avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vanzare uniforme
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vanzare uniforme

Buna ziua,

am urmatoarea speta:

Primus, functionar public cu statut special, respectiv angajat in cadrul Politiei de Frontiera decide sa isi inceteze raporturile juridice cu aceasta entitate. Ulterior, nemaifiindu-i utila, Primus decide sa vanda uniforma proprietate personala prin intermediul internetului si posteaza anuntul de vanzare pe mai multe site-uri.

Este legala vanzarea uniformei? Este legala vanzarea uniformei in conditiile in care Primus, in cuprinsul anuntului de vanzare introduce un disclaimer conform caruia produsul oferit spre vanzare nu este destinat portului in spatii publice, facand strict obiectul unei colectii, orice comportament contrar absolvindu-l pe Primus de culpa? In cazul in care cumparatorul adopta un comportament contrar celor de mai sus, se poate face Primus vinovat de facilitarea vreunei infractiuni si/sau retinerea in sarcina acestuia a infractiunii prevazute de art. 241 Cod Penal cu vreuna din formele de pluralitate infractionala?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 11:20, 12 Octombrie 2010
In primul rand art.241 c.pen se refera la,portul ilegal de decoratii sau semne distinctive,in al doilea rand el nu poate cunoaste ce ar putea face cumparatorul cu uniforma si deci si in ce masura ar putea servi la savarsirea unor infractiuni.
Anuntul astfel cum este emis il protejeaza,pentru orice eventualitate,dar este bine sa consemneze in acesta ca nu vinde si respectivele efecte(grade,insemne arma,decoratii,barete,etc)..
De asemeni ,este bine sa nu vanda si insemnele de grad sau de arma,decoratiile sau baretele.
Portul hainelor fara astfel de insemne si neurmata de o uzurpare de calitati oficiale nu poate fi considerata ca infractiune
Ultima modificare: Vineri, 8 Octombrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Si infractiunea de port nelegal de decoratii si semne distinctive nu poate fi comisa in participatie? La asta ma refeream .. Nu se poate oare retine culpa in sarcina lui Primus? Nu trebuie si nu poate el sa prevada in ce scopuri ar putea folosi cumparatorul produsul? Are vreo relevanta buna credinta a vanzatorului in context penal? Sau Primus ar trebui sa conditioneze vanzarea cu dovedirea calitatii de colectionar sau angajat al Politiei de Frontiera a cumparatorului? Cu cea din urma e ok, cu cea dintai e mai dificil...
Mie nu imi pare ca ar raspunde penal deoarece daca il si anunta pe respectivul cumparator el pierde proprietatea uniformei si nu ii poate impune ce sa faca mai departe...;)

Ceea ce nu stiu este daca are dreptul sa isi vanda uniforma.
Este posibil sa existe o reglementare legala care sa ii interzica acest lucru.
Daca exista o asemenea reglementare legala discutia cu vanzarea uniformei devine de prisos...

avocat Claudiu Lascoschi
Din punctul meu de vedere uniforma fara insemne si grade reprezinta doar niste "haine" care nu aroga nicio calitate celui care o poarta.
Si inainte se vindeau uniforme ,fara insemne,pantofi,fasuri,ciorapi de la uniforma,fiind de mai buna calitate decat cele din comertul socialist.
Din materialul de uniforma muti civili si-au confectionat chiar costume
Da, e legal sa o vanda, dar fara insemnele de orice fel (inclusiv cel cu Romania).
E legal sa se si cumpere si astfel de uniforme se pot cumpara direct de la producatorii care le fabrica si pentru armata, politie, jandarmerie, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Portul elementelor de tinuta militara gambitwp gambitwp imi cer scuze in primul rand daka am postat unde nu trebuie dar am si eu niste nelamuriri in legatura ku purtarea anumitor elemente de tinuta militara atat a ... (vezi toată discuția)
Port imbcracaminte politia infractor_in_devenire infractor_in_devenire buna ziua vreau sa imi comand de pe internet un tricou pe care este imprimat ``POLITIA `ce risc daca il port.exista vreo lege care sa ma pedepseasca?e ... (vezi toată discuția)
Port legal / ilegal de uniforma zark zark Buna ziua. Am si eu o mica intrebare: In cazul in care nu sunt cadru MAI, am voie sa port un tricou cu inscriptii de genul \"Politia\" sau \"Pompieri\" pe ... (vezi toată discuția)