avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... parti indivize intr-un contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

parti indivize intr-un contract de vanzare-cumparare

Partile indivize intr-un contract de vanzare cumparare este un lucru determinat?
Codul civil:
SECTIUNEA III
Despre obiectul conventiilor
Art. 964. Obligatia trebuie sã aibã de obiect un lucru determinat, cel putin în specia sa.
Cel mai recent răspuns: Doncean , utilizator 02:51, 19 Octombrie 2010
Domnule Doncean vad ca ati postat pe diverse topicuri in legatura cu cota parte dintr-o coproprietate.
Am sa va ajut cu cateva definitii si am sa incerc sa o fac intr-un limbaj mai putin sinuos:
1. Un bun detinut in coproprietate, in cazul dumneavoastra am inteles ca este vorba de un teren, inseamna ca apartine in acelasi timp mai multor persoane, nicunul dintre ei nu are definita cota ce ii apartine decat in procente 10,20, 30% sau 1/2,1/4, acestea sunt procente abstracte nu sunt delimitate. Daca ati vazut dumneavoastra intr-un contract de vanzare- cumparare a unui imobil se specifica; situat in... reprezentand 100, 200, 500 m. km, etc., cu vecinii... la stanga X la dreapta Y, cu peron pe partea stanga si asa mai departe - aceasta reprezinta determinarea lui. Nu poti vinde ceva nedeterminat, cum ar arata un contract fara aceste referinte? ciudat, nu? cumparatorul in baza acestui contract ce ar putea sa revendice orice bucata de pamant apartinand celui care l-a vandut? Nu doar ceea ce este determinat in contract.
In ce priveste vanzarea cotei al carei proprietar sunteti dumneavoastra ii puteti vinde 10,20,30% sau 1/2,1/4 insa determinarea acestei cote se face abia la impartirea terenului. Dumneavoastra nu puteti de la sine putere si fara acordul celuilalt coproprietar sa stabiliti unde se situeaza cota ce va revine din terenul respectiv.
Haideti sa luam un exemplu concret aveti un teren in forma de patrat cu laturile A, B, C, D impartit de o linie imaginara H. Daca dumneavoastra vindeti cota dumneavoastra de 1/2 si stabiliti in contract ca vindeti dreptunghiul ABCH, iar la iesirea din indiviziune, la partaj va corespunde dreptunghiul ADCH, ce ati facut ati vandut bunul celuilalt coprprietar?
Acest lucru nu este permis de lege - nimeni nu poate vinde mai mult decat are, si nici bunul altuia.
2. Pactele asupra unei succesiuni viitoare, asa este sunt interzise de lege, insa odata ce se deschide succesiunea si se accepta aceasta, se poate vinde dreptul succesoral fara sa fi intervenit iesirea din indiviziune.
Aveti o alta problema cu rezerva succesorala, nu toti mostenitorii sunt mostenitori rezervatari doar parintii, descendentii si sotul supravietuitor.
3. In ce priveste hotararea jud. ce tine loc de vanzare cumparare nu cred ca am inteles prea bine ce ati vrut sa spuneti, dati-i un copy/paste la link sa vedem despre ce decizie este vorba.
In speranta ca v-am ajutat cu umila mea experienta, daca mai aveti nelamuriri va asteptam cu drag.
Ultima modificare: Vineri, 15 Octombrie 2010
Vasile Mihaela, Consilier juridic
La punctul 1 sunt lamurit. In CVC scrie clar: vaduv. Automat trebuia ceruta iesirea din indiviziune.
2. Singur mostenitor. Am acceptat succesiunea si o voi deschide cand doresc. Succesiunea nu este deschisa. Am asteptat sa moara si al doilea parinte, normal, firesc. Intre timp, s-a vandut mai mult decat cota indiviza, un bun in integralitatea sa, anume terenul intravilan.
3. Pe baza CVC, instanta nu poate emite o hotarare judecatoreasca decat dupa iesirea din indiviziune, vanzadu-se cote parti si nu un bun definit in integralitatea sa, din aceeasi specie.
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
Doncean, utilizator
M-as bucura tare mult sa va pot ajuta insa cred ca nici eu ca de altfel nici unul dintre colegii de pe forum nu intelegem speta pe care o expuneti. Dati-ne un exemplu mai concret.
Eu va pun un exemplu dumneavoastra desenati povestea dupa model
A si B sot si sotie au un fiu C.
A inaintea casatoriei detinea un pamant situat in localitatea Z. A se casatoreste cu B si construiesc o casa pe terenul lui A. Dupa moartea lui A, B vinde casa si terenul fara sa il despagubeasca pe C cu partea cuvenita...
Ps: odata ce ati acceptat succesiunea se considera deschisa, acceptarea poate fi tacita nu aveti nevoie de acte sa o dovedeasca, insa acceptarea trebuie sa fie asupra partii corespunzatoare nu asupra intregului patrimoniu. De exemplu dumneavoastra va revine 1/2 din patrimoniul ce lasa defunctul n puteti accepta mostenirea cu privire la intreg patrimoniu.In acest caz trebuie facuta iesirea din indiviziune, partajul succesoral.
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Defunctul, autorul - ultimul decedat, a vandut si din partea ce mi se cuvenea. Devine acel contract de vanzare-cumparare nul? In juridic, vinderea lucrului altuia se numeste, dupa primul deces avand calitatea de coindivizionar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire carmengalati carmengalati Am la o mostenire (casa)cota indiviza de 25%,in ea locuieste si plateste impozit de 5 ani matusa care are 50%,a adus imbunatatiri la constructiile existente in ... (vezi toată discuția)
Vanzare partiala imobil ebarbulescu ebarbulescu Este posibila instrainarea a 1/2 dintr-un imobil (prin vanzare, donatie, ipoteca)? In caz afirmativ, este necesara precizarea exacta a portiunii vandute sau ... (vezi toată discuția)
Instrainare mostenire ContSters87904 ContSters87904 Buna dragii mei Care este pedeapsa acordata celui care vinde bunurile din mostenire, desi sunt si altii succesori care au aceleasi drepturi...stiu ca nu are ... (vezi toată discuția)