Buna ziua, as dori sa ma sfatuiti imi spuneti si mie ce pasi ar trebui sa urmez pentru a actiona in instanta pe asociata mea.
Am facut un act aditional la notariat in urma cu 2 ani de retragere din societate prin care ii cesionam ei partile mele sociale dar nu l-am inscris la ORC( nu stiam ca o pot face si eu , intre timp am aflat, dar tot nu puteam modifica eu actul constitutiv etc.). Au fost si niste datorii din care eu am achitat la acea vreme 1/2 cu ordin de plata la banca la care este deschis contul , de pe numele meu pentru S.C. X S.R.L.
Asociata mea nu s-a deranjat cu nimic, consider eu rea credinta si rea intentie si acum imi este teama. Ea a mai facut datorii , creditorii ma suna pe mine ,fiscul a venit la mine desi eu nu am calitatea de administrator si as dori sa o actionez in instanta pentru ca ma plimba cu vorba ca azi, ca maine - ea spune ca facem alt act aditional dar...ca nu are bani etc...etc. Am spus ca platesc si le redactez eu - actul constitutiv si actul aditional pentru a scapa mai ieftin la ORC( daca le-ar redacta ei ar fi dublu ca pret) dar e clar ca e rea vointa.
Am mai citit pe net ca ar trebui sa ii fac o notificare si apoi actiunea in instanta. Va rog mult de tot daca mi-ati putea spune ce ar trebui sa ii comunic in acea notificare si care ar fi termenul legal de a o actiona in instanta de la trimiterea acelei notificari. Banuiesc ca actiunea se formuleaza la sectia comerciala. La ce valoare ar trebui sa timbrez?
Va multumesc.
In notificare dvs(ce va avea scopul concilierii) ar trebui sa ii comunicati pretentiile dvs temeiul lor legal impreuna cu actele doveditoare pe care se sprijina pretentiile dvs. Notificarea se va face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia.
Data convocarii pentru conciliere se va fixa cel mai devreme dupa 15 zile de la primirea notificarii.
Rezultatul concilierii se va consemna intr-un inscris.
In cazul in care partile nu ajung la o intelegere in urma concilierii, sau una din parti nu se prezinta la data stabilita in vederea concilierii (si au trecut minim 30 de zile) inscrisul cu privire la rezultatul concilierii se va anexa cererii de chemare in judecata. Insa nu este preferabil sa intrati intr-un astfel de litigiu, care ar costa si ar dura mult mai mult decat inregistrarea unui act la ORC. In plus asta nu v-ar scapa de datoriile acumulate pana acum(ex- fisc). O discutie lamuritoare din pct de vedere juridic atat pt dvs cat si pt fosta dvs asociata ar putea scoate la iveala avantajele inregistrarii contractului de cesiune pentru ambele parti, chiar si acum. De asemenea costurile acestei operatiuni nu sunt uriase ( intre 1000-2000 RON cu taxa de registru cu tot), insa v-ar scapa de probleme imediat. Pentru mai multe detalii puteti sa ma contactati pe mail office@pelinari.ro
Atita timp cat santeti asociat nu aveti de ce sa va speriati. Datoriile ce le face SRL-ul nu au cum sa va afecteze. Raspunderea d-voastra se ridica la cel mult partea d-voastra din capitalul social si patrimoniul/activul firmei. In schimb aveti dreptul la cota parte din beneficii.
Administratorul raspunde pentru toate actele ce le semneaza. Teoretic daca nu va afecteaza in alta parte (in cazul ca aveti venituri din firma prin distribuirea castigului) nu ar trebui sa va bateti capul. De ce nu pretindeti de la societate partea d-voastra din castig? Ca doar nu o fi firma in fiecare an pe minus. Si in cazul ca nu primiti nimic puteti incerca cu avocat sa va primiti drepturile banesti ce le aveti. Poate asa isi modifica asociatul atitudinea, si preia de buna voie si costurile cu retragerea din firma.
Cedare 50% din srl
Luchian.C
Buna ziua,
Eu impreuna cu inca 1 asociat detinem un SRL. As dori sa renunt la cele 50% din firma/sa ma retrag. De ce acte am nevoie si ce trebuie sa fac eu ... (vezi toată discuția)