avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Opozitie la cesiune parti sociale.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Opozitie la cesiune parti sociale.

Buna ziua !

In fapt este vorba despre cesionarea partilor sociale ale unui SRL, aceasta facandu-se in data de 25.06.2010, prin contract notarial si AGA acestea au fost inregistrate la Oficiul Registrului Comertului , urmand ca in data de 1.07.2010 sa se pronunte rezolutia nr. 6471 prin care se admite cererea de depunere si mentionare a actelor asa cum au fost ele formulate.

In consecinta conform art. 62, alin.1 din legea 31/1990 o eventuala opozitia a tertilor se face in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a horararii AGA si a actului modificator.

Va mentionez ca publicarea hortarari AGA in Monitorul Oficial al Romaniei partea a –IV a nr. 3054 din 13. 07.2010

Impotriva cesiuni partilor sociale s-a introdus o opozitie de catre DGFP, in data de 31.08.2010, in acest sens emitandu-se o rezolutie de catre Registrul Comertului de admitere a cereri de opozitie in data de 1.09.2010, opozitia fiind introdusa pe motive care invocau noile prevederi ale OUG 54/2010, si implica solicitarea de neinregistrarea a modificarilor adu-se in urma cesionarii partilor sociale pana la plata debitelor pe care societatea le datoreaza statului.


Din cate vad eu conform termenelor de mai sus opozitia este introdusa tardiv , ea neincadrandu-se in termenele prevazute de lege. Asta daca nu imi scapa ceva.

Daca are cineva o sugestie as fi recunoscator.

Va multumesc !
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: ovidiuhanzu , utilizator 06:50, 21 Octombrie 2010
Pai ideea e c-am asa:

- s-au cesionat partile sociale prin contract notarial.
- s-a predat ce era de predat , s-a publicat in monitorul oficial , au trecut 30 de zile , timp in care nu s-a inregistrat nici o opozitie.
- am fost plecat din tara , iar la intoarcere verific pe site-ul onrc.ro si vad ca e inregistrata o opozitie.
- merg la registru scot din arhiva documentele aceasta era motivata , iar registru a dat o rezolutie de admitere a ei .
- atata tot .

Ulterior am formulta o intampinare sa-i spundem de fapt recurs la opozitie , ceea ce este gresit din moment ce nu s-a pronuntat Tribunalul , doar ca nu am de unde sa stiu asta pentru ca firma si-a schimbat sediul si eu in calitate de administrator si asociat nu am fost citat, plus de asta stiu ca se judeca in camera de consiliu, fara citarea partilor.

Asa ca am inaintat registrului o instiintare cu caracter de recurs, prin care motivam faptul ca actiunea de opozitie a fost depusa tardiv .

De la Registru mi-au spus din arhiva neoficial ca au trecut 30 de zile de la publicarea in M.O. deci s-a inchis cercu nu mai poate fi atacat.

Cam asta e .
Nu inteleg. D-voastra nu aveati de fapt de atacat nimic. Prin comunicarea la ORC nu faceti decat sa le atrageti atenti ca cine stie sa citeasca este in avantaj. Opozitia tardiva a DGFP nu mai poate de drept sa aiba efect asupra inscrierii la ORC si publicarii in MO.
Daca ORC a admis opozitia tardiva inaintata atunci ORC se face vinovat de incalcarea flagranta a legislatiei. D-voastra nu aveti nici o obligatie de depune o contestare a deciziei de admitere a cererii de opozitie, nici in 30 zile nici in o zi nici in 100 zile.
Iar daca ORC publica in MO ca prima publicare a hotararii AGA nu este valabila (denunta, declara nula acea publicare din 13.07.2010) atunci se mai face inca o data vinovata de incalcarea legii.
Astfel hotararile AGA care le-ati transmis ORC-ului si publicate in MO sant valabile de drept si au efect fata de terti, conform L 31/90 actualizata si a OG 54/2010, si nu aveti nici o obligatie fata de nimeni.
Va mentionez ca publicarea hortarari AGA in Monitorul Oficial al Romaniei partea a –IV a nr. 3054 din 13. 07.2010

Impotriva cesiuni partilor sociale s-a introdus o opozitie de catre DGFP, in data de 31.08.2010, in acest sens emitandu-se o rezolutie de catre Registrul Comertului de admitere a cereri de opozitie in data de 1.09.2010


Dupa emiterea rezolutiei, Fiscul o va putea ataca in 15 zile de la pronuntare cu "plangere", nu cu opozitie.

Deci probabil ca va judecati pe o "plangere impotriva rezolutiei de admitere", nu pe "opozitie la cererea de inregistrare".

Iar raspunsul dvs la "plangerea DGFP" se cheama "intimpinare", nu "recurs".

Daca finantele au facut opozitie... atunci probabil actiunea va fi calificata ca plangere... insa nu vad motive de admitere.

Intreaga OUG 54/2010 este o norma juridica fara efect deoarece nu ofera un motiv de drept pentru anularea cesiunilor... ci doar o amanare si o sicana juridica.
Povara dovezii simulatiei cesiunii sta in sarcina DGFP.

Nu recomand sa mergeti in instanta deloc.
Daca va prezentati si deschideti gura, dvs si cesionarul... si judecatorului i se pare ceva suspect... sau din declaratiile partilor apar contradictii... atunci va anula cesiunea.
Va recomand sa trimiteti jurist sau avocat. (care oricum nu poate declara nimic in numele participantilor la cesiune)

Daca nu va prezentati deloc... este imposibil sa se dovedeasca simulatia... si judecatorul nu poate decit sa respinga actiunea DGFP.

Daca cesiunea este reala... atunci nu aveti nicio problema.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
- s-au cesionat partile sociale prin contract notarial.

bani aruncati - o formalitate in plus - notarul
- merg la registru scot din arhiva documentele aceasta era motivata , iar registru a dat o rezolutie de admitere a ei .

da ORC a inregistrat opozitia in registru a a trimis-o tribunalului competent spre solutionare
Asa ca am inaintat registrului o instiintare cu caracter de recurs, prin care motivam faptul ca actiunea de opozitie a fost depusa tardiv .

intampinarea asa cum v-am mai spus se depune la dosarul inregistrat la tribunal nu la ORC !!!
De la Registru mi-au spus din arhiva neoficial ca au trecut 30 de zile de la publicarea in M.O. deci s-a inchis cercu nu mai poate fi atacat.

aici chiar nu inteleg ce doriti sa spuneti ... dar
In concluzie verificati pe site -ul tribunalului nr de dosar si termenul de judecata
Subliniez faptul ca actualmente cesiunea nu este inscrisa in registrul comertului si nici nu v-a putea fi inscrisa pana la solutionarea opozitiei
Atentie la raspunsuri:

Petentul spune ca cererea este admisa, ca exista deja o rezolutie emisa de Registrul comertului.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Vanzare/cesionare srl lyo lyo buna ziua, detin un SRL-2 asosiati (50-50) si vreau sa-l vand/cesionez catre tert.am citit pe acest forum ca pentru rapiditatea in preluarea firmei pot sa-i ... (vezi toată discuția)
Termenul de opozitie de la cesiune este la fel la sa ca si la srl?? adela05 adela05 in situatia in care un SRL care este actionar in cadrul unui SA cesioneaza toate actiunile pe care le detine in SA catre o ps fizica (care este asociat unic in ... (vezi toată discuția)