Buna ziua,
Vreau sa va povestesc mai intai o intamplare si apoi sa va cer parerea.
Aseara, pe la ora 22:30, vecinul meu de deasupra a "binevoit" sa dea muzica la maxim. A avut omul ceva musafiri si apoi s-a gandit sa-i conduca la lift, sa lase usa de la apartamentul lui deschisa (cu muzica la maxim) si sa se plimbe pe palier.
Eu am 3 copii, 2 se duc dimineata la gradinita, iar cel de-al treilea are 14 zile de cand s-a nascut.
Am iesit pe palier cu gandul sa-l rog sa dea muzica mai incet. L-am gasit acolo (nici macar nu am ajuns la el la usa) si, bineinteles, am incercat sa discut cu el. Adica l-am rugat sa dea muzica mai incet spunandu-i ca am copii mici si nu e normal sa deranjeze linistea publica la ora aceea, mai ales ca jos, la intrarea in bloc, sta afisata comunicarea facuta de guvern (parca) vara trecuta, cu noul program de liniste, adica intre 21:00 si 9:00 nu ai voie sa deranjezi.
Vecinul meu mirosea de la o posta a bautura si n-am putut sa ma inteleg cu el. In fine, nu ne-am jignit, nu s-a intamplat nimic si m-am dus in casa cu gandul ca daca mai continua sa chem politia. A oprit muzica. N-au trecut 10-15 minute ca ma trezesc cu cineva care incerca sa intre la mine in casa. Adica a apasat pe clanta sa intre direct si apoi a inceput sa sune continuu la usa.
Deschid. Cand colo, vecinul, da buzna peste mine in casa. Asta ca sa-mi spuna sa nu ma mai duc la el la usa, ca am fost inainte si i-am fortat usa. I-am zis ca nu s-a intamplat asa ceva, ca am discutat cu el pe scara palierului si nici macar nu am ajuns la usa lui. El incepe sa-mi povesteasca ce pateste el cu cei de sus (de parca m-ar fi interesat), ce galagie ii fac si altele. I-am spus ca nu ma intereseaza. Apoi a inceput iar sa ma acuze ca m-am dus la el la usa si am incercat sa intru la el in casa. L-am scos afara, adica l-am impins afara din casa (toate acestea se intamplau la mine in casa, pe hol, in timp ce copii se trezisera si incepusera sa se intrebe ce se intampla) si am continuat sa-i spun ca nu s-a intamplat nimic din ceea ce zice el. A mai venit si sotia sa-i zica acelasi lucru si i-am trantit vecinului usa in nas. Cand colo, el sa intre iarasi la mine in casa, fortand usa. Deschid usa si vecinul iar peste mine in casa.
In acel moment m-am enervat si de aici incolo a izbucnit un scandal monstru: eu i-am dat o palma, el a incercat sa faca acelasi lucru si m-am prins de bluza si a rupt-o. Pana la urma ne-am potolit, fara prea multi pumni si picioare. Au iesit si ceilalti vecini la usi si incercau sa-l linisteasca, dar el nu si nu. O tinea pe a lui. La un moment dat a inceput sa zica/sa-si dea seama ca nu am fost eu. A venit vecinul meu de pe palier, l-a suit in lift, i-a zis sa apese butonul de la etajul lui si l-a trimis acasa.
Intre timp, sotia sunase la politie. Au venit 2 politisti, am discutat cu ei si i-am povestit toata intamplarea, mi-au luat datele de buletin si s-au dus la el. Le-am zis ca nu fac plangere, ca nu am chef sa ma cert toata viata cu vecinul. Nu stiu ce au facut acolo, probabil i-au zis sa se linisteasca.
Dar de unde. Cert e ca muzica nu a mai pus, dar a inceput sa injure ca la usa cortului si sa vorbeasca tare.
Pana la urma n-am mai stat, m-am dus si eu la culcare.
Azi vorbesc cu sotia la telefon si imi spune ca vecinul injura si vorbeste iarasi ca la usa cortului. Deocamdata il las in pace, pentru ca e in timpul orelor "de galagie" si n-am ce sa ii fac. Dar daca continua si mai face si diseara acelasi lucru, sun iar la politie.
Acum, singurul lucru de care imi pare rau este ca ne-am lovit unul pe celalalt. Poate nu trebuia sa reactionez asa, dar pur si simplu nu m-am mai abtinut cand mi-a fortat usa de 2 ori si a intrat apoi peste mine in casa. Ganditi-va si dvs: ora 22-23 seara, copii dorm, vecinul beat da muzica la maxim, imi forteaza usa de 2 ori si intra peste mine in casa, tot el fiind acela care ma acuza ca eu am incercat sa intru peste el.
De cand m-am mutat in bloc am discutat pana acum de 2 ori cu presedinta asociatiei de locatari si cu administratorul si le-am spus ca vecinul da muzica tare seara la orele 22-23 (plus televizorul...ascult stirile de la el, nu e nevoie sa mai consum eu curentul).
As vrea sa va cer parerea cu privire la ce s-a intamplat si cum ar trebui sa procedez in continuare cu vecinul.
Din pacate pentru noi viata la bloc s-a degradat foarte mult iar solutiile de rezolvare sunt putine..ori te muti la casa ..ori suporti cu stoicism ca legile sunt asa cum sunt.
Ne uitam in gradina altora, a celor pe care noi ii consideram facand parte din lumea civilizata si dam diferite exemple. Dar uitam ca facem parte din culturi diferite. Acolo implicarea cetateneasca a fost la baza intregii educatii din care se "hranesc" si acum, in mizeria asta de societate in care, pe masura ce ne globalizam, ne instrainam mai mult unul de celalalt. La noi educatia cetateneasca a fost foarte slab reprezentata, pe ici-pe colo si am uitat si ceea ce fragil si timpuriu am invatat la scoala. Acum dam vina pe stres, pe lipsa de timp, pe oboseala, dar problemele traiului in comun raman nerezolvate, prolifereaza, se amplifica si...n-ar fi de mirare sa ajungem sa ne pandim la colt de scara si sa ne dam in cap fara ca cineva dintre vecini sa se uite macar pe vizorul usii, nu mai spun sa intervina.
Daca nu vom renunta la comoditatea si la dezinteresul nostru, al foarte multora din noi, vom ajunge ca situatia sa se intoarca impotriva noastra, cand ne asteptam mai putin, asa ...ca un bumerang.
Am pledat mereu pentru implicarea civilizata si perseverenta a celor care sunt nemultumiti, pentru o coalizare pozitiva a celor care se simt in stare sa schimbe in bine situatia din asociatiile lor. La mine in asociatie au fost probeme, ca in toate asociatiile, au fost nemultumiri grave, mai sunt inca, dar implicarea (inca o data spun - civilizata si cu buna credinta) a oamenilor care se pricep bine la cate un aspect ce tine de viata in asociatie (pana la urma la jumatate din traiul nostru) incercam sa o promovam. Nu strica sa adoptam idei noi, daca ele duc la mai buna functionare a administratiei.
Problemele care nu sunt bine reglementate si datorita carora unii se cred in democratia de mahala in care "fac ce vrea muschiul meu" trebuie rezolvate de comunitate prin mijloace legale sau ....daca e cazul si pe cale neortodoxa. Nu e instigare la violenta, dar atunci cand o fetiscana cheama o gasca intreaga de golani si deranjeaza un bloc intreg, iar autoritatile de la care noi ne asteptam sa-i puna cu fata si cu mainile la perete nu au legislatie sa faca asa ceva, asta se cheama terorism si trebuie tratat ca atare.
Intotdeauna cand ne expunem ca victime, asta vom ajunge. Trebuie sunat la politie la primele semne ale nesimtirii, nu lasat sa ajunga astfel ca uneori e prea tarziu. Avem de exersat mult aici, la noi inca sunt temeri si jene din astea. Pentru ce sa ne fie jena? Pentru ca cineva abuzeaza de timpul, linistea si nervii nostri?
Am spus ca politistii mint si stiu bine asta pentru ca de exemplu ei spun ca nu pot amenda in timpul zilei pentru deranjarea linistii publice, ca nu mai au ce face daca amendeaza o singura data intr-o zi. Am consultat un judecator pe tema asta si mi-a explicat ca nu e asa si ca au mijloace de a intrerupe muzica si de a inainta dosar ei, politia, la instanta.
Dar stii cum e? Politia e prima care zice:" lasa ma, e ziua lui, da si el petrecere... e tinar...." Ei sunt primii carora le e mila de tinerii "muzicieni" de cele mai multe ori proveniti din familii fara nici un fel de educatie, nici din scoala- nici din familie.
Si asta tinar creste si se inmulteste si face exact ce a facut ca a vazut ca-i merge.
Am intrebat odata un politist care zicea ca e "ziua lui", domle dar in fiecare zi e ziua cuiva, nu mai doarme nimeni atunci? La noi legea se respecta daca cel care tre s-o aplice e de acord ori ba cu litera ei.
Ia sa ne spuna noua un politist aici ca nu este clar in normele de la legea 61 cum se aplica amenzile si ce se face mai departe in caz de ineficienta a lor. NU au posibilitatea de a merge cu dosarul la instanta??? Minorii pot fi si ei condamnati dupa cite stiu eu, e posibil sa ma insel insa, aici nu stiu exact.
Si daca legea nu e buna, politia romana ar trebui sa fie prima care sa scrie la parlament sa fie schimbata. Fac ei asta?
As vrea sa-ti spun ca in orasul meu sunt vreo doi tigani care sparg in fiecare zi cate 2-3 masini ,din care fura si ei ce gasesc! Politia ii prinde de fiecare data si-i aduce la sectie, dar PENTRU CA LEGEA NU LE PERMITE SA LE INAINTEZE DOSAR PENAL , deoarece sunt minori (au 14-15 ani), politistii n-au ce sa le faca ( si tiganii stiu asta!!!) si sunt nevoiti sa-i lase in libertate ! Sunt si ei ingretosati de situatie si abia asteapta sa implineasca nenorocitii aia 16 ani ca sa-i poata salta , in sfarsit ! Dar nu se va opri aici totul , pentru ca odata ajunsi pe mana justitiei , fac ce fac judecatorii sau avocatii si-i lasa din nou liberi ( ca cica nu-s pericol social !) . Asa ca te contrazic ! Si este adevarat ca ei pot amenda doar o singura data pe zi aceeasi persoana , pentru aceeasi abatere ! Chiar asa se intampla si pe vremea lui Ceausescu , cand eram amandoi studenti in Iasi , si ne deranjau arabii din caminele alaturate , cu muzica data la refuz si alte chestii , dar militienii de atunci puteau doar o singura amenda pe zi sa le dea. Ei o plateau , in bataie de joc, si apoi reluau vacarmul pana a doua zi ! Fii sigura ca cei din Minister si cei din Parlament stiu exact ce se intampla , in toata tara , pe linie de infractionalitate ! Nu-i nevoie ca o mana de politisti sa le scrie lor povesti despre legi ce trebuie schimbate ! Si-apoi , cine i-ar baga in seama ? Iar judecatorul cu care-ai vorbit , poate ti-a spus si de politistii luati de fraieri , care-alearga dupa tot felul de hoti pe coclauri , si cand in sfarsit , ii prind si ii dau pe mana justitiei , acestia le dau drumul ! Si de cele mai multe ori se stie si de ce ! De-aia nu ajungem nicaieri ! Abia Justitia ( in cazul in care se ajunge acolo!) este cea care incurajeaza aceste fapte ! Lasati politia in pace , ca ei isi fac datoria, dar atat cat le permite legea ! Autoritatea lor merge pana intr-un punct ! De-acolo se ocupa ceilalti !
In primul rind as dori sa va adresati cu dvs. ca nu-mi amintesc sa fi fost la camp la cules de rosii impreuna.
In al doilea rind ca sa ma contraziceti ar trebui sa aveti argumente, nu luate din viata reala, cu ce face politia.
Ce "face" politia stim cu totii, se vede la TV zilnic, pe strazi, peste tot.
Eu nu eram pe acest subiect pentru dvs., am exprimat un sfat pentru persoana care a initiat subiectul. Cat de bun sau prost e, dumneai poate aprecia dupa ce il aplica, daca, nu dvs., ca la coltul ulitei la tara.
Acest sfat l-am primit si eu. Nu de la sot sau de la vecinul cu care bem o tuica iarna ci de la o instanta.
Vecin agresiv
florbad2006
buna ziua.
locuiesc intr-un imobil cu 4 etaje, la etajul 3. vecinii de deasupra mea aproape in fiecare noapte se cearta, fac zgomot (pe la 12- 1 noaptea)...sa ... (vezi toată discuția)