avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termenul de 5 zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termenul de 5 zile

Angajatorul trebuie sa ma convoace la cercetare disciplinara cu 5 zile lucratoare inainte de data fixata la care ar urma sa ma prezint in fata comisiei.
Aceste 5 zile se numara de la data la care am semnat ca am luat la cunostinta ca sunt convocata sau de la data la care a fost emisa convocarea?
Daca nu sunt si nu ma prezint pot solicita instantei anularea deciziei din acest motiv?

va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2010
ContSters133104, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters147303 , utilizator 19:20, 12 Octombrie 2010
1. Nu angajatorul face convocarea, ci comisia de disciplina.
2. In CCUNN scrie "cu cel putin 5 zile lucratoare inainte”.
3. Nu se prevede ca nerespectarea lui atrage nulitatea deciziei, ceea ce ma face sa cred ca este un termen de recomanadre, nu de decadere.
Puteti solicita instantei anularea deciziei din aceste motive, dar nu stiu cine va poate asigura ca daca instanta va anula viitoarea decizie de sanctionare.
1. aveti dreptate, am gresit scriind angajatorul;
2. asta am scris si eu in text, deci nu asta voiam sa subliniati;
3.este sau nu este un termen de decadere?
Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2010
ContSters133104, utilizator
Oricum,imperativ e ca,daca nu va duceti, angajatorul poate sa dispuna sanctionarea,si nu veti avea posibilitatea sa va sustineti nevinovatia.
Termenul de 5 zile lucratoare prevazut de CCMN este un termen de recomandare si nu decadere sau de prescriptie.

ITM-ul nu are competente in ceea ce priveste stabilirea legalitatii deciziei de concediere .
ContSters133104 a scris:

Aceste 5 zile se numara de la data la care am semnat ca am luat la cunostinta ca sunt convocata sau de la data la care a fost emisa convocarea?

O intrebare foarte buna la care nu am primit raspuns.
Chiar daca nu este termen de decadere a deciziei de sanctionare dar trebuie respectat pentru sustinerea nevinovatiei celui cercetat, nu ?

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara deathkiss deathkiss Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la convocarea disciplinara. Care este termenul minim al unei convocari disciplinare?Este cumva 5 zile lucratoare ... (vezi toată discuția)
Termen pentru cercetare disciplinara robertsega32 robertsega32 Termenul de 5 zile acordat salariatului pentru a se prezenta la cercetarea disciplinara, cum tebuie socotit. De exemplu, daca ii dau astazi comunicarea, 8 ... (vezi toată discuția)
Cum afecteaza concediul medical convocarea la cercetare disciplinara? zemanova zemanova Stiudiu caz: angajatorul convoaca la comisie disciplinara angajatul respectand temeiul legii...recomandata, convocare in termen de o saptamana, se invoca Art ... (vezi toată discuția)