am inteles ca in cazul partajului judiciar,taxa de timbru se calculeaza procentual in functie de valoarea masei partajabile.cum se evalueaza masa de patajat pt a se stabili taxa de timbru?cand se suporta aceasta taxa?cine o suporta?si daca reclamantul cere ca paratul sa sporte cheltielile de judecata in cadrul procesului de pataj,instanta poate sa dispuna acest lucru?sau cheltuielile de judecata vor fi suportate de ambele parti?
taxa pentru partaj e 3% din valoarea masei partajabile. taxa poate fi si mai mare daca ceri peste cota prezumata de 50% si cealalta parte contesta cota mai mare indicata. valoarea masei partajabile se indica in actiune, apoi de regula se stabileste prin expertize, daca partea adversa nu e de acord cu valorile indicate.
taxa se plateste de reclamant la inceput, pt ca altfel instanta nu e investita. se pot cere cheltuielile de judecata de la parat, dar acestea se acorda doar prin hotararea finala, cand le recuperezi, nu poate fi obligat paratul sa le achite in locul reclamantului. iar in cazul partajului situatia e putin diferita, pentru ca se considera ca nu cade in pretentii una din parti, asa ca toate cheltuielile nu se recupereaza de la adversar, ci se compenseaza. dar asta iarasi la sfarsit, prin hotarare.
exista insa posibilitatea ca, in temeiul oug 51/2008 sa obtii o scutire, macar partiala de la plata taxei de timbru, sau cel putin o esalonare.
am inteles totusi ca taxa de timbru e fixa si ca procentul ala se plateste in cazul in care se contesta bunurile,marimea drepturilor,etc,de catre cel care contesta.cum e pana la urma??
e 3% din masa partajabila daca se cere 50%-50%. daca tu vrei 70%-30% de exemplu, vei plati 3% din tot si inca o taxa care se calculeaza dupa o formula pentru diferenta de 20% daca partea cealalta o contesta, adica sustine ca contributia a fost egala.
ala care contesta, adversarul, va putea face cerere reconventionala cu pretentiile lui si va fi obligat si el la plata unei taxe, calculata dupa aceeasi metoda.