avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... parti indivize intr-un contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

parti indivize intr-un contract de vanzare-cumparare

Partile indivize intr-un contract de vanzare cumparare este un lucru determinat?
Codul civil:
SECTIUNEA III
Despre obiectul conventiilor
Art. 964. Obligatia trebuie sã aibã de obiect un lucru determinat, cel putin în specia sa.
Cel mai recent răspuns: Doncean , utilizator 02:51, 19 Octombrie 2010
fiti mai explicit care este spetza si ce anume va intereseaza???
Este permisa vanzare cotei parti ideale dintr-un imobil.
Domnule Avocat,

Pentru mine ca inginer, in limbajul meu, inteleg cota ideala ca fiind 1/1, nu parti din ea, de exemplu 5/8. In contract scrie 5/8 parti indivize.
Nu cunosc semnificatia in limbaj juridic.
Va multumesc.
Caz:
De asemenea, pentru a putea fi pronunţată o hotărâre care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare, condiţia esenţială este ca, la momentul judecăţii, partea din patrimoniul căreia urmează a fi transmis dreptul de proprietate (promitentul-vânzător) să aibă calitatea de proprietar exclusiv al lucrului vândut.

Contractul de vânzare-cumpărare a unui imobil nu poate fi perfectat şi, în consecinţă, o hotărâre judecătorească de constatare a acestei vânzări nu poate fi pronunţată: a) dacă, prin antecontractul încheiat între părţi, s-a prevăzut că oricare dintre acestea se poate răzgândi cu consecinţele precizate în antecontract – restituirea dublului arvunei; b) vânzătorul este proprietar numai pentru o cotă parte indiviză din imobil şi nu există acordul celuilalt coproprietar pentru vânzarea întregului imobil.
Cum promitent-vânzător are doar o cotă ideală din dreptul de proprietate asupra bunului în discuţie, nu este posibil a se pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare pentru întregul bun.
Faţă de cele arătate, recursul a fost respins.
Si o alta completare:
Pactele asupra unei succesiuni nedeschise sunt sancţionate cu nulitatea absolută (art. 702 şi art. 965 alin. 2 C. civ.).
Succesiunea se deschide prin moarte.

Odata dezbatuta succesiunea , se poate instraina numai o cota parte din dreptul de proprietate, fara instrainarea rezervei succesorale
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
Doncean, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire carmengalati carmengalati Am la o mostenire (casa)cota indiviza de 25%,in ea locuieste si plateste impozit de 5 ani matusa care are 50%,a adus imbunatatiri la constructiile existente in ... (vezi toată discuția)
Vanzare partiala imobil ebarbulescu ebarbulescu Este posibila instrainarea a 1/2 dintr-un imobil (prin vanzare, donatie, ipoteca)? In caz afirmativ, este necesara precizarea exacta a portiunii vandute sau ... (vezi toată discuția)
Instrainare mostenire ContSters87904 ContSters87904 Buna dragii mei Care este pedeapsa acordata celui care vinde bunurile din mostenire, desi sunt si altii succesori care au aceleasi drepturi...stiu ca nu are ... (vezi toată discuția)