. :rtfm:
Pisi Mia a scris:

Singura conditie pentru care nu a fost lasata sa treaca frontiera, a fost inexistenta declaratiei data la notar de catre tatal minorului precum ca ii da acordul mamei sa iasa din tara cu copilul. :rtfm:

Deci trebuia si acceptul tatalui, atata timp cat acesta nu a fost decazut din drepturile parintesti.=D>

Alte discuții în legătură

Declaratie notariala tata pt vacanta copil in canada ramonel80 ramonel80 Buna ziua! Am un copil de 11 ani, care imi e incredintat spre crestere si educare prin decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila (nu am fost ... (vezi toată discuția)
Ci la 14 ani. parinti divortati giordano giordano Buna seara! Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din ... (vezi toată discuția)
As dori sa iau copilul cu mine in strainatate.cum sa fac? stefania25 stefania25 Am trait cu un barbat timp de 6ani in concubinaj,din care sa nascut un copil.Iar el la recunoscut la nastere copilul poarta numele lui de familie.Dupa un an si ... (vezi toată discuția)