Domnilor avocati, v-as ruga frumos sa imi spuneti parerea asupra subiectului pe care il voi expune.
Eu si prietenul meu suntem cetateni romani si locuim de aproape un an in Germania. El lucreaza, dar eu nu lucrez inca. Aici avem un cont comun deschis la o banca germana. Prietenul meu are o fosta sotie si un copil in Romania.
1. As dori sa-mi spuneti, in varianta in care (Doamne-fereste), lui i s-ar intampla ceva, eu am dreptul la jumatate din contul nostru comun? Poate cere sotia sa dovedesc cu cat am contribuit eu la acel cont sau as avea dreptul automat la jumatate din cont? Cum se procedeaza in astfel de cazuri?
Imi este teama ca tot ce am adunat pana acum s-ar putea sa mearga la fosta sotie si la copil.
In vara, intentionam sa cumparam un apartament in Romania. Daca noi doi nu suntem inca casatoriti dar vom fi trecuti amandoi in contractul de vanzare cumparare, cat va reveni din acel apartement copilului din fosta casatorie?
Stiu ca exista si varianta in care toti banii sa fie depusi intr-un cont al carei titular sa fiu doar eu. Totusi, as vrea sa stiu daca exista si o alta solutie in afara de aceasta.
Multumesc.
Doamna, solutii exista de cele mai multe ori, insa in functie de amanuntele concrete ale situatiei.
In primul rand, fosta sotie nu are dreptul la nimic din averea prietenului dv. la decesul acestuia. La fel si dv. Dv. aveti dreptul numai la cat aveti trecut in acte. Astfel depinde daca: in documentele bancii este precizat ca acel cont este comun, este precizat un procentaj etc.
Altfel, la deces va treziti ca veti face imparteala intre partea prietenului si a dv. Si asta inseamna instante, documente de provenienta a banilor etc. Si daca dv. nu lucrati... de unde sunt banii?...
La deces, in lipsa unui testament, copilul ma mosteni intreaga parte a prietenului. In testament, in llimita a 3/4 din avere, poate fi trecut oricine: fosta, dv., altcineva.
Daca dv. si prietenul achizitionati un imobil si precizati exact care e cota fiecaruia, provenienta banilor etc., atunci la decesul lui va fi lasata mostenire numai cota lui.
Mostenire
iris65
Buna ziua,
sunt unic proprietar al unui apartament. In cazul decesului meu, Doamne-fereste!,
1. cum s-ar imparti mostenirea? Mentionez ca am : 2 copii din ... (vezi toată discuția)