avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale dizolvare firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

dizolvare firma

Buna ziua . Ma aflu in proces cu fostul meu sot , de care sint divortata si am avut impreuna un bar , de dizolvare a firmei . Eu am dus documente si martori in proces pt.ca desi aveam 50% din partile sociale ale firmei ( eram si administrator si asociat cu 50% din firma) nu am semnat niciodata nici un document pt.firma si nu am luat nici o decizie in firma niciodata si nu am fost lasata sa vad documentele firmei niciodata . Fostul meu sot a facut datorii pe firma iar din octombrie 2010 am deschis proces pt.dizolvarea firmei . Va rog sa-mi spuneti ce se va intimpla in continuare daca decizia judecatorului va fi sa dizolve firma ? Se va numi lichidator ? Cine il va plati ? Cine va plati datoriile firmei avind in vedere ca fostul meu sot cumpara marfuri printr-o alta firma de-a lui iar capitalul firmei este de 200 roni cval.partilor sociale .
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 08:21, 1 Decembrie 2011
Avand in vedere ca aveti calitatea de administrator raspundeti solidar cu sotul pentru eventualele datorii, daca in actul constitutiv nu va sunt impartite responsabilitatile pentru aceasta calitate. Daca veti solicita dizolvarea societatii va sfatuiesc sa numiti concomitent si un lichidator (cu care sa discutati in prealabil sau lasati la latitudinea instantei sa va desemneze unul daca nu va intelegeti cu asociatul)care sa se ocupe de procesul de lichidare si radiere din registrul comertului sa nu mai pierderi timpul si cu acest demers. Oricum trebuie sa va angajati un avocat pentru a va sprijini in aceste demersuri.
Atata timp cat ati detinut legal calitatea de asociat si administrator se prezuma ca ati avut acces la documentele societatii si implicit din calitatea de administrator v-ati ocupat in mod direct de administrarea patrimoniului societatii. Puteti demonstra in instanta ca ati fost inlaturata de la indeplinirea atributiilor de administrator de catre fostul sot? Daca da, este bine pentru dvs., daca nu sunteti automat prezumata si veti raspunde in solidar cu sotul, iar in caz de faliment al firmei veti raspunde din ambele calitati detinute in societate (legea 85 din 2006 - capitolul IV Raspunderea membrilor organelor de cnoducere, art. 138).
Cu privire la actiune initiata in instanta privind dizolvarea societatii, judecatorul se va pronunta probabil pentru dizolvarea ei (motivul poate fi gravele neintelegeri dintre asociati care conduc la nerealizarea scopului economic pentru care a fost infiintata societatea) si cu siguranta va numi un lichidator. Lichidatorul va face o lista de inventar a bunurilor aflate in patrimoniul societatii si va vinde aceste bunuri. Lichidatorul va fi platit de catre societate.
Exista marele risc ca impotriva hotararii de dizolvare a societatii sa se formuleze cererii de opozitie formulate de catre creditori, adica cei la care aveti sa le dati bani, si de aici incepe o alta serie de probleme. In mare, daca se va dovedi ca societatea este in incapacitate de plata va fi declarata falimentara, se va initia procedura falimentului .... Ma gandesc ca poate aveti si ceva datorii la bugetul de stat si organul fiscal nu va iarta.
Oricum este interesant cazul dvs., reveniti cu noutati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat cu o firma falimentara GynoD GynoD Buna ziua! Cineva are o firma. Dupa un timp, m-am asociat cu el, dar doar cu numele (in sensul ca nu am profit de pe urma ei, doar apar cu numele). Firma a ... (vezi toată discuția)
Consecintele retragerii unui asociat din firma. mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Am intrat intr-o societate in 29.12.2011 cu un procent de 66% si cu preluarea calitatii de administrator. Fostul administrator a ramas asociat cu ... (vezi toată discuția)
Probleme srl sergiu197 sergiu197 Sunt asociat intr-o societate cu raspundere limitata care este impartita in felul urmator: 60% un asociat care este si administrator si cate 20% inca doi ... (vezi toată discuția)