avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionare limita de varsta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionare limita de varsta

Buna ziua.
Un angajat depune dosarul de pensie cu 30 zile inainte de implinirea varstei de pensionare pentru limita de varsta. Mai concret pe data de 27.09.2010 si-a depus dosarul si in carnetul de munca s-a completat solicitat pensionare limita de varsta si data de 26.10.2010, data cand implineste varsta de pensionare. Daca nu vine decizia de pensionare pana pe 26.10.2010 angajatul mai are dreptul sa lucreze sau i se inceteaza contractul de munca cu acea data?
Cel mai recent răspuns: cam_gav , utilizator 20:41, 13 Octombrie 2010
În temeiul prevederilor art. 41 alin.(5) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, în forma adoptată prin Legea nr.49/2010, "asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, în condiţiile legii."
În cazul în care nu există acordul angajatorului sunt aplicabile prevederile art.56 alin (1)lit.d) din Legea nr.53/2003-Codul Muncii, astfel cum a fost modificat de Legea nr.49/2010.
Pe cale de consecinţă, persoanele care au acordul angajatorului pot continua activitatea în baza aceluiaşi contract individual de muncă.
de ce nu este corect sa inceteze CIM initial odata cu pensionarea, si incheierea unui alt CIM cu durata determinata de 2 ani max ? In felul asta, dupa max 2 ani pot sa renunt la angajat , daca nu mai are aceeasi capacitate de munca. Daca continua activitatea in baza aceluiasi contract , pleaca doar cand solicita el,, sau face vreo batere grava.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta - dreptul muncii andrei_pap87 andrei_pap87 In cazul unui angajat cu contract de munca pe per. nedeterminata care a dobandit in anul 2009 calitatea de pensionar, prin dec. de pensionare eliberata de Casa ... (vezi toată discuția)
Continuarea activitatii dupa pensionare la firma privata Dana Flondor Dana Flondor In cazul unui angajat care a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, este obligatorie incetarea CIM la data pensionarii si incheierea unui nou ... (vezi toată discuția)
Pensionare divele divele Ce se intampla daca salariatul care indeplineste conditiile de pensionare la limita de varsta solicita angajatorului sa-si continue activitatea, in baza ... (vezi toată discuția)