avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract modificat de presedinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract modificat de presedinte

Buna seara.
Dupa ce am rezolvat anumite aspecte privind debransarea rau platnicilor de la reteaua de apa (pentru care va multumesc) au aparut urmatoarele aspecte privind activitatea domnului Presedinte al Asociatiei:
1. In urma cu 2 luni, intr-o sedinta a CEx la care nu am participat, domnul Presedinte a pus pe ordinea de zi si dezinsectia blocurilor. CEx a aprobat acest punct. S-a precizat in procesul verbal ca suma pentru un apartament ar fi de aproximativ 15 lei. Insa... In sedinta de pe luna aceasta am solicitat domnului Presedinte sa ne prezinte contractul cu firma de dezinsectie (asta deoarece ne-am trezit in fata faptului implinit, domnul presedinte aparand la 2 zile de la sedinta cu firma respectiva care a executat lucrarea). Am avut o mare surpriza. In primul rand contractul este semnat cu 2 zile inainte de sedinta fara sa se prezinte CEx. In al doilea rand la pretul contractului se specifica un pret de x lei inclusiv TVA + y lei inclusiv TVA. y lei inclusiv TVA este scris cu o culoare de pix albastru, dar un albastru mai inchis decat albastrul de la suma x. Motivatia Presedintelui a fost ca "s-a facut si o a doua dezinsectie"???? deoarece unii proprietari au fost nemultumiti de prima, iar la a doua s-a facut o reducere si din cauza asta s-a adaugat y lei inclusiv TVA. Presedintele nu a prezentat administratorului nici contractul nici factura pana la sedinta.
2. Eu il banuiesc pe Presedinte ca a "favorizat" firma respectiva si impreuna au modificat contractul. S-a stabilit in sedinta ca saptamana viitoare sa fie prezent la sedinta extraordinara si reprezentatntul firmei.
Lasand la o parte incalcarea flagranta a Art. 37 din Legea 230/2007 si a Art 22 alin 9 din HG 1588 (norme de aplicare) va solicit urmatoarele clarificari:

1. Este acel contract LEGAL prin prisma faptului ca s-a adaugat o suma la pret fara a se face un act aditional de exemplu, chiar daca si furnizorul are exact aceeasi copie a contractului?
2.Administratorul va refuza la plata factura. Ce sanse avem (in cazul in care raspunsul la prima intrebare este Da, este legal) in cazul in care vom fi somati sa platim acea factura, sa nu facem acest lucru?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:34, 13 Octombrie 2010
Va multumesc mult de tot !
Cred ca presedintele si-a depasit atributiunile. Conform legii administratorul trebuie sa prezinte comitetului executiv ofertele firmelor si comitetul decide cu cine se incheie contractul. Apoi daca, in timpul derularii contractului, se apar elemente noi, se face act aditional la contract. Sigur ca si acest act aditional trebuie discutat in comitet.
HG 1588/2007 prevede:
Art.22(9) Pentru lucrările privind proprietatea comună, administratorul, ţinând seama de preţ, durată de execuţie şi calitate, supune spre analiză, selecţie de oferte şi aprobare comitetului executiv al asociaţiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerinţele, în vederea executării lucrărilor, conform legislaţiei în vigoare, potrivit art. 37 din Legea nr. 230/2007. În caz contrar, cheltuielile nu vor fi acceptate la plată.

De ce spune in lege asa? Pentru ca normal administratorul face plata si nu presedintele. Ori la dumneavoastra este exact pe dos: presedintele are factura si vrea sa faca plata iar administratorul nu -i aproba!!!
S-a intors lumea pe dos!
Daca administratorul este din asociatie alegeti-l presedinte in prima adunare generala. O sa-si gaseasca el un administrator pe care sa-l angajeze.
Va multumesc pentru precizari. Problema este ca domnul Presedinte, la sedinta trecuta in care i-am cerut demisia, nu a scos un cuvant. Urmeaza sedinta extraordinara de saptamana viitoare la care va participa si reprezentantul firmei respective. Am sa le prezint ceea ce s-a discutat aici, mai ales articolele din codul penal. Am sa solicit apoi demisia Presedintelui (stiti ca am mai discutat si nu se poate sa il demitem) si reprezentantului firmei sa faca asa cum stie, nu ma intereseaza cum, sa storneze factura si sa ne dea un inscris cum ca s-a produs o greseala si ca nu datoram nimic.( vom alege un presedinte din CEx pana la urmatoarea Adunare Generala). Altfel ma voi adresa institutiilor competente. Totusi nu as vrea sa se ajunga aici deoarece imi este frica de urmatorul lucru: se poate interpreta ca si noi cei din CEx si administratorul suntem complici. Vom vedea. Va multumesc inca o data.
@AsociatiaNr1
Dv., ca vicepresedinte faceti foarte bine daca sprijiniti administratorul intr-un demers normal de a nu cultiva o ilegalitate si nu vad de ce a trebuit ca pentru aceasta sa puneti gaj faptul ca nu veti candida la functia de presedinte (!?). Poate sa spuna cine, ce-o vrea, la urma urmei trebuie corectata aceasta situatie, iar demisia nu este deloc "de onoare", ci ar trebui sa fie "pe bune" tocmai pentru atitudinea lui "penala".
Profitati de aceasta situatie si daca sunteti sustinut de 50% +1 dintre membrii comitetului demiteti-l pe presedinte.
Ultima modificare: Vineri, 8 Octombrie 2010
elga50, moderator
"Am fost acuzat de un membru al CEx , care intamplator este si fratele Presedintelui, ca vreau sa iau functia acestuia."

Presedintele face parte din CEx? Nu se incalca cumva art. 12, sectiunea B, lit. i din HG 1855/2007, "i) nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori membri având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea inclusiv." ?

Vreau sa ma lamuresc pana unde e de laxa legea si/sau aplicarea ei. Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
Bloc-acatar, utilizator

Alte discuții în legătură

Presedinte asociatie de proprietari vicar vicar Buna ziua intrebarea este daca actualul presedinte isi da demisia, se alege un altul de catre comitet, se face adunare generala extraordinara sau il ... (vezi toată discuția)
Demisie presedinte asociatie proprietari/numar minim membri conducere sorindoru sorindoru a) Sunt presedintele asociatiei de proprietari si doresc sa imi depun demisia. Am convocat sedinta generala cu acest subiect. Care sunt pasii pe care ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei de proprietari bureac62 bureac62 Va rog sa ma lamuriti pentru ca practica nu este peste tot la fel ?Cind au loc alegeri la asociatie pentru un nou presedinte,acesta trebuie ales dintre membri ... (vezi toată discuția)