avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce trebuie sa fac?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce trebuie sa fac?

Va rog sa imi spuneti, de unde stiu daca comostenitorul meu a deschis sau nu succesiunea dupa autorul nostru?Suntem amandoi beneficiarii unei sume reprezentand despagubirile in baza Legii 290/2003, ca si mostenitori dupa o ruda de-a noastra.In hotararea ANRP suntem amndoi trecuti ca beneficiari. Problema e ca nu ne pot trimite banii pana nu le dam un act care sa arata cota parte de mostenire ce ni se cuvine. Insa succesiunea dupa aceasta ruda a anoastra nu s-a facut. Asa ca nu putem primi banii. Pe cale amiabila nu ne intelegem, pentru ca acest comostenitor nu vrea sa accepte cota de 50 la suta !are pretentia de mai mult. Deci la notar degeaba merg. Ce ar trebui sa facem ca sa iesim din situatia asta?S-ar putea oare ca el sa fi deschis la notar succesiunea si sa fi declarat ca este singurul mostenitor?(el este din Clu, eu din Suceava, iar ultimul domiciliu al autoarei a fost in cluj). Cum pot verifica?sau la instanta e posibil sa mearga cu o actiune fara sa declare ca sunt si io mostenitor?
Cel mai recent răspuns: ghjani , utilizator 14:27, 14 Ianuarie 2008
da se poate
cel mai bine ar fi sa contactati un notar din cluj.
parerea mea ar fi:
- in primul rand formulati o cerere de dezbatere a succesiunii notariale dupa autoare, o adresati unui notar din cluj, aratati ca mai este un mostenitor si indicati adresa acestuia, anexati la cerere toate actele detinute ( certificat de deces al autoarei-in lipsa indicati data si localitatea decesului acesteia, actele d-voastra de stare civila in copie si anume certificat de nastere, certificat de casatorie daca este cazul si copie act identitate CI sau BI, aratati bunurile ce au ramas dupa aceasta cu dovezi ( extras CF , titluri de proprietate, certificate de ac'ionar etc.);
Acest notar in urma cererii D-voastra va verifica daca s-a efectuat succesiune in localitatea Cluj de el sau vreunul din notarii existenti !!!
-daca s-a efectuat nu aveti decat sa-l dati in judecata;
-daca nu s-a efectuat discutati cu notarul telefonic, vedeti ce acte va mai solicita si stabiliti data la care acesta va cita si partea cealalta pentru dezbaterea succesiune ( solicitati informatii privind onorariul acestuia+cheltuieli respectiv taxele datorate )
-daca nu cadeti de acord acesta va va face o adresa cu trimitere spre instanta a cazului;

Mai aveti o varianta si anume eliberarea unui certificat de "calitate de mostenitor" in acest caz notarul nu dezbate succesiunea dupa defunct ci doar stabileste calitatea de mostenitor a d-voastra si a celeilalte parti cat si cotele cuvenite ! ( costa mai putin...o taxa fixa de 50-100 lei nu stiu exact ) dar face diovada calitatii de mostenitor si indica cota !!!
Din pacate situatia se va rezolva numai in instanta - nu stiu daca costurile judecatii merita.
cel mai bine e in instanta.avantajul e ca nu trebuie sa te plimbi din notari in notari, ca apoi sa ajungi tot in instanta.acolo vei obtine tot.
sserafim a scris:

da se poate
cel mai bine ar fi sa contactati un notar din cluj.
parerea mea ar fi:
- in primul rand formulati o cerere de dezbatere a succesiunii notariale dupa autoare, o adresati unui notar din cluj, aratati ca mai este un mostenitor si indicati adresa acestuia, anexati la cerere toate actele detinute ( certificat de deces al autoarei-in lipsa indicati data si localitatea decesului acesteia, actele d-voastra de stare civila in copie si anume certificat de nastere, certificat de casatorie daca este cazul si copie act identitate CI sau BI, aratati bunurile ce au ramas dupa aceasta cu dovezi ( extras CF , titluri de proprietate, certificate de ac'ionar etc.);
Acest notar in urma cererii D-voastra va verifica daca s-a efectuat succesiune in localitatea Cluj de el sau vreunul din notarii existenti !!!
-daca s-a efectuat nu aveti decat sa-l dati in judecata;
-daca nu s-a efectuat discutati cu notarul telefonic, vedeti ce acte va mai solicita si stabiliti data la care acesta va cita si partea cealalta pentru dezbaterea succesiune ( solicitati informatii privind onorariul acestuia+cheltuieli respectiv taxele datorate )
-daca nu cadeti de acord acesta va va face o adresa cu trimitere spre instanta a cazului;

Mai aveti o varianta si anume eliberarea unui certificat de "calitate de mostenitor" in acest caz notarul nu dezbate succesiunea dupa defunct ci doar stabileste calitatea de mostenitor a d-voastra si a celeilalte parti cat si cotele cuvenite ! ( costa mai putin...o taxa fixa de 50-100 lei nu stiu exact ) dar face diovada calitatii de mostenitor si indica cota !!!

Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Aceasta a dou avarianta mi se pare cel mai usor de realizat.
Ar mai fi o intrebare.
Daca acest certificat de calitate de mostenitor va preciza ,totodata va stabili cota legala de mostenire ce revine fiecaruia dintre mostenitori, aveti ideea daca acest certificat de calitate de mostenitor va fi suficient pentru a solutiona problema de la ANRP de care v-am zis?adica va fi suficient pentru a ni se da drumul la banii reprezentand despagubirea? eventual daca voi da si o declaratie ca nu exista testament in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune zilzi zilzi Mama a murit pe 6.07.2010 si am ramas pentru dezbaterea succesiunii tatal meu si cu mine.Noi avem o relatie foarte stransa si o buna intelegere. Nu se pune ... (vezi toată discuția)
Succesiunea anonim21 anonim21 In urma decesului sotiei am facut succesiunea eu si fiul meu fiind mostenitori directi. Copilul locuieste si are domiciliu in alt oras dar intre timp au ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa ma asigur ca voi fi chemata la succesiune? cristinaanghel cristinaanghel Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns in ceea ce priveste urmatoarea speta: tatal meu a decedat, si la inmormantare am aflat ca avea un ... (vezi toată discuția)