avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor rezultat in urma casatoriei cu un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor rezultat in urma casatoriei cu un cetatean strain

Buna ziua,
Am fost casatorita cu un cetatean rus. Din casatorie a rezultat un copil (acum are 8 ani). Casatoria a fost incheiata in Rusia si transcrisa in Romania. Locuiesc permanent cu copilul in Romania, copilul este cetatean roman si locuieste pe aceeasi adresa ca si mine.
Din Romania am inaintat in Rusia cerere de divort din motive de imposibilitate de convietuire (el locuieste in Rusia, eu in Romania). Instanta ruseasca a emis hotararea judecatoreasca de divort, dar in hotarare nu este specificat cui anume i se incredinteaza copilul (se specifica doar ca nu exista divergente privind incredintarea, cresterea si educarea copilului). Fostul sot a acceptat divortul in instanta (datorita incheierii divortului cu acordul ambilor soti, nu s-au fixat motivele acestuia). Sotul nu are pretentii asupra copilului. Divortul a fost pasnic si... logic. Problema insa ramane: incredintarea copilului. Fostul sot nu contribuie cu nimic la cresterea si educarea copilului (si nu manifesta niciun fel de interes fata de copil). Pentru a face o calatorie in vacanta in afara tarii impreuna cu copilul am nevoie de acordul fostului sot (iar el nu este tata decat "pe hartie" si de fiecare data el isi gaseste alte prioritati si "nu are timp sa se ocupe de hartii pentru noi"). Am nevoie de o hotarare judecatoreasca unde sa se specifice clar ca fiul meu mi se incredinteaza mie si pot calatori impreuna cu el oriunde. Locuind permanent in Romania, prefer sa rezolv aceasta problema de aici, fara sa mai apelez la alta instanta in Rusia (in Rusia sunt doua instante distincte - una pentru divorturi si alta pentru incredintare copil). Cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 01:58, 12 Octombrie 2010
Puteti formula in fata instantelor din Romania, la judecatoria in a carei circumscriptie se afla domiciliul dvs, o actiune pentru incredintare minor. De preferat sa angajati un avocat. Instanta urmeaza sa il citeze pe fostul dvs. sot la domiciliul sau din Rusia. Practic, pe parcursul procesului este necesar ca procedura de citare sa fie legal indeplinita si mai putin prezenta tatalui minorului in sala de judecata, acesta putand comunica in scris pozitia sa procesuala. Pentru ca procedura de citare sa fie legal indeplinita este suficient, cel putin teoretic sa indicati corect adresa actuala a fostului sot.
Daca reusiti sa obtineti de la fostul sot o declaratie notariala prin care este de acord cu cererea de incredintare a minorului catre Dvs., o depuneti al dosar la primul termen si veti reusi sa finalizati procesul destul de rapid.
Va spun acest lucru pentru ca procesele internationale sunt de lunga durata, procedura de citare si de stabilire a termenelor ajung si pana la 6 luni.
Mult succes:luck:
L.C.
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
Laura Ciobeica, moderator
Multumesc foarte mult!
eu va sugerez sa faceti o cerere de incredintare a copilului la instantele de aici.
Daca va intelegeti cu fostul sot rugati-l ca pe langa declaratia ca e de acord cu incredintarea minorului catre dv sa declare in fatza notarului ca isi alege ca domiciliu pentru citare unul in RO - atunci sansele ca procesul sa se termine mai repede cresc... deoarece va fi trimisa citatia la domiciliul ales in RO.
Si sa mai scrie acolo ca doreste ca procesul sa se judece si in lipsa lui... In acest mod, daca nu aveti avocat, va "acoperiti" din mai multe parti... :) Nu e tocmai... "juridic" dar...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort dintre un cetatean roman si un cetatean strain anca001 anca001 buna ziua ma numesc anca si sunt casatorita cu un cetatean algeran de 6 ani, din aceasta casatorie a rezultat un copil care are acum 4 ani.Am decis sa ... (vezi toată discuția)
Divort in germania ContSters45341 ContSters45341 Buna ziua, sunt casatorita cu cetatean canadian/britanic. Domiciliul comun Hamburg, Germania. Acum ma gandesc la divort. Avem un copil de aproape 2 ani, si ... (vezi toată discuția)
Divort dreambird dreambird :(Salutare tuturor,am o problema si imi este frica sa iau o decizie, sunt din Rep. Moldova, si sunt casatorita in Ro. de 1 an cu cetatean romin, si locuim ... (vezi toată discuția)