avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Error communis?-vanzarea loturilor a doi mostenitori - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Error communis?-vanzarea loturilor a doi mostenitori - inversate in actul de vanzare-cumparare

In urma autentificarii actului de vanzare-cumparare intre X si Y, in calitate de vanzatori (mostenitori, loturi egale) si Z, cumparator , Z isi da seama ca in actul de V-C, loturile trecute sunt inversate intre cei doi vanzatori, necorespunzand cu schita cadastrala - eroarea aparand in act, la redactare. Speta este reala...Z fiind eu :)
Va cer ajutorul in calificarea acestei probleme..
Se poate sa ma trezesc cu o cerere in anularea actului ? Daca da... este nulitate absoluta? sau relativa? eu am fost de buna credinta, ca si vanzatorii , de altfel, sau notarul, care ar fi trebuit sa sesizeze eroarea.
Sau este vorba de o eroare comuna si nicidecum de vanzarea lucrului altuia?
Va multumesc:D
Cel mai recent răspuns: dny Daniel , utilizator 09:51, 9 Octombrie 2010
buna ziua.
nu inteleg X si Y si sunt vanzatorii?
cu cine ati incheiat actul?
Eroarea a fost comuna dar nu poate duce la nulitatea actului pt. ca,consimtamantul nu a fost viciat iar voi toti ati fost de buna-credinta asa ca nu vad nici o problema.
Da . X si Y -vanzatori, mostenitori ai terenului in cote egale. Numai ca la redactarea actului au fost inversate loturile - practic X a vandut lotul lui Y si viceversa.
Mersi pentru raspuns. Problema mi-a fost ridicata de un alt notar (nu cel la care s-a incheiat actul ) si care a spus ca este vanzarea lucrului altuia si astfel e lovit de nulitate absoluta, ceea ce mi s-a parut total nejustificat.
Era vorba de vanzarea lucrului altuia si era lovit de nulitate absoluta in cazul in care proprietarul nu isi dadea consimtamantul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana este antecontract? PPPP PPPP Buna ziua, Am o problema mai delicata. X vinde printr-o chitanta de mana lui Y o dependinta dintr-un imobil asupra careia avea doar folosinta la data ... (vezi toată discuția)
Evictiune Doncean Doncean Vanzatorul si cumparatorul, in asociere, nu urmeaza sfatul Notarului care se disculpa. Se elibereaza act notarial fortat. Cum definiti evictiunea? (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare Dragut Dragut vanzarea bunului altuia cand cel putin cumparatorul este de buna credinta e nula absolut sau relativ? (vezi toată discuția)