Nimeni nu-ti zice cat de subiectiv e Adevarul,
Dar toti iti spun ca sa nu minti
Garry Jules - Something else -
later edit :blush2:
Incitat oarecum de problema aceasta a adevarului si a minciunii am construit o poveste in jurul unei intamplari vechi. Povestea o puteti gasi aici:
[ link extern ] /
Marturisesc ca m-am gandit si la
bokononismul inventat de domnul Vonnegut si mai ales la notiunea de
foma, care este nu numai esenta bokononismului ci, desigur, chiar esenta relatiilor interumane din societatea noastra capitalist-utopica. Notiune aceasta, foma, poate fi definita ca fiind un mic neadevar care daca este folosit corect devine folositor.
Pe scurt, Albrecht, olandezul roscovan din povestea mea, foloseste
foma pentru a-i ajuta pe cei din jurul lui sa supravietuiasca intr-o lume in care adevarul te ucide. Pentru ca aceasta e realitatea de zi-cu-zi in KZ Buchenwald ( In traducere inseamna "Padurea de mesteceni" ... ce nume romantic pentru un loc sinistru!) Acolo, in preajma lui Sommer si a celorlalti dementi ajunsi stapani cu drept de viata si moarte peste semenii lor, (carora, insa, turma de dementi nu le recunosc nici o legatura cu "rasa" din isi inchipuie ca ei fac parte) adevarul este nociv-ucigator iar minciuna este eliberatoare. Nu este doar un loc sinistru, doar un abator unde oamenii nevinovati atarna spanzurati cu mainile la spate pana mor.
Nu! "Padurea de mesteceni" este, in esenta ei, o lumea intoarsa pe dos. Este un microunivers in care minciuna e buna iar adevarul e rau. Iar "boala" aceasta care afecteaza realitatea dinauntrul lagarului este contagioasa. Contagiunea se intinde pana va cuprinde si va distruge intreaga realitate in felul descris de Borges in "Tlon, Uqbar, Orbis Tertius". In aceasta lume rasturnata minciuna devine adevar iar olandezul, care in conditii normale ar fi doar un mincinos simpatic, devine un fel de profet.
Daca aceasta rasturnare vi se pare paradoxala va amintesc ca rabbi Mordechai Buxbaum sustine ca paradoxurile apar doar acolo unde teoria este inconsistenta, fiind dovada cea mai clara ca teoria e gresita si ca trebuie modificata.
Cu alte cuvinte, ceea ce vreau eu sa spun aici este ca intr-o lume in care valorile morale sunt batjocorite, umilite, calcate in picioare, considerate dejectii, etc. minciuna care vorbeste despre
cum ar trebui sa fie realitatea nu este rea ci imperios necesara. Adevarul care ucide nu face doua parale pentru ca nu mai ramane nimeni care sa-l cunoasca.
...
Open your eyes, look within. Are you satisfied with the life you're living?
Bob Marley
pentru adevar, kaddish