avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partajul unei firme intre fosti sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partajul unei firme intre fosti sot

Buna ziua!
In 1991 mi-am facut o firma fiind asociat unic.
In 2001 l-am introdus pe sot ca asociat(50%)
La data introducerii lui, firma avea o datorie de circa 2500 ron,iar sotul a dat declaratie notariala, acceptand si angajandu-se sa plateasca 1/2 din datorii, lucru pe care de care a "uitat" ulterior.

inainte cu cca 2 luni de a-mi lua sotul ca asociat, am facut firmei un imprumut de 12.000 ron(printr-un act de impromut olograf), ptr cumpararea unei masini(Dacie carosata).Dupa introducerea sotului ca asociat eu nu mi-am mai primit rata lunara de la firma, aceasta trebuind sa se descarce de imprumutul facut.De fapt eu nu am mai primit niciodata acesti bani imprumutati firmei

Dupa 8 luni de la asociere am divortat, iar fostul sot a ramas in posesia documentelor firmei, el fiind investit ca administrator.Refuza sa imi plateasca banii imprumutati ptr cumpararea masinii,refuza sa imi restituie masina, spunand ca aceasta nu mai este in stare de functionare, si ca oricum o s-o ia statul ptr ca datoriile din 2002 s-au majorat la 15.000 lei, si ca a suspendat activitatea firmei ea nemaiavand vreun profit
Problema este ca somatia de plata/executare a venit acum vreo 5 ani, iar de atunci nu s-a mai intamplat nimic, si din cate stiu dupa 5 ani datoriile catre buget se prescriu dupa 5 ani.

Inca sunt legata de aceasta firma intrucat figurez in ea cu numele.Sediul social nu il am sub control, deci nu stiu ce s-a mai intamplat din 2002 cand l-am si mutat la o adresa aleasa de fostul sot

Vreau sa ies din firma si sa imi recuperez banii dati firmei caci masina este acum un harb ea fiind folosita tot de fostul sot.

Ce ma sfatuiti sa fac? De unde sa incep? Nu am bani de avocat!
Sa fac un proces simplu(comercial?) si sa cer restituirea banilor, platind taxele juridice la val sumei cerute?

Sa fac un supliment de partaj(partajul bunurilor comune l-am facut in 2005), ce sa cer si cat voi plati? sa cer toata masina dovedind ca a fost cumparata ptr firma de catre mine inainte sa il iau asociat?
Va rog, cateva sfaturi avizate!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Elena Bostina , Avocat 23:06, 8 Octombrie 2010
Stimata doamna va puteti adresa Tribunalului in raza caruia are sediul soocietatea, cu o cerere de dizolvare a societatii intemeiata pe art. 237 alin 1 lit. a din Legea 31/ 1990 privind societatile comerciale conform caruia:
"La cererea oricarei persoane interesate, precum si a oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazuriel in care: a) Societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni"
In situatia dvs este vorba de imposibilitatea intrunirii Adunarii Generale a Asociatilor datorita neintelegerilor grave dintre asociati.
Ca urmare a dizolvarii firma va intra in lichidare situatie in care toate bunurile societatii se vor valorifica pentru plata datoriilor firmei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie manuala favorit.md favorit.md In cadrul unui partaj: sotia a primit o suma de bani de la parintii ei inainte de casatorie, dara fara a se incheia un act de donatie. Din acesti bani sotul a ... (vezi toată discuția)
Buna-pensie de intretinere; partaj varzan varzan La pensia alimentara ptr cresterea copilului se ia in calcul si Norma de hrana ? eu facand dovada ca salariul de incadrare este mai mic fara Norma de Hrana. ... (vezi toată discuția)
Dizolvare firma Z.A.G. Z.A.G. Buna ziua . Ma aflu in proces cu fostul meu sot , de care sint divortata si am avut impreuna un bar , de dizolvare a firmei . Eu am dus documente si martori in ... (vezi toată discuția)