avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Obligatii asociat retras
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Obligatii asociat retras

Buna ziua, am si eu o nelamurire. In sept 2008 am facut un act aditional la notariat de retragere dintr-un SRL cu acordul fostei asociate care este si era administrator conform in actului constitutiv. La nici o luna datorita faptului ca societatea avea datorii mi-a venit de la Administratia financiara ca mi se pune sechestru pe bunuri (si normal ca au venit la mine) ptr ca ea avea inregistrat domiciliul in alta parte decat locuia. La iesirea din societatea conform intelegerii noastre eu am achitat jumatate din datorii cu foaie de varsamant pe numele meu( altfel nici nu semna acel act aditional) in contul societatii. In actul aditional nu se specifica decat ca se va redacta un act constitutiv - nu se specifica de catre cine( cedent sau cesionar). Eu am plecat din tara dar in urma sesizarii de la Administratia finaciara la momentul respectiv le-am adus la cunostinta printr-o scrisoare cu confirmare de primire ca eu m-am retras din societate si am atasat copiii ale actului aditional, foaia de varsamant si declaratia mea. Am revenit anul acesta in tara si am aflat ca ea nu a facut nici o inscriere/modificare la Registrul Comertului si datoriile care erau relativ mici in aproape 2 ani cu penalitatile de rigoare sunt mult mai mari. As dori sa stiu ce obligatii am eu fata de acea firma la care nu detin nici un act constitutiv sau act ca sa pot face eu modificare la Registrul Comertului. Intre noi nu mai exista comunicare. Va multumesc anticipat.
Ati depus actul de retragere din societate facut de notar la registrul comertului?
Eu nu am depus nimic si sunt convinsa ca nici (fosta) asociata. In acel act aditional eu ma retrageam , ii cesionam ei partile mele sociale. Din cate am mai vazut si eu pe net ,la ORC treb statutul si alte acte ale societatii pe care eu in calitate de cesionar nu le mai am. La ORC merge cel imputernicit sa faca modificarile si in statut si in tot , eu in ce calitate as merge daca eu m-am retras????
ericut a scris:

eu in ce calitate as merge daca eu m-am retras????


In calitate de "persoana interesata'', conform art. 22 din Legea nr. 26/1990 (Legea privind registrul comertului)
Multumesc, o sa merg la ORC. Am niste amenzi de platit...dar mai am si alta problema. Asociata nu a mai depus nici un act iar societatea este propusa ptr. dizolvare de catre ORC pentru faptul ca pe 2008 si 2009 nu a mai depus nici un bilant, nici o declaratie la Finante , nicaieri. Nu credeti ca ar fi mai bine sa o las asa ca sa nu platesc eu amenzi si toate cele ptr. ca ea nu mai este de gasit. In legea Legea nr. 26/1990 "ART. 26(1) Data înregistrarii în registrul comertului este data la care înregistrarea a fost efectiv operata în acest registru.". In concluzie as rascoli treburile pe acolo si nu cred ca ar fi de bine...tot in capul meu "s-ar sparge" toate desi actul aditional este facut acum 2 ani.
Si mai este ceva desi nu cred ca are importanta majora in acest caz...dar poate ca ma ajuta cu ceva. Eu in acea firma eram in calitate de asociat si ea de asociat -administrator. Datoriile sau acumulat in acesti ani. Raspund si eu ptr plata acestora??
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
ericut, utilizator
Mergeti si rezolvati problema. Altfel, din punctul de vedere al creditorilor societatii, al finantelor si altor institutii, dvs sunteti in continuare asociata in aceasta firma.
Societatea respectiva va intra in lichidare judiciara. Cine stie ce minuni a mai facut asociata in lipsa dvs ....
Conform art. 138 din Legea privind procedura insolventei, judecatorul sindic va putea dispune ca o parte a pasivului societatii falite sa fie suportata nu numai de catre adminstratorul societatii, dar si de acei asociati care au actionat in societate in calitate de adminstrator de fapt.
S-ar putea sa se ''sparga'' multe in capul dvs ...

In momentul de fata, amenda este cea mai mica problema a dvs.
Oricum art. 44 Legea nr. 26/1990 spune

Art. 44. - (1) Daca nu respecta dispozitiile legii si termenele prevazute, comerciantii care trebuie sa ceara inmatricularea sau inscrierea unei mentiuni sau sa depuna specimene de semnatura ori anumite acte vor fi obligati, prin incheiere pronuntata de judecatorul delegat, la plata unei amenzi judiciare de la 500.000 lei la 5.000.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune.
(2) In cazul in care inmatricularea, mentiunea, depunerea specimenului de semnatura sau a actului sunt in sarcina unei persoane juridice, amenda judiciara este de la 5.000.000 lei la 20.000.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune. Daca sunt mai multe persoane obligate la indeplinire, amenda se aplica fiecareia dintre ele.
(3) Abrogat.
(4) Amenda prevazuta la alin. (2) se aplica si reprezentantilor societatilor comerciale amendate, potrivit dispozitiilor acelui alineat.

Or, dvs nu aveti si nu ati avut aceasta calitate.

Alte discuții în legătură

Cesiune intre asociati ContSters28686 ContSters28686 Intr-un S.R.L. unul dintre asociati doreste sa cesioneze celuilalt partile lui sociale. Ce acte trebuiesc facute si unde se depun? Multumesc. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Nu am declarat punctu de lucru ailin ailin BUNA . am deschis o firma de doua luni dar nu am declarat punctu de lucru va rog ajutati-ma :sorry: vreau sa stiu ce acte i-mi trebuie sa-l declar si daca ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale srl,prin act notarial ContSters265406 ContSters265406 vreau sa cedez partiile sociale catre o terta persoana prin act notarial,intrebarea mea este daca eu raspund de ceea ce face inputernicitul.va multumesc (vezi toată discuția)