avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale recomandari de la ITM
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

recomandari de la ITM

Firma noastra are deschis magazin intr-un mall, programul mall-ului, care trebuie respectat, este si sambata si duminica. Ieri un control de la ITM a verificat pontajele, nu au avut obiectii pentru ca cele trei vanzatoare isi fac programul normal, dupa lege, 5 zile lucrate si 2 libere, indiferent de ziua saptamanii, dar au spus ca trebuie sa angajam personal care sa lucreze numai in weekend, cu mentiunea respectiva in contract, de preferinta studente, sau sa modificam contractele individuale actuale, sa scriem ca se lucreaza si in weekend. Nu gasesc in legislatia actuala nimic referitor la acest lucru. Nu stiu ce sa fac: pastrez sistemul actual si nu ii bag in seama pe cei de la ITM - ca tot nu au ce imi face; concediez o angajata (doua ajung pentru program de 5 zile pe saptamana) si angajez o studenta numai pentru weekend? Pentru munca numai in weekend i-as mai da tichete de masa? Sunt complet in ceata daca nu gasesc o lege sa ma lamureasca! Va rog ajutati-ma!
Cel mai recent răspuns: ContSters43393 , utilizator 15:22, 7 Octombrie 2010
TITLUL III - Timpul de munca si timpul de odihna CAP. 2 - Repausuri periodice SECŢIUNEA 2 Repausul săptămânal din CODUL MUNCII

Art. 132. - (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.


Cel mai simplu ar fi sa modificati regulamentul intern avand in vedere ca CIM standard cuprinde deja urmatoarea prevedere :
"H. Durata muncii:
1. O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de ___ ore/zi,___ore/saptamana.
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: ________(ore zi / ore noapte)
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern / contractului colectiv de munca aplicabil.
Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2010
ContSters43393, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp lucru saptamanal- repaus saptamanal nataliaz nataliaz buna ziua, Lucrez intr-o unitate cu program de functionare non stop. Se lucreaza in 3 ture (2 de zi si una de noapte). Tura de zi are durata de 7 ore, iar ... (vezi toată discuția)
Recuperare ore in weekend Gingilica Gingilica Buna ziua, Avand un program zilnic de 7h, pentru ca nu se intruneste norma saptamanala de lucru, este necesar sa recuperez cele 5h lipsa in weekend. Doar ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate in week-end oana72 oana72 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca sunt obligata la plata unui spor pentru orele lucrate sambata, sau duminica ( 8 ore / zi) , in conditiile in care ... (vezi toată discuția)