eumarian a scris:
Toata problema e ca e extrem de dificil de zis cum suntem.
Cine a ridicat aceasta problema? Se presupune ca fiecare se cunoaste pe sine – mai mult sau mai putin… E mai mult decat firesc ca – pe masura ce trece timpul – oamenii se mai si schimba…
Si, totusi… Decat sa zic ca-mi place sa miros papadie doar pentru ca o persoana pe care tocmai am cunoscut-o imi zice ca adora sa faca asta… prefer sa-i spun ca mie-mi plac florile de cactus… Altfel as risca sa ajung sa miros papadii!! Sau sa “inventez” fel de fel pentru a nu mirosi papadii… gandindu-ma ca doar-doar persoana pricepe ca, de fapt, nu-mi place sa miros papadii dar am zis ca imi place numai pentru a-i face placere…
Dar, de ce ar fi asa dificil de zis cum suntem?
Era in discutie – cel putin asa mi s-a parut – ideea ca la un anumit moment sa fii ceea ce esti, sa spui ceea ce gandesti, nu sa te prefaci incantat ca ai intalnit o persoana pe care, de fapt, nu o suporti… sau sa pozezi in mimoza cand esti un cactus cu tzepi de un metru… Sau, ca in exemplul dat de Musoiu agota Etelka:
Cand eram gata de plecare din acel oras, m-a acompaniat la aeroport, iar eu i-am multumit tot ce a facut pentru mine. El s-a suparat si s-a bosumflat. Inginerul astfel a raspuns: - sa clarificam, dvs nu sunteti simpatic pentru mine, chiar sunteti antipatic. Tot ce am facut , nu era pentru persoana dumneavoastra .Eu sunt membru Misiunii Rama Chrisna .Noi avem misiunea sa ajutam pe straini, iar dvs ati fost un strain intre noi .Nu cumva sa plecati de aici cu ideea ca sunteti dator pentru mine.
Asadar, cred ca este nevoie de curaj sa fii ceea ce simti ca esti, ceea ce crezi ca esti – sau cum vreti sa ziceti… Oricum, fiecare persoana te va "caracteriza" asa cum te percepe...
A fi ceea ceea ce pari e mai dificil decat se crede si – uneori – poti fi “izolat” de majoritatea care alege calea larga…
Din fericire, cei care (doar) par ceea ce vor sa fie sunt “descifrati” destul de repede… Ramane sa… gasim curajul de a le-o spune…
“Cat” risc exista in a ma insela daca la un moment dat spun: “sunt un om rau” – pentru ca asa m-am comportat la acel moment (deci sunt [si] un om rau)… ? Sau, ce risc exista sa ma insel daca afirm: “azi nu am chef sa aud ce spui” (adica, sunt [si] un om care se satura de vorbe)? Cred ca totul este sa avem puterea (curajul) de a recunoaste ca putem fi… oricum… la un moment dat… Cel putin, la aceasta m-am referit…
Adica, spune ce gandesti, atunci cand o gandesti… si… exact asa esti in acel moment: ceea ce gandesti…
Tocmai am “descoperit” un articol… interesant :)
www.avocatnet.ro/content/art...