avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Adevar si minciuna
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Adevar si minciuna

“Uneori adevarul iese la suprafata fara sa fie cautat” (Menandros)

Foarte multi oameni scriu si/sau vorbesc despre adevar… Unii spun: “adevarul elibereaza”; altii, din contra: “adevarul nu elibereaza”… Dar toti mintim – mai mult sau mai putin…

Minciunile sunt de mai multe “tipuri” - vorbeste lumea: ocazionale, din necesitate, compensatorii, prin omisiune, mitomanie… Pana la urma toate “tipurile” sunt scuzabile… Oare?
De fapt, minciunile sunt de doua feluri: cele care au fost descoperite si cele care nu… :)

Unii afirma ca mint pentru a proteja… sensibilitatea celuilalt / celorlalti… Nu se mint, oare, in acest fel si pe ei?
Altii mint pentru a obtine ceva… Altii ascund adevarul doar pentru a nu spune… ceea ce (cred ei) nu le place altora sa auda sau ceea ce nu vor sa stie si altii… Iar altii mint pentru ca numai astfel pot fi “interesanti” in ochii celorlalti…

Oricare “tip” de minciuna, insa, cred ca “aduce dupa ea” un sir luuung de alte minciuni…

Cum sa raspunzi “M-am cam plictisit” (daca asa a fost) - unei persoane care te intreaba “Te-ai simtit bine in compania mea?” Adevarul este ca cine pune o intrebare trebuie sa isi asume rapsunsul… Dar si cel care raspunde…
Daca te-ai plictisit si spui ca te-ai simtit bine risti sa fii, din nou, invitat – si in acest caz e posibil sa inceapa un sir de minciuni…

O lume fara minciuna nu poate exista - e o certitudine. Ma intreb, insa, cum ar fi daca nu as spune nici cea ma mica minciuna… Banuiesc ca as fi… “excomunicata”.

V-ati imaginat vreodata in postura de a spune adevarul si numai adevarul, in orice situatie?
daca tot suntem pe avocatnet:)..este adevarat ca adevarul judiciar nu corespunde mereu cu adevarul real ( asta pentru ca disponibilitatea probei apartine partilor:), ..)iar cel real... poate fi subiectiv sau obiectiv..bla bla
insa e amuzant cand cineva iti spune ca esti baiat destept..desi te stii ca fraier..sau o tipa.. buna..desi anorexica :O
sau esti "al doilea":D
etc..
discutia e filozofica..si de sute de ani..nu-i o concluzie transanta..
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
ContSters163072, utilizator
“Minciunile se mai numesc si gogosi. De aceea le inghite toata lumea.”

milika a scris: discutia e filozofica..si de sute de ani..nu-i o concluzie transanta..

Nu cred ca ar avea cineva pretentia ca o poate “transa”, dar cum a scris vlad nicolae:
Ce putem dezbate este influenta unora asupra altora, si cat si cum putem limita acestea astfel incat societatea sa nu se indrepte spre o catastrofa.
Spre a nu capata prostul obicei de a minti, nu exista alt mijloc decat propria-ti hotarare de a nu minti niciodata. Daca vei face o exceptie de la ceea ce ti-ai propus , nu te vei opri sa faci si pe a doua , si pe a treia, ...........cincizecea, si asa la nesfarsit.

&

De cate ori prindem pe cineva ca a relatat ceva, ieri intr-un fel si azi in altfel, rezultand deci ca a spus o minciuna, putem face apel la versul lui Corneille: "Mincinosului ii trebuie momorie buna"! Iar daca vrem sa-i servim o lectie mai veche, putem sa-i repetam cuvintele lui Cicereo (cu acelasi sens): Mendacem memorem esse oportet
Nu exista adevar. Nimeni nu l-a vazut, nu-l poate arata nimeni cu degetul. Fiecare om isi construieste propriul adevar in functie de informatiile pe care le are, de modul in care a fost crescut, de lucrurile in care crede, de cei din jurul lui.Fiecare cu adevarul lui marunt si neinsemnat, dar atat de important atunci cand il opunem adevarului celuilalt.
Magda Staicu a scris:
Cred ca oamenii, pe masura ce incep sa fie constienti ca pot pierde, devin partizanii jumatatilor de adevar sau ai minciunii ...
Si mai cred ca mecanismul este involuntar , cred ca tine la modul cel mai pur, de instinctul de conservare

Eu stiu daca-i chiar asa? :) Cunosc oameni care, desi sunt cat se poate de constienti ca pot pierde totul, n-au scapat niciun prilej public sau privat sa spuna sefului ce cred despre el. Putini, ce-i drept, dar exista. Unii dintre ei si-au primit si "rasplata".

Caci din acest motiv scriu acum. Majoritatea celor care au postat in acest topic detesta minciunile si nu-i iarta pe cei care mint. Nici cei care spun adevarul nu sunt iertati. As spune chiar ca, din toate punctele de vedere, cele mai grele pedepse le primesc cei care indraznesc sa spuna adevarul.


Mie, pana la aceasta varsta inaintata B-) , mi-au atras atentia persoanele care se incadreaza intr-o tipologie greu de inteles. Tacuti sau vorbareti, calmi sau agresivi, retrasi sau nu, exista persoane despre care nu vei afla niciodata nimic. Nu-ti vor spune nici daca cineva din familie este bolnav, nci daca si-au pierdut serviciul, nici daca sufletul lor plange. Probabil cred ca nu au dreptul sa-i impovareze si pe altii cu problemele lor sau poate ca asa au fost educati. Nu stiu care este motivul pentru care nu-ti vor spune niciodata nimic despre ei, dar tacerea lor nu are, din punctul meu de vedere, nicio legatura cu minciuna.

Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Despre minciuna stelarman stelarman Stim ca domnii avocati sunt mai buni ;nu-i o rusine sunt mai buni ca sunt barbati si noi toti ...mintim mai bine. unei ... (vezi toată discuția)
Juramantul martorului Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Jur/ma oblig ca voi spune ADEVARUL [/b](?) ... Hopa! Care dintre multiplele teorii ale adevarului se aplica aici ? Adevarul privit ca o corespondenta intre ... (vezi toată discuția)
Educati pentru a deveni buni mincinosi Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [quot]We discovered there were some Eastern Europeans who could defeat the polygraph at any time. Americans are not very good at it, because we are raised to ... (vezi toată discuția)