Buna ziua!
Lucrez in invatamant din 1996.In perioada 1.09.2006-10.03.2008 am avut concediu de crestere si ingrijire a copilului.Pana acum mi s-a recunoscut acest concediu ca vechime si am fost trecuta la transa de vechime 14-18 de la 1.09.2010 ani, operandu-se in cartea de munca.Incepand cu 10.09.2010 m-am transferat la o alta unitate si la un alt centru financiar, iar aici mi-au dat transa jos si am fost incadrata la 10-14 ani .Doamna contabila spune ca atunci era in vigoare O.G 148/2005 si conform acesteia nu se pune vechime in munca aceasta perioada.Am citit aceasta O.G. si eu am inteles exact invers.Are dreptate? Poate dansa sa-mi modifice in cartea de munca asa de usor? Care este procedura de modificare daca se constata o greseala, sa zicem? Mentionez ca eu nu am primit nici o decizie sau altceva privind modificarea facuta. Am aflat acest lucru pentru ca m-am interesat eu si am vazut cartea de munca. Mentionez ca am colege in aceeasi situatie carora acest concediu li s-a considerat vechime in alte unitati cum mi se considerase si mie. Legea nu e aceeasi pentru toti?Nu se aplica la fel?Cum se poate intampla asa ceva si ce pot face eu legal sa aflu adevarul? Cui ma pot adresa? Va rog frumos ,cine poate sa-mi spuna.Astept un raspuns urgent!
Daca au operat vreo modificare, trebuie sa mentioneze actul normativ in baza caruia au facut-o. In niciun caz nu e la latitudinea contabilului incadrarea la o anumita transa de vechime. Cereti in scris motivarea, actul normativ care abroga pe cel anterior si depuneti o contestatie la directorul centrului bugetar. Ce va pot spune exact, este ca legea nu retroactiveaza, ea produce efecte doar pentru viitor.
1. OUG 148/2005 (valabila si azi) spune:
Art.18...
(7) Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta.
2. Din astfel de drepturi fac parte si sporul de vechime, promovarea in functie etc.
3. Mergeti la contabila cu textul de lege ca poate ea nu stie sa citeasca.
1. Alin.7 al art.18 a fost introdus prin art. I pct. 12 din Legea nr. 7/2007, în vigoare de la 20 ianuarie 2007.
2. Atunci macar perioada de la 20.01.2007 sa fie luata in calcul.
3. In situatia data de dvs. contabila nu are ce modificari sa faca in carnetul de munca. In acesta se inregistreaza ca in perioada de la... la... ati fost in CCC, indiferent daca aceasta perioada se ia sau nu in calculul sporului de vechime.
Intarea in vigoare a unei legi are loc de la data publicarii in MO sau de la data mentionata in cuprinsul actului. Contabila sa faca ce trebuie, nu sa interpreteze legi!
Mai mult, daca la intoarcerea din CCC vi s-a recunoscut vechimea, ce calitate are ea sa opereze modificari?!
In invatamant au beneficiat de aceasta prevedere legala atat mamele care intrau in concediu, cat si cele care se aflau in concediu.
STATUTUL PERSONALULUI DIDACTIC
Art. 106 - (1) Personalul didactic are dreptul la întreruperea activităţii didactice, cu rezervarea postului sau a catedrei, pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 3 ani. De acest drept poate beneficia numai unul dintre părinţi sau susţinătorii legali.
Art. 140 - Se recunosc ca vechime în învăţământ şi perioadele determinate de legislaţia pensiilor, în care personalul didactic, datorită unor cauze pe care nu le putea înlătura, precum boala, condamnări casate ulterior sau alte situaţii, a fost împiedicat să desfăşoare acele activităţi care se consideră vechime în învăţământ.
Art. 146 - În măsura în care prezentul statut nu dispune altfel, personalului didactic i se aplică celelalte dispoziţii din legislaţia muncii.