avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nelamurire

Nu am carte de munca si mi-am incheiat un contract cu casa de pensii si asigurari sociale, prin care voi plati lunar 29% din salariul minim pe economie (adica 113 RON), si astfel voi avea si vechime si voi cotiza pentru pensii.

Daca dupa cel putin 12 luni de astfel de cotizare, apare un bebe, voi primi cele 8 milioane timp de doi ani pentru cresterea copilului?

Din cate stiu eu, am aceleasi drepturi cu cei care au o carte de munca. Poate stiti sa am lamuriti si pe mine.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 23:38, 20 Ianuarie 2008
In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului pana in varsta de 2 ani aveti aceleasi drepturi ca ale unui salariat angajat cu contract de munca pentru care sunt platite taxele catre casa de asigurari.
Contractul incheiat cu Casa de pensii iti confera DOAR vechime pentru pensie.
Nu se valorifica pentru indemnizatia de somaj si indemnizatia pentru cresterea copilului!!!
Eu am trecut prin aceeasi situatie (sunt unic asociat la firma mea si deci nu ma puteam angaja), astfel incat mi-am platit singura "darile" catre stat. Am ramas insarcinata apoi si DA , am primit indemnizatia pentru cresterea copilului. Dar, atentie, trebuie sa fi cotizat minim 10 luni (parca...). Cel mai sigur, mergi la Camera de munca si intreaba o persoana abilitata.
probabil ca ai avut CIC anterior datei de 01.01.2006 (alta legislatie, alte cerinte)
Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, trebuie sa ai un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 luni anterioare datei nasterii copilului, conform dispozitiilor art. 98 din Legea nr.19/2000.

"Stagiul de cotizare de 12 luni poate fi constituit din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia de asigurari sociale de catre angajator si asigurat, precum si a altor perioade necontributive, denumite de lege perioade asimilate, in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, a satisfacut serviciul militar, ori a beneficiat de indemnizatii de asigurari sociale pe termen scurt sau de pensie de invaliditate. Perioada in care primiti somaj este considerata stagiu de cotizare si va da dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului".

Deci, chiar daca platesti tu, personal, aceasta contributie, ai dreptul la indemnizatie.
Ultima modificare: Marți, 15 Ianuarie 2008
Etna, utilizator

Alte discuții în legătură

Taxa alonso_first_one alonso_first_one Se poate plati undeva o taxa,astfel incat o viitoare mama fara servici sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului?Va intreb pentru ca stiu ca se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani victor31 victor31 Buna ziua Sotia are platite , prin contracte de asigurat , la zi , darile catre casa de pensii si casa de sanatate pe o perioada mai mare de 12 luni . Este ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil juleana juleana buna ziua! am realizat 11 luni venit din contract individual de munca, in loc de 12. anterior acestui contract, am avut o contributie individuala la Casa ... (vezi toată discuția)