In vara anului 2003, am acordat un imprumut de 7.500 euro unei persoane printr-un contract de imprumut autentic, garantat cu ipoteca. La scadenta, in septembrie 2003, datorita refuzului restituirii imprumutului, am demarat executarea silita. Printr-un lung sir de contestatii la executare, recursuri si alte inginerii, concretizate in 15 dosare la Judecatorie si Tribunal, s-a intarziat finalizarea executarii pana la mijlocul lunii februarie 2005. Totusi, la aceasta data, suma calculata de plata a fost cu vreo 10.000 euro mai mare, datorita daunelor-interese de 0,3% pe zi, inserate in contract. Mentionez ca la data incheierii contractului de imprumut, eu n-am solicitat aceste penalitati, notarul le-a trecut si noi le-am acceptat!
Din pacate, acele sume incasate, n-au reprezentat pentru mine un castig, intrucat s-au irosit in acea perioada pe deplasari la procese (la peste 100 km distanta), asistenta juridica si timp pierdut.
Acum, in ianuarie 2008, pers. respectiva deschide o noua actiune la Judecatorie, prin care solicita returnarea daunelor-interese cu dobanzile legale aferente si cheltuieli de judecata.
Intrebarea mea era urmatoarea: Aceasta actiune este o cerere mascata de intoarcere a executarii in sensul art. 404 din Cod Proc. Civila? Ce sanse sunt sa castige, dat fiind timpul scurs de la executare si avand in vedere ca vinovatul de intarzierea platii, nu sunt eu, ci debitorul?
Multumesc anticipat pentru orice raspuns sau sugestie!
Da, asa pare, insa e important sa stim si motivarea lui in fapt (pe scurt) si in drept, cum a spus si colega mea.
Privitor insa la cheltuielile de care ziceati, cum ati castigat procesele dar nu ati recuperat cheltuielile de judecata? :-/
Cererea este motivata prin invocarea O.G. nr. 9 / 2000, care se pare ca spune ca daca prin conventie s-a stabilit o dobanda mai mare decat dobanda maxima admisa de lege, obligatia de-a plati aceasta dobanda, este nula de drept. Se continua cu invocarea art. 993 , 994, 1092 si 1587-1590 din Codul Civil, privind plata nedatorata.
Motivul pentru care n-am solicitat nici un fel de cheltuieli de judecata este foarte simplu. Cum am zis de la-nceput, eu n-am cerut penalitati de intarziere la incheierea contractului, dar daca notarul le-a trecut, le-am lasat asa. Ulterior, la executare, am zis d-lui executor ca nu doresc aceste penalitati. Dansul, dorind probabil sa incaseze un onorariu mai mare, m-a sfatuit sa le solicit, urmand ca acestea sa acopere toate cheltuielile si pierderile. Cred c-am gresit neevidentiind clar, la vremea respectiva, situatia asa cum era de fapt. dar, cum am zis, era si complicat, erau 15 dosare si multe cheltuieli erau fara acte. Se pare c-am gresit, nu?
Fara cunoasterea situatiei concrete ... incerc sa-mi dau cu presupusul.
Mie una mi se pare o ... camuflata contestatie la executare (tardiva). Ceea ce invoca el acum ar fi putut sa invoce de fapt pe calea contestatiei la executare, tinand cont de faptul ca impotriva titlului executoriu care nu e emis de o instanta (act notarial inteleg) se pot invoca in contestatie aparari de fond.
Da, poate... dar i se poate aplica si dreptul comun...
Oricum, vedeti exact ce prevede contractul, ca dobanda e dobanda si penalitatile si daunele inseamna altceva. Iar Ordonanta 9/2000 se refera la dobanda.