De ce a folosit Diana conjunctia copulativa in loc de conjunctia disjunctiva in titlul?
:hm:
M-a facut sa ma gadesc la ceea ce foarte antipaticul (insa genialul) N. Iorga a scris odata privitor la aceasta asociere:
Un adevăr şi o minciună formează o confuzie, un monstru periculos, fiindcă partea de adevăr ce este în el îl face să trăiască, pe când minciuna curată e stafie, e nimic.
...
Citind peste umarul meu Mordechai zambeste ironic (cum ii este felul) si exclama ca si Nietzsche prin 1878: Pamantesc, prea pamantesc!
Mordechai: Mi-am amintit cuvintele Domnului Strofelor si al Culorilor: Adevarul va va face liberi"
Umar: De ce trebuie sa faceti voi doi fum si sa dati viata ambiguitatilor? De ce nu vedeti, tu si Adalbert, lucrurile cum trebuie vazute? Simplu si usor de inteles, fara aroganta epistemologica a lui Adalbert si fara poetizarile tale fortzate, Mordechai? Adevarul este doar o proprietate a cunoasterii, nu una a realitatii.
Adalbert: Adevarul este un raport intre gandire si realitate, in sensul acordului primei cu a doua.
Umar: Aceasta definitie a adevarului este rezonabil de precisa in majoritatea situatiilor din viata insa
luata in amanuntul este eronata. Eroarea provine din faptul ca adevarul matematic nu mai este un raport intre minte si perceptie ci este unul ipotetico-deductiv care, in general, nu are nici o legatura cu ceea ce numim noi realitate perceputa. De altfel, matematica moderna nu mai foloseste axiome - adevaruri autoevidente de genul afirmatiei ca intregul e mai mare decat partea - ci postulate, adica propozitii a caror valoare depinde de consecintele care se deduc din acestea (Lobacevski postuleaza ca printr-un punct exterior unei drepte se pot duce un numar infinit de paralele la acea dreapta iar Riemann postuleaza inversul acestei propozitii. Cu toate ca sunt in antiteza
ambele sisteme sunt perfect coerente si adevarate.
Mordechai: Astea-s prostii de goy! Domnul ne-a promis: "Adevarul va va face liberi" Adevarul este lucrul acela magic care ne va elibera.
Umar: Atunci, de ce oare Domnul Emotiilor a omis sa ne spuna despre ce fel de eliberare e vorba. Eliberarea de realitate? Eliberarea de noi? De ce nu se arata Adevarul intr-un mod care sa-l faca de necontestat daca Domnul Ecuatiilor l-a conceput ca pe o unealta prin care ne putem elibera?
Mordechai: Poate ca este de natura Adevarului sa nu se arate, sa nu fie cunoscut si sa nu poata fi definit. Poate ca relatia noastra cu adevarul este similara cu relatia noastra cu Domnul Muzicii, Emotiei si Culorilor: Cu cat avem iluzia ca ne apropiem de El cu atat se departeaza pentru ca efortul de a afla Adevarul (calea spre el) e tot ceea ce putem noi sa primim vreodata. Si, de asemenea, tot cee ce avem nevoie pentru a ne elibera.