avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DENUNT CALOMNIOS
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DENUNT CALOMNIOS

Buna seara!

Speta este urmatoarea: ma aflu intr-un proces civil, in calitate de reclamant, cu mai multe capete de inaintare. Unul dintre capete este restituirea unei sume de bani, ca urmare a nerespectarii unui contract de imprumut. Paratul si-a inscris in fals semnatura, motiv pentru care acest capat s-a declinat la Parchet spre cercetare si verificarea semnaturii.
Este posibil sa formulez plangere penala pentru denunt calomnios impotriva paratului? Sau pentru inselaciune? Sau ce variante de atac am impotriva paratului, dupa ce se va dovedi ca semnatura acestuia este autentica?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Tubultoc , Avocat 15:29, 11 Octombrie 2010
Art. 108^1
Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel:
1. cu amenda judiciara de la 500.000 lei la 7.000.000 lei
e) contestarea, cu rea-credinta, a scrierii sau semnaturii unui inscris;

Cam asta e ce puteti solicita instantei.
Daca este parte in proces parchetul va da NUP la plingerea dvs privind denuntul calomnios ,pina la urma nici nu e denunt ci o aparare invocata in procesul civil din cite am inteles.
Avand in vedere fondul relatiilor existente intre dvs eventual reclamant si partea adversa,relatii care fac obiectul unei cauze aflate pe rolul instantei de judecata,nu aveti sanse sa obtineti solutie favorabila
Acea persoana a formulat plangere penala pentru fals impotriva dvs ?

Daca raspunsul este pozitiv,dupa ce cercetarile se termina si ca rezultata al acestora nu se evidentiaza nicio culpa a dvs,puteti formula o astfel de plangere.
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Impartasesc acceasi parere ca si colegul meu r.gabi. Daca cercetarile care au loc in momentul de fata la Parchet se vor finaliza cu NUP pt dvs., nu exista niciun impediment pt a formula plangere pentru denunt calomnios impotriva numitului cu care sunteti in conflict

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire ContSters30487 ContSters30487 buna seara! daca cineva mi a facut o plangere penala la Parchet, pt 5 capete de acuzare, si anume:amenintare, instigar la amenintare, fals sub semnatura ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios AIAIOANA AIAIOANA Am doua colege care mi-au facut plangere penala pt.inselaciune,fals si uz de fals.Dupa toate cercetarile s-a demonstrat ca nu este asa si am primit de la ... (vezi toată discuția)
denunt??? Manole Dumitru Manole Dumitru Daca X face o sesizare la organele de politie, si acuza pe Y ca a falsificat un act sub semnatura privata cu caracter de act public (Bilet de tratament), si ... (vezi toată discuția)