Am o firma, si am inchiriat la 4 firme un spatiu comercial, delimitat in parte pentru fiecare din ele. La fiecare e contor separat, etc.
Le-am inchiriat si niste utilaje pentru a fabrica produse electronice, in acelasi ritm si in aceeasi cadenta. Firmele sunt diferite.
Una din ele s-a gandit, ca sa traga un cablu prin holul spatiului comercial, hol comun, si a luat curent de la contorul uneia dintre firme. Adica inainte de a intra firul, s-a intepat mai bine zis.
Timp de 3 ani de zile a facut acest lucru. Facturile sale la curent erau foarte mici, de ordinul a cateva sute de leii, iar celelalte de ordinul miilor de RON.
Am facturat si s-a platit totul. Acuma 1 an de zile cand am verificat mai bine facturile, dupa ce firmaa plecat am observat si firele rupte lasate ca vai de capul lor. Mi-am dat seama ce s-a intamplat si am solicitat firmei respective sa plateasca curentul ce l-a furat, dar ea a afirmat ca nu a facut lucrul acesta.
I-am aratat ca a folosit un utilaj in exces. Eu facturam curentul la toate firmele ce le aveam in chirie.
A trecut mai bine de 1 an de zile, de cand nu imi achita diferenta de curent electric. Ea spune ca in loc de 20.000 RON cat s-a adunat o sa-mi dea vreo 8.000 RON.
Prin aceasta recunoaste ceea ce a savarsit. Cum sa procedez, avand in vedere ca a trecut 1 an de zile.
Sa fac o plangere penala? As avea castig de cauza? Ce probe trebuie sa adun?
Puterea instalata la fiecare firma. Faceti cheia de repartitie si proprtional veti avea consumul fiecareia. O aproximatie, pentru D-voastra. Realitataea este cruda.
Fiti sigur ca smecherii s-au intepat inainte de contoar. Este tardiv (tarziu). D-voastra trebuia sa gestionati consumul electric, banuiesc ca sunteti proprietarul. Consultati un avocat.
Deci chiar daca a trecut atata timp, merge sa fac o plangere penala. Intre timp am discutat cu ea, in decursul anului, dar a zis ca-mi da mai putin si tot asa pana nu mi-a mai dat nimica. Spune ca e mult mai putin si ca atata tre sa-mi dea. Eu am zis ca nu.
Dar am vrut sa stiu daca pot face plangere penala dupa atata timp de la furt.