Termenul de 5 zile acordat salariatului pentru a se prezenta la cercetarea disciplinara, cum tebuie socotit. De exemplu, daca ii dau astazi comunicarea, 8 septembrie 2009, cand poate fi convocat cel mai devreme? Zilele sunt zile intergi sau ziua in care ii este facuta comunicarea si ziua in care terbuie sa se prezinte intre in calcul? multumesc.
Legislatia (codul muncii si CCMUNN) prevad un termen de 5 zile lucratoare. Insa unii zic ca acest termen este unul de recomandare si nu unul obligatoriu.
Eu ma sfatuiesc sa fie un termen de 5 zile lucratoare din momentul inmanarii comunicarii.
Numai CCMN prevede acest termen de 5 zile lucratoare inainte de data sedintei ( Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte), Codul Muncii nu are o asemenea dispozitie.
Daca daca sedintei este stabilita pe data de 22 septembrie 2009, atunci salariatul trebuie sa primeasca convocarea cel mai tarziu pe data de 14 septembrie 2009.
Eu sunt de parere ca nerespectarea acestui termen poate duce la nulitatea deciziei de concediere disciplinara sau a deciziei de sanctionare.
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Eu nu am auzit pe nicaieri ca caets termen ar fu unul de recomandare..
In ce priveste calculul, consider ca ziua comunicarii si ziua sedintei nu intra in calculul celor 5 zile lucrtaoare.
Adica daca ii dati comunicarea in 8 sept. il puteti convoca in 16 sept.